Bayram tatili ne zaman başlıyor? Kurban Bayramı'nda yasaya uymayana 50 bin TL ceza!

Güncelleme Tarihi:

Bayram tatili ne zaman başlıyor Kurban Bayramında yasaya uymayana 50 bin TL ceza
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2017 09:40

Bayram tatili ile 2017 Kurban Bayramı'nı yakınlarının yanında geçirecek olan on binlerce vatandaş, tatilin hangi gün başlayacağı ve kaç gün olacağı sorusunu yöneltmeye başladı. İdari izin ile birlikte toplam 10 günlük tatil yapacak olan kamu çalışanları, bayram tatilini bu izin çerçevesinde değerlendirecek. Peki, Kurban Bayramı tatili ne zaman başlayacak, hangi gün sonra erecek? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Ziyaretlerin gerçekleştirilip, dini vecibelerin yerine getirileceği Kurban Bayramı tatili, bazı kamu çalışanları için resmen başladı. Bayram tatili ne zaman sorusuna cevap arayanlar için geçtiğimiz hafta toplanan Bakanlar Kurulu, kamu çalışanlarına 2 gün idari izin vererek toplam tatil miktarını 10 güne çıkardı. Peki, özel sektör çalışanları için Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor ve kaç gün sürecek? İşte, detaylı bilgiler

YASADIŞI KURBAN KESİMİNE PARA CEZASI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebep olabilecek faaliyetlerin kontrol altına alınarak toplum ve çevre sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için tedbirler alındı.

Denetim ekipleri, Kurban Bayramı boyunca satış ve kesim yerlerinde denetim yapacak. Bakanlık, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmasını isterken, kapı önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerin alo 181 hatlı telefona ihbar edilmesini istedi. Kurban satışı ve kesimi, ilgili belediye tarafından gerekli alt ve üst yapının tesis edildiği veya ettirildiği yerlerde yapılacak, kurban atık ve artıkları belediyeler tarafından toplanacak.

Kurban kesim yerlerini özellikleri

Bakanlığın uyarıları doğrultusunda büyükşehir ve ilçe belediyeleri de kurbanlık satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğini önleyici tedbirler şöyle açıklandı: "Belediyeler, kurban alanlarında, su, elektrik, kanalizasyon veya foseptik çukuru gibi altyapıları hazırlamalı, kurban kesim yerlerinin dezenfekte edilebilir, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanlardan seçilmesi sağlanmalı, kesim yerlerinde tazyikli suyla yıkanma imkanı bulunmalı, ayrıca kurbanlık hayvanlar, belediyelerden çalışma izni almış kesimhane ile komisyonların belirlediği kesim yerlerinde Kasaplık Belgesi veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış 'Kurs Bitirme Belgesi' olanlar tarafından; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilmelidir."

Uyarılar doğrultusunda, kesimden çıkan işkembe ve hayvan dışkıları gibi atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulmalı, gerektiğinde ikinci torba kullanılmalı, ağzı iyice kapatılıp bağlanmalı ve sızdırmaz kapalı özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alınmalı, biriken gübre, çöp ve sakatat ile diğer atıklar çevreye zarar vermeyecek şekilde üstü kapalı bir mahalde toplanıp ve daha sonra hijyenik şartlara uygun olarak izale, bertaraf ve tahliyesi sağlanmalı, her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilmeli, kurban satış ve kesim yerlerinde ilçe belediyeleri yeterli miktarda atık taşıma araçları ve konteyner bulundurmalı, kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmamalı, kan izi kalmayacak şekilde temizlenmeli ve gerektiğinde kireçlenmeli, kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmalarına ve çevre kirliliğine neden olunmaması yönünde tedbirler alınmalı.

Belediyelerin gösterdiği yerlerin dışında kurban satışı yapmak ve kurban kesmek yasak

2872 sayılı Çevre Kanunu 20. maddesi gereğince, park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara 203 TL, konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için bin 267 TL, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren işletmelere ise 50 bin 975 TL idari para cezası uygulanacak. 

