Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 16:04
SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nde 8 çocuğun hastane enfeksiyonu sonucu öldüğü iddialarını yeniden gündeme taşıdı.
Sağlık Bakanlığı ve Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan yalanlamanın gerçeği yansıtmadığını söyleyen Yorgun, ulaştıkları belgeler doğrultusunda bebeklerin ölüm sebebinin, hastane ortamında üreyen ‘Klebsiella’ adlı bakteri olduğunu ileri sürdü.
SES Şube Başkanı İsmet Karadağ, yaklaşık on gün önce basın toplantısı düzenleyerek, Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nde 8 çocuğun hastane enfeksiyonu kapması sonucu yaşamını yitirdiğini, bu doğrultuda enfeksiyon bulunan Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nin de kapatılıp, buradaki bebeklerin de farklı hastanelere sevk edildiğini iddia etti. Karadağ’ın bu iddiasının ardından Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, ünitenin enfeksiyon riskine karşı dezenfekte edildiği için hasta kabul etmediğini ve 8 bebeğin de organ yetmezliğinden öldüğünü söyledi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, iddiaların doğru olmadığı savunuldu.
‘KUVÖZLERDE İKİŞER BEBEK’
Tartışmaya yol açan olayların ardından SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun ile Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Zeki Gül, Şanlıurfa’da düzenledikleri ortak basın toplantısında, ölümlerin enfeksiyondan kaynaklandığını ve yetkililerin kamuoyundan gerçekleri gizlediğini ileri sürdü. SES İl Temsilciliği’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bedriye Yorgun, 1.5 milyonu aşkın nüfusu ve doğum oranı açısından Türkiye’de ilk sırada yer alan Şanlıurfa’da, yatırım eksikliğinden dolayı hastanelerde yatak veya kuvözlerde ikişer bebeğin tedavi edilmeye çalışıldığını, bunun da hastane enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını söyledi. Enfeksiyonun ‘takdiri ilahi’ olarak yorumlanamayacağını, standart dışı uygulamaların ve sağlıkta taşeronlaşmanın olduğu koşullarda her an ortaya çıkabileceğini ifade eden Yorgun, şunları söyledi:
“Bakanlık kaybedilen bunca bebeğin ardından sorumluluğunu kabul edip toplumla yüzleşmelidir. Bizler yaptığımız araştırmalarda bebeklerin, doğal yollardan değil enfeksiyon sonucu öldüğü gerçeğine ulaştık. Şanlıurfa Çocuk Hastanesi laboratuarlarında, yeni doğan 8 bebeğin kan tahlillerine ulaştık. Belgelere göre, tahliller sırasında kan kültürlerinde ‘Klebsiella’ adlı bakterinin ürediğini saptadık. Bu bakteri hastane ortamında ortaya çıkar ve enfeksiyon olarak yayılır. Öyle ki, Klebsiella bakterisi hastane enfeksiyonlarının en sık ve önde geleni olarak değerlendirilir. İddiaların ardından kamuoyuna ölen bebeklerin otopsi raporları açıklanmamıştır. Üzülerek söylüyoruz ki, ulaşabildiğimiz ve hastane enfeksiyonu kapmış olan 8 bebeğimizin 3’ünün de öldüğünü öğrendik.”
‘BİLİMSEL İNCELEME YAPILSIN’
TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Zeki Gül de, Şanlıurfa’da yaşanan bebek ölümlerinin ardından bilimsel bir heyetin inceleme yapması gerektiğini söyledi. Ölümlerin sebebinin hastane enfeksiyonu olup olmadığının bilimsel bir araştırma ile ortaya çıkacağını ifade eden Dr. Gül, kan kültürlerinde Klebsiella bakterisi bulunması nedeniyle, yenidoğan ünitesinde tedavi gören ve taburcu edilen tüm bebeklerin son durumunun takip edilmesi gerektiğini kaydetti. Daha önce de, Edirne, Manisa, Kayseri ve İzmir’de bebek ölümlerinin gündeme geldiğini ve buralarda yapılan bilimsel incelemeler sonucu hastane enfeksiyonuna ulaşıldığını hatırlatan Dr. Zeki Gül şöyle koınuştu:
“O dönem yapılan incelemelerde, ölümlerin hastane enfeksiyonundan olduğu ortaya çıktı. Bilimsel çalışmaların ardından hazırlanan raporlarda da, gerekli önlemlerin alınmaması halinde benzer durumların görülmesinin sürpriz olmayacağını açıklamıştık. Maalesef bugün aynı sorunla karşı karşıyayız ve sıkıntının hastane enfeksiyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespiti için bir an önce bilimsel çalışmaların ivedi olarak başlatılması gerektiğini duyuruyoruz.”