Beck: 'Türkiye'nin AB üyelik süreci devam etmeli'

Güncelleme Tarihi:

Beck: Türkiyenin AB üyelik süreci devam etmeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2007 18:24

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Rheinland-Pfalz Eyaleti Başbakanı Kurt Beck, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Berlin'deki Adlon otelinde Türk iş adamları ve Türk kökenli politikacılarla öğlen yemeğinde bir araya gelen Beck, yemek sonrasında yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin AB üyelik süreci devam etmelidir. Bu süreç tıpkı diğer üye ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'nin üye olması hedefiyle adımı adım yürütülmelidir. Bu konuda toplantıya katılanlarla aynı fikirdeyiz” dedi.
Toplantının kendisi için Türk kökenli iş adamları ve politikacılar aracılığıyla Almanya'daki Türk toplumunun sorunları ve Türkiye hakkında gerçekçi kanaatler oluşturması açısından çok ilginç olduğunu belirten Beck, şunları söyledi:
“Türkiye ile Almanya arasındaki iyi ilişkileri sürdürmek istiyoruz. Gittikçe artan başarılı ekonomik ilişkileri daha da yoğunlaştırmak istiyoruz. Bununla ilgili olarak vize konusunu da konuştuk. Görüşme genel olarak benim için çok verimli geçti. Ümit ederim Türk partnerlerimiz de bunu böyle görüyordur.”
Beck, “Türkiye'de artan terör örgütü PKK eylemleri konusunda ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki bir soruyu da şöyle yanıtladı:
“İnsanların siyasi amaçlarına ulaşmak için şiddet kullanması sorununu birçok yerde yaşıyoruz. Bu kabul edilemez. Amaçlara ulaşmak için şiddet kullanılmasını haklı kılacak hiçbir gerekçe olamaz. Dünyada, Türkiye'de farklı siyasi görüşler olabilir. Ancak şiddet siyasetin bir aracı olamaz.”
Beck, göç yasasında yapılan değişikliklerle ilgili olarak da yasada Türk toplumunun hoşuna gitmeyen bazı unsurların olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“Yasanın bazı yerlerinin değişik olmasını ben de isterdim. Ancak biz buna rağmen koalisyon ortağımızla bir uzlaşma sağladık. Çünkü bu yasayla Almanya'da şu anda hukuki bir güvencesi olmayan on binlerce insan, hukuki güvence elde etmiş oldu.”
Beck, Türkiye'deki genel seçimler hakkında yöneltilen bir soruyuysa şöyle yanıtladı:
“Benim en büyük arzum, bu seçimler sonrası istikrarlı bir hükümetin ortaya çıkması. Böylece anayasayla ilgili ve Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili ortaya çıkan sorunlar çözülür. Halkın görüşüne başvurmak demokratik ve temiz bir çözümdür.”
Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat ise yemekten sonra yaptığı açıklamada, Beck'in göç yasasındaki değişikliklerden memnun olmadığının ortada olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Ben kendisini bu yasaya Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde (Bundesrat) çekimser oy vermelerini tavsiye ettim. O da hükümette olup yasa önerisine çekimser oy vermenin çok zor olduğunu, ancak Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde onaylanması beklenen değişikliklerin altına, bu yasayı tam anlamıyla kabul etmediklerine dair bir not koyacaklarını söyledi.”
Federal Meclis SPD Milletvekili Lale Akgün de Beck'in, sorunların kendisine açık bir şekilde aktarılmasından çok memnun olduğunu ve her zaman bu sorunları dinlemeye hazır olduğunu ifade ettiğini söyledi.
İş adamı Kemal Şahin, iş adamlarının vize konusunu görüştüklerin belirterek, Beck'in bu konuyu not ettiğini belirtti. Şahin, Beck'in, benzeri toplantıların daha sık yapılmasını istediğini de sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!