Bekle bizi Türkiye, geliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bekle bizi Türkiye, geliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 00:00

Takvimler 2008 yılını gösterdiğinde, yani hem Hürriyet Gazetesi’nin, hem de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 60’ıncı yıldönümleri aynı anda gelip çattığında, Hürriyet 60. Yıl kutlamalarının ana teması olarak insan haklarını seçmiş ve yepyeni bir sosyal sorumluluk projesine imza atmıştı: “Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür!”

TC Devlet Demiryolları’yla ortaklaşa yapılan proje çerçevesinde, upuzun, rengarenk bir tren 1 Temmuz 2008’de Kars’tan yola çıkmış, içinden demiryolu geçen 45 Anadolu şehrine uğrayarak insan haklarını konu alan etkinlikler gerçekleştirmiş, yolculuğunu Edirne’de tamamlamıştı. Amaç “hak” kavramını, bugüne kadar ele alınan ve genellikle ürküten siyasi boyutundan çıkararak insanların gündelik hayatına sokmak, gündemde tutmak ve geliştirmekti.

Bu amaçla, Akbank Çocuk Tiyatrosu tüm duraklarda çocuklara insan hakları mesajları veren eğlenceli “Masal Masal İçinde” adlı oyunu oynadı. Hürriyet’in yayınlandığı ilk günden itibaren 60 yıllık yolculuğunu, insan hakları perspektifinden ele alan Hürriyet Hakkımızdır sergisi, her gün her garda yeniden kuruldu. Yolculuk sırasında Hürriyet’in iki yazıişleri toplantısı Erzurum ve Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası ekibi, bir yandan her garda şiddete karşı eğitim seminerleri düzenlerken bir yandan da kentlerin şiddet ve insan haklarıyla ilgili nabzını tuttu. Konda Araştırma Şirketi, kentli kadında hak algısı üzerine bir araştırma yaptı. Rock grupları, birçok kentte insan hakları konserleri verdi. CNN Türk, sık sık trenden canlı yayın gerçekleştirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi ve öğrencileri, bütün bu yolculuğu her açıdan fotoğrafladı; bir belgesel ekibi de görüntüledi. 45 gün boyunca Hürriyet, Tren ve İnsan Hakları kavramları, Türkiye’nin gündeminden bir an olsun düşmedi.

Yolculuk amacına ulaştı; yüz binden fazla insana “dokunduğumuz” 2008 yolculuğu, yayınlanmış bir araştırma, kocaman bir kitap, fotoğraf sergileri ve bir belgeselle ölümsüzleşti. Şimdi sıra 2009 yolculuğunda. Bu yıl, daha zengin içeriği ve yepyeni ortaklarıyla 9 Eylül’de İzmir’den yola çıkacak Hürriyet Hakkımızdır Tren Özgürlüktür Treni, 29 Ekim’de İstanbul’a varana kadar, rayların onu götürdüğü her yere gidecek. Dile kolay, tam 11 bin kilometre. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da “insanca yaşamaya ve mutluluğa dair ne varsa” hepsini bavuluna doldurdu; genç-yaşlı, çocuk-büyük, kadın-erkek demeden, Emine, Agop, Berk, Maria, Dilan, Avi için, Anadolu’yu karış karış gezecek.

Bu yılın temaları, başta çocuklar olmak üzere insan, sağlıklı su, çevre ve yaşama hakları... Çocukların yeri daha bir özel; çünkü 2009, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edilmesinin 20. yıldönümü. O yüzden bu konudaki etkinliklerin sayısı bir hayli fazla. Ama yine bağıra bağıra “Aile içi şiddete son” diyecek Hürriyet Treni. Sürpriz konserlerle insana dair tüm hakları gündeme getirecek. Bir arada yaşayabilmeye dair konferanslar, eğlenirken öğrenen çocuk seslerine karışacak. “Mutluluk da hakkımızdır” diye ekleyecek ardından. Kısaca sergiler, tiyatro oyunları, çocuk atölyeleri, konferanslar, konserlerle tüm Türkiye’ye dokunacak. İşte Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür
/images/100/0x0/55eb6676f018fbb8f8beae31
Treni’nin eski ve yeni ortakları ve bu yılki dopdolu programı...

Hürriyet kurumsal

Tren organizasyonunu Hürriyet adına Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü ekibi yürütüyor. Soldan sağa: Zeynep Bilgehan, Kurumsal İletişim Müdürü Evrim Sümer, Aylin Berktaş, Kurumsal İletişim Koordinatörü Temuçin Tüzecan, Sinem Aktürk, Sosyal Projelerden Sorumlu Kurumsal İletişim Müdürü Emel Armutçu.

HÜRRİYET HAKKIMIZDIR 2009 KONSERLERİ

Ajda Pekkan Hasankeyf’te Aylin Aslım Antakya’da


Hürriyet Hakkımızdır Treni’nin bu yıl da çok sıkı bir konser programı var. Mazlum Çimen 30 Eylül’de Elazığ’da, Yüksek Sadakat eşliğinde Ajda Pekkan 4 Ekim’de Hasankeyf’te, Yeni Türkü ve Grup Gündoğarken 7 Ekim’de Gaziantep’te, Aylin Aslım ve Ogün Sanlısoy 9 Ekim’de Antakya’da, Sabahat Akkiraz ve Luxus 11 Ekim’de Adana’da, Fuat Saka ve Marsis 16 Ekim’de Samsun’da, Burhan Öçal 26 Ekim’de Kırklareli’de, Nabız ve Babazula 27 Ekim’de Edirne’de sevenlerinin karşısına çıkacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!