Güncelleme Tarihi:
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, bayramlarda misafirlere ikramda bulunma geleneğinin insan sağlığını tehdit eder hale gelmemesi gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında bir ay süreyle kalbin dinlendiğini, ancak bayram ile birlikte aniden fazla miktarda yiyecek tüketilerek kalbin yeniden yorulmaması gerektiğini ifade eden Oğuzhan, özellikle kalp, şeker ve tansiyon hastalarının bayramda sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Oğuzhan, bayramla birlikte normal beslenme alışkanlıklarına yavaş yavaş geçilmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Ramazan ayında bir ay süreyle oruç tutan insanlar, bayramla birlikte gereğinden daha fazla yemek yeme eğilimine giriyorlar. Ayrıca, bayramlarda misafirlere ağır yiyecekler ve tatlılar ikram ediliyor. Bu durum kan şekerinin aniden yükselmesine, tansiyonun fırlamasına, kolesterol oranının artmasına veya kalbin sıkışmasına neden olabilir. Böylece şeker hastaları şeker komasına girebilir. Tansiyon hastaları beyin kanaması veya felç, kalp hastaları ise kalp krizi gibi sorunlarla karşılaşabilir."
İkram nasıl olmalı?
- Bayram sabahı hafif bir kahvaltı yapılmalı.
- Normal beslenme düzenineze yavaş yavaş geçiş yapmalı, öğün sayı düşürülmemeli.
- Misafirlerinize hamurlu veya şireli ağır tatlılar, şeker ve çikolatalar yerine sütlü tatlılar veya bu mevsimde bol miktarda bulunan meyve ikram edilmeli.
- Gazlı ve asitli içecekler yerine ayran veya bitki çaylarını tercih edilmeli.
Çoğu zaman ev sahiplerinin misafirlere ikramlarını yemeleri konusunda çok ısrarcı olduklarını dile getiren Oğuzhan, bu ısrarların misafirlerin sağlığını tehlikeye atabileceğine işaret etti.