Güncelleme Tarihi:
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terör örgütü PKK/Kongra-Gel ile mücadelede uluslararası camiadan beklenen desteğin alınamadığını kaydederek, "Mücadelede uluslararası işbirliği beklerken, karşılaştığımız bazı durum ve tavırları anlamakta güçlük çekmekteyiz. Bu tavırlar sadece bizi hayal kırıklığına uğratmakla kalmamakta daha iyi iş birliğinin gerektiği terörle mücadelenin temel esaslarını oluşturan anlayışa da ciddi biçimde zarar vermektedir" dedi.
Genelkurmay Başkanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen "İpekyolu-2007 General/Amiral Semineri" açılışında konuşan Orgeneral Büyükanıt, konuşmasının önemli bölümünü, terörist faaliyetlerle mücadele ve bu konudaki uluslararası işbirliğinin önemi konusuna ayırdı. Küreselleşen dünyada terörizmin daha küresel, terörist örgütlerin teşhisi daha zor ve terörist eylemlerin daha ölümcül bir hal aldığına dikkat çeken Büyükanıt özetle şöyle konuştu:
TANIMDA ANLAŞMAK GEREK
"Bugün neredeyse tüm ülkeler, terörist tehdidin büyüklüğünü ve terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğinin gerekliliğini kabul etmektedir. Ancak terörizmle mücadelede kararlı bir uluslararası işbirliğinin önünde ciddi bir takım engeller bulunmaktadır. Bu engellerden biri, ulusların hangi eylemin terörist eylem olduğu konusunda bir türlü anlaşamamalarıdır. Bu gerçek, ne yazık ki uluslararası işbirliğini engellemekle kalmamakta, aynı zamanda terörizmin gelişmesi için de uygun bir zemin yaratmaktadır."
BAZI STK’LAR TERÖRE HİZMET EDİYOR
Maalesef teröristlerin haklarını savunan pek çok hükümet dışı organizasyon bulunmaktadır. Ancak terörizmi araç olarak kullanan hiçbir amaç meşru olarak kabul edilemez. Bu bağlamda size iyi bilinen hukuki bir vecizeyi hatırlatmak istiyorum: Doğrular yanlışlardan elde edilemez.
TERÖR, ONU KORUYANI DA VURUR
Terörü desteklemek ya da başka ülkelere yönelmiş terörist faaliyetler karşısında sessiz kalmak, ulusal politikaların bir parçası olarak görülmemelidir. Küreselleşme çağında duvarlar o kadar saydam ki teröristlerle kurulan hiçbir ilişki sır olarak kalmamaktadır. Unutulmaması gereken bir diğer husus terörizmin bumerang etkisidir. Terörün bir dış politika aracı olarak kullanılması halinde terörün bumerang etkisi ortaya çıkacaktır. Bir ülke herhangi bir yerde teröre müdahil olması halinde farkında olmadan kendi ülkesinde de terörizme zemin hazırlamaktadır. Zira bugün terörizm tamamıyla küresel bir tehdit halini almıştır. Hiçbir ülke kendi topraklarında barış ve güvenliği, diğer ülkeleri hedef alan terörist tehdidi göz ardı etmek suretiyle sağlayamaz. Bu nedenle terörizmle mücadelede ortak bir anlayışa dayanan uluslararası işbirliği hayati önem arz etmektedir.”
AB VE NATO’DAN DESTEK
Açılış konuşmasının ardından AB Askeri Komite Başkanı Orgeneral Henri Bentegeat ve NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Ray Henault ortak basın toplantısı düzenledi. Büyükanıt’ın takdimini yaptığı toplantıda Orgeneral Bentegeat AB’nin PKK’yla mücadele konusundaki görüşünü şöyle özetledi: “Bu konuda NATO ve AB politikası aynıdır. AB’nin Türkiye ile bu alandaki işbirliği daha çok sivil polis ve sivil istihbarat anlamındadır. AB Türkiye’ye yardımcı olmak için elinden geleni yapacaktır.”
NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Ray Henault ise “Türkiye sınırları içerisindeki değişik terörist faaliyetlerle mücadele etmekte zorluklar yaşamaktadır. NATO terörle mücadelesini sürdürmektedir buna 5. madde kapsamındaki faaliyetlerde dahildir” dedi.
TÜRKİYE, AB İÇİN ÖNEMLİDİR
Orgeneral Henri Benttegeat, “AB’nin buraya davet edilmiş olması size belki garip gelecektir ama AB, NATO ve çok önemli aktörlerden Türkiye’nin stratejik açıdan aynı sahnede olması son derece önemli” diye konuştu. Orgeneral Henri Bentegeat ise “Siyasi zorluklar ne olursa olsun Türkiye Avrupa silahlı güçleri açısından son derece önemlidir. AB operasyonları için son derece önemlidir. NATO, BM çerçevesinde gerçekleştirilen her türlü işbirliği kapsamında Türkiye ile birlikte çalışmak bizim için son derece önemlidir” diye konuştu.
ASKER ÇEKMENİZDEN ÜZÜNTÜLÜYÜZ
Türkiye’nin Avrupa Güvenlik Savunma Politikası’na (AGSP) verdiği bir tugay büyüklüğündki askeri desteği geri çekmesi hakkında ise Bentegeat, “Türkiye’nin askerlerini bizim teşkilatımızdan çekmesi nedeniyle son derece üzüntülüyüm. Ama halen Türkiye AB operasyonlarına faal olarak katılmaktadır. Bunlar askeri ve sivil operasyonlardır ve bizim için son derece önemlidir. Optimal çözüm için bunlar gereklidir. Uluslar arası topluluğun karşılaştığı sorunların dünyanın herhangi bir yerinde çözümü için bu kombinasyon gereklidir. Bu bağlamda AB’den aldığımız her tür sicil desteği memnuniyetle karşılamaktayız” diye konuştu. Türkiye, AB’ye verdiği askeri desteğin ihtiyat kuvveti olarak değerlendirilmesi üzerine 2010 yılından geçerli olmak üzere AB emrine asker verme planından vazgeçmişti.
Seminerde 50 ülkeden 85 katılımcı yer alırken Genelkurmay Başkanı’nın yanı sıra bütün kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay 2nci Başkanı ve Plan Prensipler Daire Başkanı da yer aldı.