Güncelleme Tarihi:
Bakırköy Kaymakamı Kadri Öner CEP TELEFONU şirketlerine zaman verdi
Genelgeyi hangi ihtiyaç üzerine yayınladınız?
- Bakırköy, gelişmiş bir bölge. Burada oturan vatandaşlarımız çevre konusunda duyarlı. Ayrıca Tüketiciler Derneği'nin burada olması, bizim hakem heyetinde bulunması da bunda oldukça etkili oldu. Bir taraftan da mahkemelere de yansıyan baz istasyonlarının zararlı olduğu konusunda birtakım bulgular var. Bugüne kadar bize, belediyeye, sağlık müdürlüğüne 6 bin şikayet dilekçesi ulaştı. Özellikle Milli Eğitim ve sağlık tesislerinde, çocuklarımızın, hastalarımızın korunması gereken, tedavi uygulanması gereken yerlerde, yer seçimi yapılmadan ve izin alınmadan baz istasyonlarının kurulması tepkilerin daha çok artmasına neden oldu. Bu da idareci olarak bize önleyici tedbirler alma zorunluluğu doğurdu. Bu genelgeyi, küçükleri koruma baskıları sonucu, kamu disiplini sağlama amacıyla yayınladık.
Bundan sonraki uygulamada GSM şirketlerine temel soru ne olacak?
- Böyle bir baz istasyonu kurma izniniz var mı? Hem disiplini sağlamak, hem kamu tepkisini yatıştırmak, hem de Çevre Bakanlığı'mızın genelgesi nedeniyle bu kararı aldık. Turkcell ve Telsim bunların bir sakıncası yok iddiasında. Biz de bu kararla onlara ‘başvurun, ölçümleriniz yapın’ demek istiyoruz. Çünkü belli bir frekans içindeki iletişim ağı için tespitlerin yapılması, Mahalli Çevre Kurulu'ndan ön izin alınması lazım. Bunları kendilerine söyledik. Bunların sonucunda da kamuoyuna ‘‘bunlar zararlı değil’’ demek istiyoruz.
Çevre Bakanlığı genelgesinde baz istasyonlarının okul, kreş, kışla gibi yerlerde olamayacağı söyleniyor. Bu araştırmalardan sonra sonuç ne olursa olsun, bu tür yerlere baz istasyonu kurulacak mı, kurulmayacak mı?
- Hastane ve okullarda gerekli ölçüm yapılmadan kurulması sıkıntı yaratılıyor. Son genelgede de bu ölçümlerin yapılması yine esas tutuluyor. Şirket yetkilileri ölçüm yapar, standartlar içinde kaldıklarını kanıtlar, Mahalli Çevre Kurulu da sonucu değerlendirir. Kamuoyunun hazırlanması için bu çok önemli. Tanıdığımız bir haftalık süre en azından bu imkanı verecek. Ama biz hiç bir şey yapmazsak halk bizim zarara ortak olduğumuz kanaatine kapılıyor. Bir birimin bu konuya ön tedbir getirmesi lazım; bakanlık, valilik, kaymakamlık ya da belediye olabilir.
Tedbir almak zorundayım
Birçok Avrupa ülkesinde karar vermek için tek tek baz istasyonlarının değerleri değil, ortam değeri hesaba alınıyor.
- Ben uzman değilim, böyle bir ekibim de yok. Ama ben idareci olarak önce tedbir almak durumundayım. Bir de böyle bir kararla kurumları, şirket yetkililerini bir nevi zorluyoruz. İstanbul'un geniş bir üniversite ağı var. Bu konuda uzman ekipler var. İzin verecek kurul, Mahalli Çevre Kurulu. Bütün bu işlemler bunları hızlandıracak ve sonuçta hep birlikte rahat bir nefes alacağız. Vatandaşın bu kadar çok şikayette bulunmasının bir nedeni var. Demek ki bu konuda yeterli önlemler alınamadı, standartlara kavuşulamadı; bu tedirginliğin, bu paniğin önlenmesi lazım.
Baz istasyonlarının kaldırılması kararı halktan nasıl tepkiler aldı?
- Basınımızın ve halkın çok büyük desteği var. Bazı vatandaşlar zarar gördükleri konusunda o kadar kesin konuşuyor ki. Bilimadamı olmadığım için katılmayabilirim ama bu şüphelerin giderilmesi lazım.
Süreç hızlansın
Diğer meslektaşlarınızla bu konuda görüştünüz mü?
- Sayın Valime, Bakırköy'ün özel konumunu, bu konuda tepkiler olduğunu, böyle bir genelge yayınlayacağımı aktardım. Diğer arkadaşlarımın da, ‘‘yapamazsın, yanlıştır’’ diye bir tepkileri olmadı. Sanırım Valiliğin ve Mahalli Çevre Kurulu'nun bu konudaki kararını bekleme eğilimi daha yaygın olabilir onlarda. Bizim amacımız da zaten şüphelerin incelenmesi sürecini hızlandırmak.
Cep telefonu şirketleriyle görüşmeleriniz oldu mu?
