Güncelleme Tarihi:
Uzun seneler Milliyet Gazetesi’nde karikatür çizen Bedri Koraman, eşi Nil Koraman ile yaşadığı Torba Mahallesi, Abdi İpekçi Sitesi’ndeki villasında, bugün sabah saatlerinde bir rahatsızlık geçirdi. Durumunun iyice kötüleşmesi üzerine Koraman, Özel Acıbadem Hastanesi’ne kaldırıldı. Solunum yetmezliği ve kalp ritim bozukluğu teşhisi konulan Koraman, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı.
Bedri Koraman Bafra İlçesi'nde doğdu. İlköğrenimini Bafra'da yaptı. Bir süre İstanbul'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne devam etti. Aynı yıl dergi ressamlığı ve karikatürcülüğe başladı. Hafta, Tef, Vatan, Taş, Dolmuş, 41 Buçuk dergi ve gazetelerinde karikatürleri yayınlandı.
1945’te İstanbul’a geldi. Bir süre Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam ettikten sonra dergi ve gazetelerde ressam ve karikatürcü olarak çalışmaya başladı. 1950’i yıllarda 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi gülmece dergilerini yayımladı.
1951'de Deve adlı bir dergi çıkardı. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde siyasal karikatürler çizdi. Daha sonra Güneş gazetesinde çalışmaya başladı. Yurt içinde ve dışında çeşitli sergi ve yarışmalara katıldı. İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp'te ve Sarajevo'da özel ödüller kazandı. Spor yazarları Derneği'nin Spor karikatürleri Yarışması'nda birincilik ve ikincilik ödülleri aldı.
Uzun yıllar karikatürcülük yaptığı Milliyet’te 1960’lı yıllarda Cici Can çizgi romanı yayınlandı. Üç arkadaşıyla kurduğu reklam ajansında bir süre çizgi filmler yaptı. 1970’li yıllarda Milliyet’in baş sayfasında güncel konular üzerine ilgi uyandıran renkli karikatürler çizdi.
Resim yanı ağır basan çizim tekniğiyle yaptığı bu tür karikatür basında çok tutuldu. Bunun dışında önce Milliyet’te ve 1982’den başlayarak Güneş’te hafta sonu ekleri için çizgi-yazı karışımından oluşan ve eğlence yanı ağır basan tam sayfa çalışmaları da ilgi gördü.
Yarışmalarda çeşitli ödüller kazandı, yurtiçi ve dışında ortak sergilere ve albümlere katıldı. 1986’da merkezi Brezilya’da bulunan Internacional dos Jornalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi.
Karikatürcüler Derneği Genel Başkanlığı yaptı.
Karikatürcü Bedri KORAMAN, Hollanda'daki son sergisinden tam 10 yıl sonra Bodrum'da bir sergi açtı. Serginin en önemli özelliği, Bedri KORAMAN'ın bunu 'Son Sergi' olarak nitelemesi. Basının artık eskisi gibi olmadığını belirten KORAMAN, artık eskisi gibi basında böyle karikatürlerin görülemeyeceğini çünkü basının baskı altına alındığını, alınamayanların ise satın alındığını belirtti.
Osman Cudi YILMAZ'ın Bedri KORAMAN Röportajı
"BÖYLE ÇİZENLER OLMAYACAK"
Bedri KORAMAN sözlerini şöyle sürdürdü; "Bundan sonra Türkiye'de hiç bir zaman böyle karikatürler yayınlanmayacak. Ne böyle çizen ve boyayan insanlar olacak ne de bunları basacak yayın organı. Dolayısıyla bu son!.. Ülkemiz, Cumhuriyet ve Atatürkçülük'e reaksiyon duyan bir iktidarın elinde. Ağır kaçacak belki ama 'pençesinde' bile diyebilirim."
"BASIN HIRPALANDI, BASKI ALTINA ALINDI"
Bir dönem iktidar olmuş siyasi kişiliklerden Turgut ÖZAL, Mesut YILMAZ, Tansu ÇİLLER, Necmettin ERBAKAN ve Bülent ECEVİT'in karikatürlerini çizip yayımlayabilen Bedri KORAMAN; basının hırpalandığını baskı altına alındığını, baskı altına alınamayanların satın alındığını ve hatta satın alınamayanların ilan baskısı ya da diğer baskılarla ürkütüldüğünü söyledi.
"BASIN DÜNYASINDAN DIŞLANDIM!"
Karikatürcülerimizin çok yetenekli olduğuna da değinen KORAMAN, "Bu tarz çalışanlar olsa bile, basında yer bulabileceklerini zannetmiyorum." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; "Bir- iki yayın organı halen direnmekte. Ama onlar dahi bu karikatürleri basmaya hevesli görünmediler bugüne kadar. Ben de kapı kapı dolaşacak adam değilim. Kimse de benim kapımı çalmadı. Zaten bu yaştan sonra da hevesli de değilim artık. Bir dönemin yıldızı, en çok bilinen, en çok sevilen hatta tiraj unsuru olarak peşinden koşulan ben, basın dünyasından dışlanmış bulunmaktayım" dedi.