Bedelli askerlikte son durum: 4. Celp dönemi tarihi ve yerleri duyurusu ne zaman yapılacak?

Güncelleme Tarihi:

Bedelli askerlikte son durum: 4. Celp dönemi tarihi ve yerleri duyurusu ne zaman yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2018 14:06

Bedelli askerlikte son duyurulara kilitlenen binlerce vatandaş, 4. celp dönemi tarihi ve yerleri için araştırmalarına devam ediyor. Türkiye genelinde yaklaşık 800 bin kişinin başvuruda bulunduğu bedelli askerlik için celp tarihleri hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, Milli Savunma Bakanlığı'nın yapacağı açıklamayı bekliyor. İşte, konuyla ilgili son gelişmeler ve bedelli askerlik yapacaklara yönelik gerçekleştirilecek 'Kadına şiddet' semineri hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Bedelli askerlikte 3 Ağustos'ta başlayan başvuru süreci 4 Kasım'da sona erdi. Gerekli prosedürü uygulayıp, başvurularını tamamlayan yüz binlerce kişi şimdi, MSB'den gelecek celp tarihleri açıklamasına odaklanmış durumda. Peki, bedelli askerlik 4. celp tarihleri ne zaman açıklanacak?

BEDELLİ ASKERLİK CELP YERLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bedelli askerlik celp yerleri ve dönemleri, Milli Savunma Bakanlığı'nın tüm başvuruları değerlendirmeye almasının ardından yapılacak olan planlama ile belirlenecek. Detaylarla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nın kısa süre içerisinde açıklama yapması bekleniyor.

BEDELLİ ASKERLİK YAPACAKLARA 'KADINA ŞİDDET' SEMİNERİ

İHA'nın haberine göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı işbirliğinde, bedelli askerlik hizmetinden yararlanacaklara yönelik 21 günlük temel askerlik eğitimi kapsamında “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konusunda farkındalık seminerleri veriliyor.

Erzurum 9. Kolordu Komutanlığında bedelli askerlik yapan er ve erbaşlara yönelik ‘’Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” semineri düzenlendi.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Şükran Göktaş ve Palandöken Sosyal Hizmet merkezinde görevli Sosyal Çalışmacı Ömer Çokgören, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Bekir Gezer, tarafından düzenlenen seminerde, Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’, ‘Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele’, ‘Kadın-Erkek Eşitliği’, ‘Ulusal Mevzuat ve Başvuru Mekanizmaları’ konuları ele alındı.

Aile Çalışma ve sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, amaçlarının mutlu, huzurlu ve müreffeh bireyler oluşturarak, toplumsal refaha katkı sağlamak olduğunu belirterek, bu çerçevede düzenlenen eğitimlerle ailenin korunmasının amaçlandığını söyledi.

İlbaş şöyle devam etti: ‘’ Bakanlığımız, kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla çalışmalarını sıfır tolerans ilkesiyle; kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal çalışmalar, eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu artırma, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik kurumsal mekanizmaların güçlendirilmesi başlıkları altında çok boyutlu ve tüm tarafların katkısı ile kararlılıkla sürdürmektedir. Bedelli askerlere yönelik seminerlerimiz belirli periyotlarla devam edecek.’’

Haberin Devamı

YENİ SİSTEMDE HER YÜKÜMLÜ İÇİN EŞİT ASKERLİK

Haberin Devamı

Tek tip askerlik konusunun gündemde yer aldığı son günlerde, tüm yükümlüler için eşit süreli askerlik seçeneği ön planda yer alıyor.

Kulislerden sızan bilgiye göre, yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmalar ağırlıklı olarak Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Asker Alma (ASAL) Genel Müdürlüğü’nde yürütülüyor. ASAL’ın bazı meslek gruplarından olanların askerlik hizmetinden yararlanabilmek için ilgili bakanlıklarla birlikte çalışmalar yaptığı da ifade ediliyor. Yeni sistemde askerlik süresinin her yükümlü için eşit olmasına kesin gözle bakılıyor. Süreyle ilgili 6 veya 9 ay konuşulsa da 9 ay seçeneği öne çıkıyor.

Diğer önemli yenilik ise ‘bedelli’de. Bakan Hulusi Akar, bedelli askerliğin daimi olacağını, önceki gün TBMM’de Milli Savunma Bakanlığı bütçesi görüşülürken yaptığı, “Bedelli askerlik konusu da daimi olacak” açıklamasıyla ortaya koymuştu.

Haberin Devamı

Bedelli askerliğin kalıcı hale getirilmesi için değişik alternatiflerden oluşan ayrıntılı teknik çalışmalar yapıldığı belirtiliyor. Askerlik süresi 9 aya düşürüldüğü takdirde, zorunlu temel askerlik eğitiminin 3-4 hafta içinde verilmesi, geriye kalan kısmın ise bir bedel ödenerek tamamlanabileceği ifade ediliyor. Fiziki olarak temel eğitim almada zorlanacak olan yaşı ilerlemiş yükümlüleri kapsayacak farklı bir bedelli düzenlemesinin de yapılabileceği iddia ediliyor. Bu kapsamda bazı meslek gruplarından olanlardan (doktor, mimar, mühendis, vs) mesleki olarak yararlanma alternatifi üzerinde durulduğu belirtiliyor. 

EMEKLİ TUĞGENERAL'DEN TEK TİP ASKERLİK YORUMU

Haberin Devamı

Son günlerde gündeme gelen yeni askerlik sistemini değerlendiren emekli tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, tasarının gerçekleşmesi halinde bunun Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) profesyonelleşmesi, daha çevik ve modernize hale gelmesi için iyi bir aşama olacağını söyledi.

Yeni askerlik sisteminde 3 ayın zorunlu, 6 ayın ise bedel ödenebilen süre olmak üzere toplamda 9 ay ve tek tip olacağı belirtildi. Buna göre 3 ay zorunlu temel askerlik eğitimi alacak olan vatandaşlar, kalan 6 ay için bedel ödeyerek askerlik yapmayabilecek. Bedel ödemeyenler ise askerlik vazifesine devam edecek.

Söz konusu sistemin ordunun profesyonelleşmesi yolunda olumlu bir aşama olduğunu söyleyen emekli tuğgeneral ve İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Naim Babüroğlu, Soğuk Savaş sonrası yaşanan gelişmeler tüm dünya ülkeleri gibi Türkiyeyi ve Türk Silahlı Kuvvetlerini de (TSK) yeni bir ordu ve askerlik anlayışına itti. Bu anlayış, orduyu profesyonelleştirip daha çevik ve daha modernize hale getirmek şeklinde özetlenebilir diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiyenin coğrafi konumu itibariyle ciddi bir tehdit kuşağı içinde olduğunu, bu nedenle tehditlere karşı koyabilecek, modern silahla donatılmış, çevik bir orduya olan ihtiyacın arttığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Babüroğlu, Coğrafya, ülkelerin kaderidir; aynı zamanda ülkelerin de geleceğini belirler. Türkiye, çepeçevre bir tehdit kuşağı içindedir. Bu açıdan, Türkiyenin profesyonel orduya ve askerliğe geçişi önem kazanmıştır. TSK, büyük ölçüde profesyonel askerlik sistemine geçiş sağlamış, bu konudaki çalışmalar hız kazanmıştır. Bu yeni askerlik sistemini de bu açıdan değerlendirmek gerekir dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!