Bazı okullarda ziller daha erken çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Bazı okullarda ziller daha erken çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yeni öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala bazı okullar erken start alıyor. Amerikan Robert Lisesi, Alman Lisesi, Sankt Georg Avusturya Lisesi ve bazı Türk okulları eğitim sistemlerini dört yarıyıl olarak ayarladıkları için erken ders başı yapacaklar. Yabancı okulların uzun yıllardır uyguladığı sistemin öğrenci üzerindeki olumlu etkileri üzerine, birçok Türk okulu da çalışma takvimlerini buna göre ayarladı.

Bu sisteme göre okullarda, normal eğitim-öğretim yılının başladığı 14 Eylül'den bir hafta önce ziller çalacak. Bugün ders başı yapacak olan Amerikan Robert Lisesi, Sankt Georg Avusturya Lisesi, Alman Lisesi'nin yanısıra Eyüboğlu, Kültür, Mimar Sinan ve Koç Liseleri'nde de yeni eğitim yılı aynı gün olacak. Sistemi uygulayan okullardan Mef'de ise 1 Eylül'de ders başı yapıldı.

4 yarıyıl tatili uygulayan okulların amaçları ve gerekçeleri şöyle:

Alman Lisesi: Sistemi 4 yıllardır uygulayan okullardan biri. Bugün ders başı yapılacak. 180 iş gününü tamamlamak kaydıyla okul, bir hafta geç kapanacak. Alman Lisesi'nde bulunan 55 öğretmenin 40'ının yabancı olması nedeniyle hem devamsızlıkları önlemek, hem de verimli çalışma programı oluşturmak için sisteme geçildi. Ekim sonu-Kasım başı arası ve Mart sonu Nisan başında ara tatil verilecek.

Amerikan Robert Lisesi: 7-8 yıldır bu sistemi uyguluyor. Okul, akademik randımanı artırmak için sisteme geçti. İlk ara tatili Kasım ayının sonunda vermeyi planlıyor. Eğitimde etkinliği sağlamak, öğrencinin yorulduğu anlarda dinlenip, derslere adapte olması için sistemi benimsedi.

Özel Mef Okulları: Sistemi 2 yıldır uyguluyor. 1 Eylül'de ders başı yaptı. Kasım ve Nisan aylarının son haftasında birer haftalık tatilin ardından 1 Temmuz'da okul kapanacak. 200 iş günü eğitim sürecek. Okulun kurucusu İbrahim Arıkan, yaz tatilinin Türkiye'de çok uzun olması nedeniyle bu yeni sisteme geçtiklerini belirterek, ‘‘Uzun yaz tatilinde çocuklar birçok konuyu unutuyor. Ayrıca okulda edindiği doğru davranışların yerini zamanla tatilde yanlış davranışlar alıyor. Çocuklar birçok konuyu unutuyor. Yanlış davranışlara yöneliyor. Dünyanın hiçbir yerinde tatiller bu kadar uzun değil. Tatil bir aydan fazla olmamalı’’ diyor.

Arıkan, çalışmayı bir yıl içine yaymak gerektiğini belirterek, şunları ekliyor: ‘‘Çocuğa dört karne veriyoruz. Çocuk, okul açıldıktan itibaren bu karne dönemlerine kadar sürekli çalışmak zorunda kalıyor. Uzun tatil 1924'te başladı. Çocuklar tarım alamında çalışıyorlardı. Harman kalkmadan çocuk okula gönderilmiyordu. Bizde hâlâ o tatil sürüyor. Oysa, şimdi bu gibi alanlarda çocuğa ihtiyaç yok. Çocuk sokakta dolaşıyor. Yılın dörtte biri yaz tatilinde geçiyor.’’

Özel Mimar Sinan Lisesi: Sisteme yeni geçti. Okulun Genel Müdürü Kemal Aytaç, ‘‘Okulumuzda yabancı öğretmen sayısının öğretmen kadromuzun yüzde 35'ini oluşturması nedeniyle sistemi uygulama kararı aldık. Çünkü, bu öğretmenlerimiz kendi devletlerince kabul edilmiş olan milli ve dini günlerinde okuldan izinli sayılabiliyorlar. Eğitim ve öğretimin kesintiye uğramaması için bu yıldan itibaren çalışma takvimini yeniden düzenledik’’ diyor.

Okul 25 Aralık-4 Ocak tarihleri arasında birinci ara karne ve dinlenme, 26 Mart -5 Nisan arasında da ikinci ara karne ve ikinci dinlenme tatili yapacak. Sömestr tatili ve kapanış tarihi diğer okullardaki gibi uygulanacak.

Özel Eyüboğlu Lisesi: Sistemi üç yıldır uygulayan okullardan biri. Okulun kurucusu Rüstem Eyüboğlu, gerekçesini şöyle açıklıyor: ‘‘Türkiye'de okullar 2 sömestr uyguluyor. Oysa, belli bir süre sonunda eğitim öğretimde verimlilik düşüşü oluyor. Ayrıca ikinci sömestr çok uzun. Ara tatil vermek gerekiyor. Çünkü, bunun öncesinde hem öğretmen, hem de öğrencide isteksizlik oluyor.’’

Özel Kültür Lisesi: Bu yıl ilk kez sistemi uygulayacak. Okulun kurucusu Fahamattin Akıngüç, öğretmen ve öğrencilerin yorgunluğunu atmaları için bu sisteme geçtiklerini belirterek, şöyle diyor: ‘‘Birinci yarıyılda hem öğretmen, hem öğrenci yoruluyor. Bir haftalık bir ara tatil, hem öğretmeni ve hem öğrneciyi dinlendirecek. Sömestr öncesinde bir haftalık bir tatil yapacağız. Sömestr sonrasında daki ara tatili de bayramda yapacağız. Tüm okullarla aynı gün kapanacağız. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz uzun ve yorucu bir dönem geçiriyor. Uzun süreli eğitim sakıncalı ve rahatsız edici.’’

EĞİTİM TAKVİMİ

8 Eylül: Dünya Okuma Yazma Günü

9 Eylül: Rehberlik Hizmetleri Danışma Kurulu Toplantısı

14 Eylül: Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarında 1998-1999 Öğretim Yılının Başlaması(Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ile Anadolu Meslek Liseleri'nin Turizm Endüstrisi ve Servis Hizmetleri, Seyahat Acentalığı ve Deniz Turizm Bölümleri'nin Hazırlık Sınıfları dahil)

14-18 Eylül: İlköğretim Haftası






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!