Güncelleme Tarihi:
“İştahsız Yalnızlık” ülkemizin en saygın edebiyat yarışmalarından olan Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri kapsamında 2009 yılında övgüye değer dosya seçilmiş bir eser. Bulut yayınları tarafından kitap haline getirilmiş olan bu çalışma Behice Tezçakar’ın ilk şiir kitabı. Türk şiirinin tıkandığını, tatsızlaştığını düşünen edebiyatseverler için umut vaat eden bir kalem. Edebiyat dilinin unutulan vurucu yanlarını kadın inceliği ve duyarlılığıyla mısralara döken şair, kelimelerin kendi büyüsüyle zihinlere ve kulaklara lezzetli söyleyişler sunuyor. Çocukluğun tılsımlı dünyasına, İstanbul’a, aşka, aldanışlara, hayallere, hayal kırıklıklarına, arayışlara, bulamayışlara, ıssızlığa, kalabalık yalnızlıklara, sonsuz mutluluk ve derin bağlılıklara, insanın fani ve ulvi yanlarına, aşkınlığa, taşkınlığa, savaşa, ezilen halklara, modern acılara dair bir kitap. Bedenine sığmayan ruhlar ve duygusal beslenme için birebir, insan yanların susturulmadığı bir dünya kuran, hissedebilenlerin zevkle okuyacağı şiirlerle dolu bu çalışma edebiyat iştahınızı kabartacak.
Kitaptan:
“Ey sen el yordamıyla yaşadığım / Tuzlu yaram / İştahsız yalnızlığım / Yüzüme çarptıktan sonra dağılan tüm vaatlerinle / Aceleye getirdin saatlerimi / Ya işgalin altındaydı gözlerim / Ya da dost bilmek zorunda kaldım cerahatimi / Ötekiydim / Berikiydim /Yorgun şehrin vebalısı / Kurdeşeniydim / Almadılar beni aralarına / Korkuları emziren sancılığım / Esmer tenim / Hayal eden celladım / Ey sen el yordamıyla yaşadığım / Tuzlu yaram / İştahsız yalnızlığım”
Yazar hakkında:
Behice Tezçakar İstanbul’da doğdu. Çengelköy Havuzbaşı İlkokulun'da ve Kandilli Kız Lisesi’nde okudu. Başarı Bursu ile girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden 2004 yılı Fen Edebiyat Fakültesi ve Üniversite birincisi oldu. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. “Discovery of the Oil in the Minds and the Lands of the Ottoman Empire” adlı Türk petrolleri üzerine hazırladığı akademik çalışması 2010’da Alman Lambert yayınevi tarafından İngiltere ve Amerika’da basıldı. Parşömen, Bilgi ve Düşünce, Yapı Kredi Cogito gibi çeşitli dergilerde deneme ve şiirleri yayınlandı. Yazarın formatını kendisinin oluşturduğu mizahlı bir dil kullanarak ve karikatürler tasarlayarak tarihi eğlenceli hale getirdiği Fatih, Kanuni ve II.Abdülhamid’in hayatlarını anlattığı 15 baskı yapan 3 tarih kitabı bulunmaktadır. 2009 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü dışında Genç Gelişim Şiir Ödülü, Bilgi Üniversitesi Şiir Yarışması ve Çevre – Orman Bakanlığı Gelibolu Fikir Projesi Yarışması gibi çeşitli organizasyonlarda şiir ve senaryolarıyla aldığı ödülleri bulunmaktadır. Halen Atlas Tarih Dergisi Yazı İşleri Müdürü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
İştahsız Yalnızlık
Ey sen el yordamıyla yaşadığım
Tuzlu yaram
İştahsız yalnızlığım
Yüzüme çarptıktan sonra dağılan tüm vaatlerinle
Aceleye getirdin saatlerimi
Ya işgalin altındaydı gözlerim
Ya da dost bilmek zorunda kaldım cerahatimi
Ötekiydim
Berikiydim
Yorgun şehrin vebalısı,
Kurdeşeniydim
Almadılar beni aralarına
Korkuları emziren sancılığım
Esmer tenim
Hayal eden cellâdım
Ey sen el yordamıyla yaşadığım
Tuzlu yaram
İştahsız yalnızlığım.
Kederli Kent
Vaftiz edilmiş kederli bir kentin
Metruk avlusu büyüttü beni,
Katilim emzirdi annemin yokluğunda
Hain dudaklar öptü yarasından sevdamın
İnsanı acılar çektim karnımın tokluğunda
Kanayan sözler deydi içime
Gölgeler en güneşsiz günlerde düştü üstüme
Milattan önce yaşadım hep gecelerimi
Suya ecel dokunduğunda
Gözleri doyuran toprak doyurdu beni
Uymaca akıllı umutlar uyuduğunda
Şehrin ezanları avuttu beni.