Bayram namazı farz mı, sünnet mi? Diyanet'ten bayram namazı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bayram namazı farz mı, sünnet mi Diyanetten bayram namazı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2020 17:05

Bayram namazı her yıl dini bayramların birinci günü kılınıyor. Kurban Bayramı’nda namaz kılacak olan vatandaşlar bayram namazı farz mı, sünnet mi sorusuna yanıt arıyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından iki rekat olarak kılınan bayram namazı ile ilgili açıklama yapıldı. İşte merak edilen soruların yanıtları…

Haberin Devamı

Bayram namazı farz mı, sünnet mi sorusunun yanıtı araştırılıyor. Bayram namazı, biri Ramazan Bayramı’nda diğeri Kurban Bayramı’nda olmak üzere yılda iki defa kılınan iki rek‘atlık bir namazdır. Bu yıl 31 Temmuz’da vatandaşlar bu namazı kılacaklar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan bilgilere göre Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir.

BAYRAM NAMAZI FARZ MIDIR?

Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.

Bayram namazının sıhhat şartları, Hanefîler'e göre, hutbe hariç, Cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbenin hükmü bakımından aralarında fark vardır. Yani cuma namazında hutbe sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Yine hutbe cuma namazında namaz-dan önce, bayram namazında ise namazdan sonra okunur.

Haberin Devamı

Bayram namazı farz mı, sünnet mi Diyanetten bayram namazı açıklaması

KADINLAR BAYRAM NAMAZI İLE SORUMLU MUDUR?

İslam âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâye, I, 157; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 462). Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, Îdeyn, 15, 21; Hac, 81; Müslim, Salâtü’l-îdeyn, 1-3, 10-12). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması halinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.

Şâfiîler'e göre kadınlar da bayram namazı ile yükümlüdürler. Şu var kibu namazın cemaatle kılınması şart olmayıp, münferiden de kılınabilir, fakat camide cemaatle kılınması daha faziletlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!