Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri İstanbul Bakırköy Bölgesi, bir yılda okula giden 113 bin çocuğun EKG’sini çekerek, riskli gördüklerini hastaneye çağırdı. Ancak çocukların yüzde 35’i aileleri izin vermediği ya da korktukları için taramaya katılmadı. Genel Sekreter Prof. İhsan Bakır, ”Anne babalara sesleniyorum, lütfen çocuklarınızı 6 yaşından önce mutlaka bir kalp doktoruna götürün, EKG çektirin. Okulda ayağınıza kadar gelen taramadan kaçmayın. Ani çocuk ölümlerini el birliğiyle önleyelim” çağrısı yaptı.
Kamu Hastaneleri İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği, bir yıl önce başlattığı proje çerçevesinde Küçükçekmece ve Esenyurt ilçeleri ile Edirne’de kamu ve özel tüm okullarda, 6-18 yaş çocukları bizzat okullara giderek kalp taramasından geçirdi. 14 pediatrik kardiyolog ve 18 hemşire olmak üzere 42 kişinin görev aldığı projede, 113 bin öğrencinin EKG’si çekilerek, Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları tarafından değerlendirmeye alındı.
İnceleme sonuçları hakkında bilgi veren Genel Sekreter İhsan Bakır,113 bin EKG’nin 54 bininin okunduğunu; kalanının ise okunmaya devam ettiğini söyledi. Çekilen EKG’nin online olarak hastaneye iletildiğini ve doktorlar tarafından sırayla değerlendirildiğini belirten Bakır, amaçlarının 2016 yılına kadar 13 ilçe ve Edirne’nin tamamında 1 milyon öğrenci olduğunu açıkladı.
Okunan 54 bin EKG’den 9 bininde patoloji bulunduğunu; 3 bininin hastaneye yönlendirildiğini açıkladı. Bakır, bu 3 bin EKG'den ileri tetkik yapılarak 360 çocukta ileride tedbir alınmazsa sorun çıkaracak problemler tespit edildiğini ve çocuklara ilaç verildiğini; eko yapıldığını ya da ameliyat edildiğini anlattı. Bakır, "Kalpten ani ölümler özellikle gençlerde çok görülüyor. Kalbinde pataloji saptadığımız çocukların hiçbirinde belirti yoktu. Bunlar spor yapan, koşan, oynayan çocuklardı. Ama ileriki yıllarda ani kalp durması nedeniyle kaybedilme riskleri çok yüksekti. Bir kısmında ilaç tedavisi verildi ve yapılan girişimlerle hayatları kurtarıldı" dedi.
ANİ ÖLÜMLERİ ÖNLEMEK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ AMA AİLELER İZİN VERMİYOR
Ancak Bakır, öğrencilerin tamamının EKG’sinin çekilemediğini belirterek, “Kimi öğrenci korkuyor; kiminin de velisi izin vermiyor. Bu nedenle biz 100 öğrenciden 35’inin taramasını yapamadık. Velilere sesleniyorum; lütfen ayağınıza kadar gelmiş bu fırsatı geri çevirmeyin, çocuğunuzun taramadan geçmesine izin verin, onları ikna edin. Allah korusun bunların içinde de hayatını kaybedecek öğrencilerimiz olabilir. Nitekim geçenlerde taramaya katılmayan bir lise öğrencimiz hayatını kaybetti. Belki de kalp rahatsızlığından öldü. Böyle hadiselerle karşılaşmamak için biz ailelere seslenmek istiyoruz. Bu tamamen zararsız, acı vermeyen bir yöntem. Projeyle çocuklarımızın kalbinde bulunan yapısal ve iletimsel yani ritimle ilgili sorunları analiz etmeye çalışıyoruz” dedi.
0-6 YAŞ MUTLAKA GİTMELİ!
Bakır, yeni doğan dahil, 0-6 yaş çocuğun mutlaka bir çocuk kardiyologuna muayene ettirerek, EKG’sinin çektirilmesi gerektiğini vurgulayarak; “Bu sinsi ilerleyen bir hastalık. Ani ölümler, kalp nakilleri, ömür boyu ilaç kullanımı gibi istenmeyen durumları önlemek için erken tanı çok önemli. Mutlaka kalp doktoruna çocuklarınızı götürün” çağrısı yaptı.
Bakır, EKG’nin kalp sorunlarının yüzde 60-70’ihakkında işaret verdiğine dikkat çekerek, “Çocuklarımızın kalbinde bulunan yapısal ve iletimsel yani ritimle ilgili sorunları analiz etmeye çalışıyoruz" dedi.