Güncelleme Tarihi:
BEDAŞ'tan yapılan açıklamada, şirket tarafından yetki verilen kişiler dışındakilerin sayaçlara müdahale etmesinin yasak olduğu ve şirket görevlisi olduğundan şüphelenilen kişilerden mutlaka kimlik ve yetki belgesi istenmesi gerektiği belirtildi.
Elektrik faturası tahsilatının BEDAŞ, PTT ve anlaşmalı banka şubelerince yapıldığı ve bunlar dışındaki hiçbir kişi ya da kuruluşun tahsilat yetkisinin bulunmadığı hatırlatılan açıklamada, BEDAŞ ismi kullanılarak tahsilat yapan bürolara ve herhangi bir nedenle abone kapısına gelen kişilere elden ödeme yapılmaması gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, abonelerin sayaç üzerindeki mühürleri korumakla sorumlu olduğu, sayaç ölçü ve devrelerine yapılan her türlü işlem için imzalı belge istenmesi gerektiği bildirilerek, “Belgede, şirketimizin unvanı ve çalışmayı yapan müdürlük isminin bulunup bulunmadığı, açma ve kesme sonrası ölçü hücresi mühürlemesi gibi hizmetlerin eksiksiz yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir” uyarısında bulunuldu.
Sayaç ve ölçü devrelerinin sürekli denetim altında tutularak başkaları tarafından müdahale yapılıp yapılmadığının abone tarafından kontrol edilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, başkası adına düzenlenmiş sözleşmeyle elektrik kullanan kişiler hakkında usulsüz elektrik kullanımına ilişkin hükümlerin uygulanacağı hatırlatıldı.
Açıklamada, kaçak elektrik kullananlara yasal yaptırımların uygulanacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“Müşteri olmadan elektrik kullanan, sayacın çalışmasını engelleyen, yasal şekilde tesis edilmiş sayaçtan geçmeden tüketim yapan, daimi ve geçici başkasına elektrik veren veya sayaç mührünü kopartan müşterilere kaçak ve usulsüz elektrik kullanım hükümleri uygulanır. Kaçak elektrik kullandığı tespit edilenlerin elektriği kesilerek, kaçak cezası dahil tahakkuk çıkarılır. Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Türk Ceza Kanunu'nun 142. maddesinde kaçak elektrik kullanımına 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası öngörülmektedir.”