Güncelleme Tarihi:
Akatlar önceki gün cep telefonu baz istasyonu protestolarından birine sahne oldu. Cebeci Sokak'taki protesto eyleminin sonu ise Etiler Karakolu'nda bitti. Yaşları 40-70 arasında değişen kadın protestocular sokaklarında üçüncü baz istasyonunu kesinlikle istemediklerini söylüyorlar.
Neriman Köktar uzun yıllardır Akatlar'da oturuyor. Cebeci Sokak'taki evi iki katlı. Hemen yanlarındaki evin bahçesinde bir cep telefonu baz istasyonu var. Geçen yıl tatilden döndüklerinde ilk baz istasyonuyla karşılaşmışlar. Evlerinin biraz ilerisinde ikinci bir baz istasyonu kulesi dikilmiş. Şimdi arka bahçesine ilk baz istasyonu kurulan evin bu kez de ön bahçesine bir istasyon dikilmek isteniyor. Ve Akatlar Cebeci Sokak sakinleri ‘‘artık yeter’’ diyorlar.
İşlerin sertleşip karakola kadar uzanmasının tarihi ise pek eski değil. Geçtiğimiz hafta perşembe gecesi saat 22:30'da bir kamyon 38 numaralı evin önüne yaklaşıp, yeni baz istasyonunun konteynırını indirmek isteyince ilk tartışmalar başlamış. Kamyonun önünü kesip, indirme işlemine mani olmuşlar. İkinci girişim ise geçtiğimiz pazartesi günü gerçekleşmiş. Köktar Etiler Karakolu'na kadar uzanan maceralarını şöyle anlatıyor: ‘‘Yine aynı konuşmalar oldu. İstemediğimizi söyledik. Söylendiğine göre şirket yetkilisiymiş, bir adam işçilere elinde çekiç bağırıyordu, indirin ne duruyorsunuz! Biz yine mani olduk. Olay sonra polise intikal etti. Ellerinde çekiç var ve benim beyim 75 yaşında. Tabii ki müdahale edecekti; ben ordayım, komşularım orada. O sırada fenalaşır gibi oldu. Bunun üzerine beyimi eve gönderdik. Sonra çekiçleri de ellerinden aldık. O sırada polis geldi. Polis, birazdan ekip otosunun geleceğini, şikayetçi olanları karakola götüreceklerini söyledi. Sonra da hepimiz birden karakola gittik. Onlar şikayetçi olmadı. Zaten baz istasyonu kurmak için izinleri olmadığı da ortaya çıkta ve gittiler.’’
Eylülden beri uğraşıyorlar
Mahalle sakinlerinden Ayşe Müge Erkal'ın evinde buluştuğumuz baz istasyonu protestocuları bir gün önce yaşadıklarının şaşkınlığını henüz atamamışlardı. Hayatlarında ilk kez karakola götürülmelerine rağmen durumlarından pek de şikayetçi görünmüyorlardı. Hatta yaşadıkları macerayı zaman zaman gülerek anlatıyorlardı. İşlerin daha da sertleşmemesi için erkekleri bu protestoya kesinlikle katmak istemediklerini söylüyorlar. Ama zaten şu ana kadar çizdikleri tablo başkasına pek de ihtiyaçları olmadığını ortaya koyuyor. Erkal, geçtiğimiz eylül ayından bu yana kaymakamlık, belediye ve valilik de dahil, başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere pek çok bakanlığa dilekçelerle başvurduklarını ama hiçbir sonuç alamadıklarını söylüyor. ‘‘Herkes topu Ulaştırma Bakanlığı'na atıyor. Bakanlık ise şu ana kadar hiçbir dilekçemize cevap vermedi’’ diyor.
Akatlar Cebeci Sokak'taki son gelişme ise Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı zabıta ekiplerinin ikinci baz istasyonunun kurulması için 38 numaralı evin ön bahçesine dökülen betonu kırmak üzere gelmeleri. Bakalım sokak sakinleri ile hem ön bahçesine, hem de arka bahçesine baz istasyonu kurmak isteyen komşuları arasındaki sinir savaşı nasıl sonuçlanacak?
Fotoğraf: İlhami YILDIRIM