Haberin Devamı

YOLLAR BOŞ KALDI

Haberin Devamı

10 günlük Kurban Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte tatilciler İstanbul’dan ayrılınca, dün yoğunluk yaşanan yollar boş kaldı. Hafta sonu yoğunluk yaşanan şehirde trafiğin bugün yüzde 9 olduğu görüldü. 

Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olarak açıklanmasının ardından tatilini dışarıda geçirmek isteyen bazı vatandaşlar dün İstanbul’dan ayrıldı. Hafta sonu özellikle Cumartesi günleri yoğunluk yaşanan şehirde yollar boş kaldı. Kentte trafik yoğunluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) verilerine göre yüzde 9 olarak görüldü. E-5 Karayolu’nda ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde herhangi bir yoğunluk yaşanmadı.

 

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN, HANGİ GÜN BAŞLIYOR?

Haberin Devamı

Kurban Bayramı tatili, Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile netlik kazandı. Buna göre, kamu çalışanları 28-29 Ağustos tarihlerinde izinli sayılarak 10 günlük tatil yapma şansına erişecek. İşte, o süreç;

26-27 Ağustos - Hafta sonu tatili
28 Ağustos Pazartesi - Bakanlar Kurulu idari izin kararı
29 Ağustos Salı - Bakanlar Kurulu idari izin kararı
30 Ağustos Çarşamba - Zafer Bayramı (tam gün resmi tatil)
31 Ağustos Perşembe - Kurban Bayramı Arefesi (kamu çalışanlarına tam gün resmi tatil)
1 Eylül 2017 Cuma - Kurban Bayramı 1. gün (tam gün resmi tatil)
2 Eylül 2017 Cumartesi - Kurban Bayramı 2. gün (tam gün resmi tatil)
3 Eylül 2017 Pazar - Kurban Bayramı 3. gün (tam gün resmi tatil)
4 Eylül 2017 Pazartesi - Kurban Bayramı 4. Gün (tam gün resmi tatil)

Haberin Devamı

Hükümetin kararıyla önümüzdeki Kurban Bayramı'nda kamu çalışanları 10 gün tatil yapacak ve bayramın dışındaki günlerde de idari izinli sayılacak. Bu durum özel sektör çalışanlarını da heyecanlandırıyor ama konunun onlarla direkt ilgisi yok. Özel sektör çalışanları memurların idari izinli sayıldıkları 28-29 Ağustos'ta tam gün 31 Ağustos'ta ise yarım gün çalışmak durumunda. Peki bunun başka bir yolu yok mu? Elbette var.

İsteyen özel sektör firmaları aynen kamuda olduğu gibi çalışanlarına idari izin vererek 10 gün tatil yaptırabilir. Bu durum tamamen firmanın kararına bağlı. Fakat çalışanlar açısından bir tehlike söz konusu. Bazı firmalar bu idari izin verdikleri 2.5 günü maaştan kesmeye kalkabilir. Buna dikkat etmek gerekiyor.
Öncelikle belirtelim bu izinler çalışanların yıllık izin haklarından düşülemiyor, maaştan da kesilemiyor. Yani 10 gün tatil izni verilen bir özel sektör çalışanı ay sonunda maaşını tam alacak.

Haberin Devamı

İDARİ İZİN KİMLERİ KAPSIYOR?

Bakanlar Kurulu’nda alınan karar gereği Kurban Bayramı 28-29 ağustos tam gün, 31 Ağustos perşembe yarım gün idari tatil oldu. İdari tatili kimlerin kapsayacağı konusunda kafalarda soru işareti oluştu.İdari tatil sadece 657 sayılı kanuna tabii devlet memurlarını kapsamaktadır. İdari izin devlet memurlarını kapsamaktadır, özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamaz. Tüm devlet dairelerine ve 657 sayılı kanuna dahil olan devlet memurları, idari tatil kapsamında 10 gün tatil yapacaklar. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da bu kapsamda kurban bayramı tatilini 10 gün yapabilecekler.

 

BAKMADAN GEÇME!