Güncelleme Tarihi:
Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bedelli askerlik ile ilgili olarak "Bedelli askerlik konusunda talep var. Genelkurmay Başkanı'ndan görüşleri aldık. Son kararı sayın Başbakan karar verecek." dedi. Bakan Yılmaz'ın bu açıklaması bedelli askerlik bekleyenleri umutlandırdı. Askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre, TSK'nın bedelli askerlik konusuna sıcak bakmadığı öğrenildi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz
SON KARARI DAVUTOĞLU VERECEK
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili olarak, “Sayın Başbakanımız karar verecek” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu Bedelli askerlik konusunda değerlendirmemiz sürüyor dedi.
Bunun üzerine gözler Davutoğlu'na çevrilmiş, o da Avustralya'da yaptığı açıklamada konuyu değerlendireceklerini belirterek bedelli konusunda ciddi bir talep olduğunu tekrar vurgulamıştı.
917 BİN KİŞİ YARARLANACAK
Bakanı Yılmaz ayrıca bedelli yaşının 25 olarak belirlenmesi halinde 917 bin kişinin bundan faydalanabileceğini belirterek şunları söyledi: "Eğer bedelli askerlik kapsamını, yaş 30 diye kabul ederseniz 400 bine yakın. Eğer yaşı 29'a düşürürseniz 450 bine çıkar. Eğer yaşa 28 derseniz 534 bine çıkar. Eğer yaşa 27 derseniz 600 binin üzerine çıkar. Eğer yaşa 26 derseniz 750 bine çıkar. Eğer 25 olursa, 917 bin 690 yani 1 milyona yakın olur. Dolayısıyla bir yaş söylememek lazım"
Başbakan Davutoğlu, Avustralya'da G-20 Liderler Zirvesi'nin yapıldığı Brisbane Kongre Merkezi'nde uluslararası medyaya yönelik basın toplantısı düzenledi.
YAŞ 25 BEDEL 17 BİN
Son bedelli askerlik uygulamasına 30 bin lira ödeyerek başvuran yaklaşık 70 bin kişiden devlet kasasına 2 milyar 130 milyon lira kalmıştı.
Yeni bir bedelli askerlik uygulaması için tartışılan rakam ise 20 bin civarında. Bu rakam üzerinden başvurursa devlet 10 milyar lira alacak. Ancak Davutoğlu'nun da açıklamalarının ardından Ankara'da konuşulan ise yaşın 25 bedelin ise 17 bin dolaylarında olması.
BEDELLİDE ÇEKİNCELER
* Genelkurmay, bugüne kadar dört kez hayata geçirilen bedelli askerlik uygulamalarından alınan sonucun beklentilerin altında kaldığını, başvuru sayısının her seferinde hesaplanandan düşük olduğunu vurguluyor. Bu çerçevede 500 binin üzerinde ifade edilen başvuru beklentisinin, kararın çıkması halinde maksimum 100-150 bin aralığında kalacağı görüşü hâkim.
* Bedelli askerlik uygulamasının, askerliğini normal koşullarda yapanlar üzerinde moral-motivasyon açısından olumsuz etkisi olduğunun sahadan yansıyan bilgilerle teyit edildiği savunuluyor.
* Genelkurmay, bedelli askerlik uygulamasının psikososyal etkilerinin de dikkate alınması gerektiği görüşünde. Maddi olanağı olmayanlar açısından yarattığı eşitsizliğin altı çiziliyor.
* Bedelli uygulamasının, alanında yetişmiş, uzman personel ihtiyacının karşılanmasını sekteye uğratabileceği savunuluyor. Örneğin uzman takip ya da alanında yükselmiş mühendise ihtiyaç duyulduğu, buna karşın yedek subay olarak askerlik hizmetini yapabileceklerin bedelli uygulamasını bekledikleri belirtiliyor.
* Genelkurmay, askerlik sürelerinin kısaltılmasının ardından, özellikle kısa dönem askerlik yükümlülerinin iç güvenliğin sağlanmasındaki katkısının da zaman içinde azaldığı görüşünde.
* Karargâh, konjonktürel olarak da bedelli kararının sakıncalı olduğunu düşünüyor. Irak ve Suriye merkezli gelişmelere, IŞİD tehdidine ve bıçak sırtındaki iç güvenlik zorunluluklarının yarattığı hassas ortama ve mevcut personel sayısına dikkat çekiliyor.
OSMANLI'DA BEDELLİ ASKERLİK