Güncelleme Tarihi:
Keşfi yapan ekipten Dan Watson 1 milyon yaşındaki bu nesnenin muhtemelen bugüne kadar görülen en genç gezegen olduğunu belirterek, “Gezegenlerin oluşumuna yönelik teoriler açısından sorun yaratabilecek kadar genç” dedi.
Araştırmacılar bugüne kadar güneş sistemi dışında 100’den fazla gezegen buldu, ancak bunların çoğunun en az 1 milyar yaşında olduğu sanılıyor. Dünyanın komşusu olan diğer gezegenler yaklaşık 4.5 milyar yaşında.
BUZLU TOZ PARÇACIKLARI
Bebek gezegen, Spitzer’in üç önemli buluşundan yalnızca biri. Geçen yazdan itibaren Güneş yörüngesinde dolaşan Spitzer ayrıca diğer yıldızları çevreleyen toz halkalarının içinde önemli miktarda buzlu organik maddeye de rastladı. Metanol, karbondioksit ve su ile kaplanmış buzlu tozparçacıkları olarak nitelendirilen bu maddelerin kuyrukluyıldızların buzlu yapısıyla ilgili ipuçları vermesi bekliniyor.
Bazı bilim adamları yaşam için gerekli olan diğer maddelerin yanı sıra suyun da kuyruklıyıldızlar tarafından Dünya’ya getirildiğine inanıyor. Spitzer’in buluşu bu açıdan önem taşıyor. Aslında uzayda bu tür maddelere daha önce de rastlanmıştı, ancak ilk defa bir gezegenin oluşmasını sağlayan toz halkası içinde böyle bir madde tespit edildi.
Spitzer Dünya’dan 13 bin 700 ışık yılı uzaktaki Centaurus takımyıldızındaki RCW 49 bölgesinde 300 yeni doğmuş yıldızı da ortaya çıkardı.