Bayramda kitap okumak isteyenler

Güncelleme Tarihi:

Bayramda kitap okumak isteyenler
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Seviştilerken

Fazıl Hüsnü Dağlarca

Milliyet

Yayınları

Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın daha önce yayımlanmamış şiirlerinin yer aldığı 'Seviştilerken', Doğan Kitapçılık tarafından Milliyet Yayınları arasında yayımlanan Dağlarca Dizisi'nin beşinci kitabı.

Dizi, son kitaba adını veren 'Seviştilerken' dışında 'Kaçaklar', 'Çiçek Seli' ve 'Yokedilen Çokuluslu Olmak' adında dört kitaptan oluşuyor. İlk kitapta yer alan şiirler Dağlarca'nın olgunluk devresine ait. Son kitap 'Yokedilen Çokuluslu Olmak' ise şairin Yugoslavya'nın çokuluslu 'mutlu' günlerinde yazdığı ve bugüne kadar yayımlamadığı şiirlerden oluşuyor.

Geleceğimiz Asya'da Mı?

Mehmet Öğütçü

Milliyet Yayınları

Diplomat, gazeteci ve seyahat yazarı Mehmet Öğütçü, on yıl boyunca bulunduğu Asya'yı anlatıyor. ‘‘Geleceğimiz Asya'da Mı? Yaralı Asya, Çin ve Türkiye’’ adını verdiği kitapta ağırlıklı olarak Çin anlatılıyor. Kitapta sadece Asya'nın ekonomik ve politik çalkantıları değil, Çinliler'in ölülerini nasıl gömdükleri, Hainan Adası'nda maymun beyninin nasıl ve neden yendiği, yağda kızartılmış akrebin hangi hastalıklara iyi geldiği, köpek etinin yararları, uyuşturucu cenneti ‘‘Altın Üçgen’’ gibi pek çok ilginç konu yer alıyor.

Dup Dup Çedene

Atilla Atalay

İletişim Yayınları

Mizah yazarı Atilla Atalay'ın 'Dup Dup Çedene' adlı kitabı İletişim Yayınları'ndan çıktı. 'Dup Dup Çedene', üç bülümden oluşuyor, 'Derin Bir Aşk Hikayesi', 'Manyaklaşım Sürecinde Türk Ailesi' ve tabii ki, 'Sıdıka'. Atalay'ın daha önce 'Usulcacık', 'Sıdıka', 'Hiciv Kutusu', 'Uyuyamadığım/ Düş Kovalayan', 'Menekşe İstasyonu' ve 'Yalnızlık Aletleri' adlı altı kitabı yayımlanmıştı. Bu kitapta da ‘‘kasabayı eşkiyalarla birlikte yöneten kabiliyetsiz Nebraskalı’’ gibi yine günlük konuşmalara girecek benzetmeler var.

İmkansız Aşk Hikayeleri

Naim Dilmener

Çalıntı Yayınları

‘‘Eski 45'likler’’ köşesindeki keyifli Türk popu yazılarından tanıdığımız Naim Dilmener'in ikinci kitabının adı ‘‘İmkansız Aşk Hikayeleri’’. Dilmener'in ilk kitabı ‘‘Sabrina’’da olduğu gibi bu kez yine öyle bir kapak tasarımı yapmış ki Mehmed Erdener, bu pespembe gülleri elinize aldığınızda bütün aşkların imkanlı olduğu duygusuna kapılıyorsunuz. Ama öyle değil. Naim Dilmener bu kitabında çeşitli nedenlerle imkansız hale gelen on tane aşk öyküsü anlatıyor. Dilmener Aragon gibi ‘‘mutlu aşk yoktur’’ demiyor öykülerinde. Çünkü kitaptaki aşkların imkansızlığı tamamen bugün yaşanıyor olmasından kaynaklanıyor. Dilmener ilk kitabı ‘‘Sabrina’’yı bir 45'lik mantığıyla hazırlamıştı. ‘‘İmkansız Aşk Hikayeleri’’ ise artık bir albüm. Disk çağında yaşadığımız için de kitabın tasarımı bir CD gibi yapılmış.

Halas

Mehmet Rauf

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Mehmet Rauf'un 1929'da yayınlanan son romanı 'Halas' (Kurtuluş) çıktı. Kurtuluş Savaşı yıllarının, İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalinin anlatıldığı romanda milliyetçilik hakim. Gayrımüslimlere karşı saldırgan bir anlatımın kullanıldığı roman, dönemin koşullarını anlatması açısından ilginç. Emin Nedret İşli tarafından yayıma hazırlanan 'Halas' 1929'da, dil devriminden hemen sonra yayımlandığında Rauf para ile ödüllendirilmiş ve roman da Maarif Vekaleti Talim ve Terbiye Dairesi'nce okullara tavsiye edilmiş.

Bankanın Kültür Yayınları'ndan çıkan diğer iki kitap, Servet-i Fünun edebiyatının önemli yazarlarından Safveti Ziya'nın ‘‘Salon Köşelerinde’’ adlı romanı ve Sarıkamış Harekatı'na katılan Şerif İlden'in anılarından oluşan ‘‘Sarıkamış’’.

Ziya'nın ilk romanı olan ‘‘Salon Köşelerinde’’ dönemin ‘‘yüksek sosyetesi’’ni yakından tanıma fırsatını bulmuş yazarın kişisel tanıklıklarından yola çıkan bir eser. 1898'de Servet-i Fünun dergisinde yayınlanan ve sansürün hışmına uğrayan bu eser, 1912 yılında kitap olarak basılabildi.

Tarih kitaplarının çoğunda bir trajedi olarak nitelendirilen Sarıkamış Harekatı'nı konu alan ve emekli Kurmay Yarbay Köprülülü Şerif İlden'in kaleme aldığı ‘‘Sarıkamış’’ta, harekatın neden başarısız olduğu anlatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!