Güncelleme Tarihi:
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Uludere'de yaşanan olayın tüm boyutları ile incelenmesi, araştırılması ve sorumluların tespiti için TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi verdiklerini söyledi.
Kaplan, olayla ilgili tartışmaların sürdüğünü ifade ederek, Hükümet, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT'in sorumluluktan kaçtığını ve kamuoyuna bilgi sunmadıklarını iddia etti.
BDP'li Kaplan, “Görgü tanıklarının anlatımı, orada yaşanan katliamın önceden planlandığını ve taammüden icra edildiğini çok açık kanıtlarını içeriyor. Kullanılan bombalar kesin imha, tanık bırakmamak üzere bir imha planlandığını ortaya koyuyor” dedi.
Uluslarası sözleşmelerin Anayasa'nın 90. maddesine göre, kanun hükmünde olduğunu ifade eden Kaplan, “Uluslararası yargı, ulusal üstü hukuk açısından da Hükümetin sorumluluğu açıktır. Bu konuda uluslararası ceza mahkemesinden Lahey'e, BM İnsan Hakları Komitesi Cenevre'ye bütün konularda çalışma içerisindeyiz”
açıklamasında bulundu. Kaplan, Irak sınırında 35 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan
olayla ilgili olarak, Meclis Araştırması açılması için önerge verdiklerini bildirdi.
Sorular ve cevaplar
Kaplan, MİT'in “istihbaratı biz vermedik” açıklamasının hatırlatılması üzerine “MİT, Başbakana bağlı. Başbakanın olayı gizleyen açıklamalarından sonra MİT'ten farklı bir açıklama beklemek hayaldir. Galiba uzayda farklı bir gezegende bir MİT örgütü var. Bunca istihbarat zaafının yaşandığı bir olayda bile 'bilgimiz yok' demesi dehşet verici bir şeydir” diye konuştu.
Uludere Cumhuriyet Savcılığının soruşturmaya ilişkin gizlilik kararı vermesini de değerlendiren Kaplan, olayın “uluslararası” nitelik taşıdığı iddiasında bulundu ve olayın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından araştırılması gerektiğini söyledi. Kaplan, “Bu durumda gizlilik kararı verilerek, kamuoyundan bilgileri, delilleri saklamak, aslında suçluları, suçluyu, sorumluyu örtbas çabasıdır” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in, “Kendi vatandaşlarımıza terörist demek istemiyoruz” sözlerinin hatırlatılması üzerine Kaplan, şöyle konuştu:
“30 yıldır Genelkurmay Başkanlarından böyle hikayeler dinliyoruz. 30 yıldır her gelen Genelkurmay Başkanı, 'bitirdik, sildik, yok ettik, bilmem ne ettik' gibi sözler kullanıyorlar. Bunların hepsi gitti ve olay sürüyor. Bu olaylar askeri boyutla çözülecek olaylar değildir. Kürt sorunu, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel bütün boyutları ile Meclisin sorunudur. Onun için Başbakana bağlı Genelkurmay Başkanının hala eski Genelkurmay Başkanları gibi konuşması hiçbir şey ifade etmiyor. Bu memur, ayrıca bizim partimizin muhatabı değildir.”