Güncelleme Tarihi:
Çobanoğlu, bugün gazetelerde çıkan "KTÜ Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi'nde son iki hafta içinde 9 bebek öldüğü"ne ilişkin haberler üzerine, dikkatsizlik ve tedbirsizlikten ölüme sebebiyet verme suçundan, görevlendirdiği bir savcı aracılığıyla sorumlular hakkında soruşturmaya başladıklarını belirtti.
Ölenlerin yakınlarının henüz konuyla ilgili kendilerine bir müracaatlarının olmadığını anlatan Çobanoğlu, şöyle dedi:
"Basının haberlerini ihbar kabul ederek, bugün itibariyle sorumlular hakkında tahkikata başladık. Mağdur vatandaşların şikayetlerini almaya hazırız. Görevlendirilen savcı, Yeni Doğan Servisi'nde hasta müşahade kağıtlarını inceliyor. Suç unsuruna rastlarsak, gerekirse mezarlıklardaki cesetler çıkarılarak üzerlerinde otopsi yapılacak."
DEKANLIK DA SORUÅžTURMA BAÅžLATTI
Bebek ölümleriyle ilgili olarak Tıp Fakültesi Dekanlığı da soruşturma başlattı. KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Yeni Doğan Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yakup Arslan, Yeni Doğan Bakım Servisi'nde son 10 günde 9 bebeğin öldüğünü, bunların 3'ünün sepsis, 3'ünün eşlik eden ciddi hastalıklarla birlikte sepsis, 3'ünün ise sepsis dışı hastalıklardan kaybedildiği söyledi.
Doç. Dr. Arslan bütün dünyada yeni doğan yoğun bakım ünitesinde teknolojinin gelişmesine paralel olarak bebek yaşam oranlarının artmasının ciddi infeksiyon (sepsis) hastalıklarının görülme sıklığında da artışa sebep olduğunu belirtti.
Yoğun bakım ünitelerinde görülen infeksiyonların, ölüm oranları yüksek, hastanede yatış süresini uzatan, maliyeti artıran ve yoğun bakım tedavisi alması gereken hastaların tedavi şansını azaltan hadiseler olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu anlatan Arslan, şöyle konuştu:
''Bu nedenle ülkemizde ve dünyadaki yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde pek çok bebek sepsise bağlı kaybedilmektedir. Yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde sepsis riskini artıran düşük doğum ağırlığı, prematürite, aşırı hasta yoğunluğu, personel ve cihazların hasta yoğunluğu ile orantısızlığı, bebeklerin diğer sistemlerle ilgili ağır hastalıkları ve bebeklere yaşamsal destek çerçevesinde uygulanan girişimler gibi değişik faktörler vardır. Bizim vakalarımızın hepsinde bu risk faktörlerinin bir veya birden fazlası mevcuttu."
EK TEDBÄ°R ALINACAK
Arslan, yapılan ilk incelemeler sonucunda, ölümlerin hiçbirinde ihmal, kasıt, cihaz veya oksijen sistemi yetersizliği gibi faktörlerin olmadığının da belirlendiğini anlatarak, şöyle devam etti:
''Buna rağmen birden çok bebeğin ardı ardına ölmesi, üzüntü verici ve ek tedbir almayı gerektirici görülmüştür. Ünitede var olan hastalar başka bir servise aktarılarak, komple ünitenin sterilizasyonuna gidilmiştir. Bu arada, aşırı hasta yükünü dengeleyebilmek için bölge hastanelerine resmi kanallarla ulaşılıp, haberli hasta sevki yapılmasıgerektiği bildirilmiş, hasta kabulünün buna göre yapılacağı ve hastanemizle ilgili ek tedbirlerin alınması kararlaştırılmıştır.''
Arslan, serviste kıyafetten tırnağa kadar her türlü temizliğin titizlikle yapıldığını da kaydederek, ''Servisimizin sterilizasyon zamanı yaklaşmıştı. Bunun için servis, sterilize edilene kadar yaklaşık bir hafta kapalı tutulacak'' diye konuştu.
SAĞLIK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ
SaÄŸlık Bakanı Osman DurmuÅŸ, Karadeniz Teknik Ãœniversitesi`nde (KTÃœ) yaÅŸanan bebek ölümleri ve Adana DoÄŸumevi`nde yaÅŸanan olayla ilgili Bakanlık TeftiÅŸ Kurulu`nu görevlendirdi.Â
Bakanlık`tan yapılan açıklamaya göre, TeftiÅŸ Kurulu üyeleri, oluÅŸturulacak ``BilirkiÅŸi Heyeti`` ile birlikte konuyla ilgili incelemelerini sürdürecek.Â
Yapılan inceleme sonucuna göre yaÅŸanan iki olayla ilgili sorumlular hakkında gerekli yasal iÅŸlemler yapılacak ve inceleme sonucu kamuoyuna açıklanacak.Â
KTÃœ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi`nin Yeni DoÄŸan YoÄŸun Bakım Servisi`nde son 2 hafta içinde 9 bebek ölmüş, Adana`da ise 2 kez gittiÄŸi Adana DoÄŸumevi`nden ``doÄŸum baÅŸlamadığı`` gerekçesiyle evine gönderilen Yasemin Usta adlı genç kadın, evde doÄŸum yaptıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiÅŸti.Â