Güncelleme Tarihi:
Dün Erbil’e giden BDP ve DTK yöneticileri, buradan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüşmek üzere karayoluyla Süleymaniye’ye geçti. Talabani’nin Dukan Gölü yakınındaki özel konutunda ağırlanan Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, dün akşam saatlerinde Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile biraraya geldi. Talabani’nin genel sekreteri olduğu KYB’nin Ankara temsilcisi Behroz Galali’nin de hazır bulunduğu görüşmenin sıcak bir ortamda geçtiği belirtildi.
Basına kapalı yapılan görüşmede, BDP ve DTK başkanları ile Talabani’nin birbirlerinin bayramını kutladığı öğrenildi. Kürt sorununun çözümü konusunda Talabani’den inisiyatif alması istendiği, Kürt konferansı ve Kürtler arasında birlikteliğin sağlanması gibi konularda görüş alışverişinde bulunduğu da kaydedildi.
Bugün bazı Kürt siyasi parti temsilcileri ile görüşecek olan BDP ve DTK yöneticilerinin akşam saatlerinde Türkiye’ye dönmesi bekleniyor. BDP ve DTK başkanlarının geçen hafta Türkiye’de görüştükleri Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir kez daha görüşmeyecekleri öğrenildi.
"TALABANİ ŞİDDET VE ÇATIŞMANIN HERKESE ZARAR VERECEĞİNİ SÖYLEDİ"
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile yaptıkları görüşmede, Talabani'nin şiddet ve çatışmanın herkese zarar verdiğini, Kürt sorunu çözümünün siyasi olduğunu ve sorunun çözümü için diyalog ve müzakerenin devreye girmesi gerektiğini aktardığını söyledi.
Süleymaniye'nin Dukhan İlçesi'nde Talabani ile BDP-DTK başkanlarının görüşmesinden sonra, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görüşmeyi DHA muhabirine değerlendirdi. Demirtaş, görüşmenin çok sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleştiğini ve görüşmenin uzun sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Bir kaç saat süren görüşme gayet verimli geçti. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Talabani, özellikle anayasa sürecini merak ediyordu. Kendisinden ortadoğudaki gelişmeler hakkında fikrini aldık. Sayın Talabani, Türkiye'deki Kürt sorununun çözümünde artık şiddet ve çatışmanın devre dışı bırakılarak müzakere ve diyaloğun devreye girmesi gerektiğini söyledi. Şiddet ve çatışmaların kimseye yarar getirmediğini ve can kayıplarına yolaçtığını söyledi. Ve tek çözümün de siyasi çözüm olduğunu vurguladı. Bu konuda çabalarının olduğunu ve bu çabalarının da devam edeceğini ifade etti. Ancak AK Parti hükümetinin de bu sorunun çözümü konusunda projesinin ne olduğunu ve anayasa çalışmaları sırasında bu sorunun çözümü için Kürtler'e ne gibi haklar verileceği konusunda hükümetin bir açıklama yapması gerektiğini ifade etti. Hükümetin demokratikleşme çabalarının ne olduğunu öğrenmek istediklerini ifade etti. Sayın Talabani de çatışmaların biran önce durmasını istiyor. Ancak silahların susturulmasının sadece kendisi veya başkasının gayreti ile olamayacağını bu konuda PKK ve Öcalan'nın da görüşlerinin ve çabalarının önemli olduğunu vurguladı. Sayın Talabani her şeye rağmen bu sorunun çözümünde kendisine görev düşmesi halinde katkı sunabileceğini söyledi."
Demirtaş, bu gece İstanbul aktarmalı uçakla Diyarbakır'a döneceklerini sözlerine ekledi.