- Biraz önce Turkcell'den yetkililer geldi onlarla görüştük. Onlar da bir hafta içinde bir genelge yayınlanacağını, diğer bakanlıklarla da uyum sağlanacağı konusunda bilgiler verdiler. Belediye ve Kaymakamlık olarak bir haftalık süreye uymamızı rica ettiler. Biz de tamam dedik, bir haftalık süreye uyacağız.
Bir hafta kesin bir süre mi?
- Belki birkaç gün daha uzayabilir. Önemli olan bu konuda girişimlerin yapıldığını, sürecin hızlandırıldığını, ölçüm için, yer tespiti için ciddi girişimlerin yapıldığını görebilmek. Bunun sonucunun 6 ya da 10 gün içinde olması önemli değil. Maksat yer seçimleri için ciddi girişimlerde bulunmak, Mahalli Çevre Kurulu'nu devreye sokmak ve bunun neticesini görmek. Bizim onlardan talebimiz de bu işlemlerin hemen başlatılması oldu. Hep beraber neyin ne olduğunu görelim.
Bakırköy Kaymakamı Kadri Öner, kamu binalarındaki baz istasyonlarının kaldırılması kararıyla gündemde. Aslında onu termik santral kurulmak istenen Gökova'dan da tanıyoruz. Orada çevreci kaymakam olarak tanınan Öner dün Turkcell yetkilileri ile görüştü. Şirketlere bir haftalık ek süre tanıdı. Bu sürede ölçümlerin yapılması dışında çeşitli bakanlıkların ortak hazırladıkları genelge beklenecek.
KAYMAKAM'DAN BİR FIKRA
Yaptığından belli
Kaymakam Kadri Öner yeni teknolojileri bir fıkrayla özetledi. Öner'in fıkrası şöyle:
‘Atatürk'ümüz elektrik konusunun işlendiği bir derse girmiş, bir çocuğa sormuş: Elektrik nedir? Çocuk bilememiş. Öğretmene sormuş, o da bilememiş. Sonra kapıdaki ere sormuş. Asker düşünmüş, ‘‘Paşam’’ demiş, ‘‘elektrük ne üdüğü belirsüz amma ettiği de bellüdür!’’ Elekromanyetik kirlilik de bunun gibi. Belli bir kalıbı yok, ama insanlar ‘‘başım ağrıdı, kustum,’’ diyor. Biraz peşin yargılı olabilirler ama standartların belirlenmesi, önlem alınması gerektiğini düşünüyorum.’
Semt semt mücadele
Baz istasyonlarına karşı mücadelede semt dernekleri öne çıktı. Birçok mahallede baz istasyonlarına kadar imza kampanyaları yürütülüyor. İşte bugüne kadar gazetemize ulaşan kampanyalar:
ARNAVUTKÖY: Nejat Yardımcı'nın başlattığı imza kampanyası muhtarlık kanalıyla yürütülüyor. 500 civarında imza toplandı. Arnuvatköylüler Telsim, Turkcell ve Ulaştırma Bakanlığı hakkında dava açmaya hazırlanıyor.
EMİRGAN: İmza kampanyası muhtarlık aracılığıyla yürütülüyor. Muhtarlık hukuki açıdan da konuyla ilgilenenlere bilgi veriliyor. 300 imza toplandı.
FATİH: İskenderpaşa Mahallesi, Çifte Kumrular Sokak'taki baz istasyonunun kaldırılması için imza kampanyası başladı. Fatihliler topladıkları imzaları Kaymakamlık, Valilik ve Tüketici Derneğine'ne göndermeyi planlıyor.
KUZGUNCUK: Muhtarlığın düzenlediği imza kampanyasında 300'e yakın imza toplandı. Üsküdar Kaymakamlığı ve Belediyesi'ne iletildi.
ALTUNİZADE: İnsan Yerleşimleri Derneği'nin başlattığı kampanyada, imza kampanyası sürdürülüyor.
K.ÇEKMECE: Küçükçekmece Belediyesi Halkalı Şubesi'ndeki baz istasyonu nedeniyle bir kampanya düzenlendi. Belediye personeli dahil çevre halkın da katılımıyla toplanan imzalar Sağlık Müdürlüğü ve Belediye'ye verildi.
YENİBOSNA: Zafer Mahallesi Okulyolu'ndaki Zafer İlköğretim Okulu'nun karşısına yerleştirilen baz istasyonunun kaldırılması için bir imza kampanyası düzenlendi. İmzalar Valilik ve Kaymakamlığa verilecek.
BAKIRKÖY: Ataköy'de Tüketici Derneği Başkanı Engin Başaran'ın düzenlediği kampanya sürüyor. Kaymakamlık konuya duyarlı davranıyor.
CİHANGİR: 16 baz istasyonunun bulunduğu Cihangir'de toplanan 2000 imza Beyoğlu Kaymakamlığı ve Belediyesi'ne verildi. Cihangir Güzelleştirme Derneği'nin düzenlediği kampanyaya ilk destek Belediye Başkanı Kadir Topbaş'dan geldi.
GALATA: Semt derneğinin düzenlediği imza kampanyası devam ediyor.