Güncelleme Tarihi:
“MİLLİ Mayın Faaliyet Merkezi’nin Kurulması”na yönelik yasa tasarısı Komisyon’da kabul edildi. Görüşmeler sırasında AK Parti milletvekillerinin verdiği ve kabul edilen önerge ile bedelli askerliğe ilişkin düzenleme tasarıya eklendi. Daha önce “31 Aralık 2014 tarihi itibari ile” olarak düzenlenen bedellinin kapsamı, AK Partili Komisyon üyesi Mehmet Hamzaoğulları’nın itirazı ile değişti. Diyarbakırlı olduğunu belirten Hamzaoğulları’nın “Bizim oralarda 25 Aralık’ta doğanları 1 Ocak’da kaydettirmek gibi bir durum var. Bu noktada çok ciddi talep var. 1 Ocak’ı da bedelli kapsamına alalım” önerisi muhalefetten de onay aldı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal yedi kardeş olduklarını belirterek, “5 kardeş 1 Ocak doğumluyuz. Yılbaşları hepimizin doğum gününü kutlarız. Çok doğru bir değişiklik olur” diyerek Hamzaoğulları’na destek verdi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da öneriyi destekledi. Kabul edilen önergeyle, salı günü TBMM Genel Kurulu’na getirilecek olan düzenlemede bedelli askerliğin sınırları şöyle çizildi:
İKİ AY İÇİNDE BAŞVURU
“Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar, 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde askerlik şubelerine veya yurtdışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin Türk Lirası para veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını defaten ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar. Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler. Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak. Başlatılmış olanlar sona erdirilecek ve bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilemeyecek.”
YÜZDE 40 ASKER AÇIĞI OLACAK
HÜKÜMETİN bedelli askerlik uygulamasını başlatma kararı almasından sonra TSK, bunun orduya nasıl yansıyacağına dair kapsamlı çalışmalara başladı. Bu çalışmaların içinde, doğacak açığın hangi yöntemlerle kapatılabileceğine dair görüşlerin de yer alacağı belirtildi. TSK, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz gibi yeni bedellinin kapsadığı 700 bin kişiden 200-250 bininin bu haktan yararlanabileceğini düşünüyor. TSK bedelliden yararlanacakların daha öncekilerde olduğu gibi daha çok yüksek öğrenim görmüş, Türkiye şartlarında gelir açısından ciddi sıkıntı çekmeyen ailelerin çocukları olacağını hesap ediyor. Yapılan ilk taslak çalışmalara göre, Suriye ve Irak’ı içeren Güney sınırı ile Doğu ve Güneydoğu’yu kapsayan İç Güvenlik Bölgesi’ndeki mevcudiyetini yüzde 100 tutmak zorunda olan TSK’nın, diğer bölgelerde yüzde 40’a varan açık verebileceği tahmin ediliyor. Bunun bir harp durumunda ciddi sıkıntı yaratabileceği belirtildi. Kaynaklar, “O dönem en büyük açığı tıp konusunda yaşamıştık. Şimdi de aynı şeyin olmasını bekliyoruz” dedi. - Uğur ERGAN
ASKERLİK YAPMADAN SÖZLEŞMELİ ER
Yine tasarıya komisyonda yapılan eklemeyle askerlik yapmayanların sözleşmeli er olabilmesi ile sözleşmeli er ve erbaş olarak yapılan hizmetlerin üçte birinin askerlikten sayılmasına imkan tanındı. Buna göre, askerlik öncesi sözleşmeli erbaş ve erliğe müracaat edenlerin sevk tehir işlemleriyle sözleşmeli erbaş ve er olarak yapılan hizmetlerin üçte birinin askerlik yükümlülüğüne sayılması ve belirlenen süre kadar hizmet yapmadan ayrılanların kalan yükümlülük sürelerinin tamamlatılmasına ilişkin konuda düzenlemeye gidilmiş oldu. Buna göre üç yıl sözleşmeli askerlik yapanlar, zorunlu askerlik görevini de yerine getirmiş sayılacak. Yine tasarıya eklenen bir başka önergeyle de kaynakta ve temin sayısında artış sağlamak amacıyla ortaöğretim mezunları için sözleşmeli erliğe başvuru yaşı 20’ye indirildi.