Bayram karmaşası

Güncelleme Tarihi:

Bayram karmaşası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 01:06

Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi’nden çıkan tek takvim uygulansın kararına rağmen, İslam alemi, yine birlik sağlayamadı. Diyanet İşleri Başkanlığı iki yetkilisini batıda güneşin en erken battığı Şili’nin 2 bin kilometre kuzeyinde bir noktaya, hilalin doğuşunu gözlemlemek için gönderdi.

Haberin Devamı

Türkiye, bugün Ramazan Bayramı’nı kutlarken, patlamaların olduğu Suudi Arabistan’daki umreciler oruç tutacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir ay önce İstanbul’da toplanan, İslam ülkeleri ve bütün dünya Müslümanları için büyük önem arz eden Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi’nden çıkan tek takvim uygulansın kararına rağmen, İslam alemi, yine birlik sağlayamadı. Kutsal topraklarda bulunan umreciler bir gün daha oruç tutup, Türkiye’den bir gün sonra bayrama girecek. Yani Türkiye’dekiler 29 gün, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleri, 30 gün oruç tutmuş olacak. Umreciler de Suudi Arabistan’a uyup, bayramı bir gün sonra kutlayacak.


Diyanet İşleri Başkanlığı, iki yetkilisini batıda güneşin en erken battığı Şili’nin 2 bin kilometre kuzeyinde bir noktaya hilalin doğuşunu gözlemlemek için gönderdi. Dünyanın herhangi bir yerinde hilalin görünmesi, bayrama girmek anlamına geliyor. Ancak Arap ülkeleri kendi bulundukları mahalden hilali gözlemlemeyi kabul ettiklerinden, orucu bir gün daha fazla tutacak.

ORTAK KARAR ALINMIŞTI
Aralarında Türkiye, Suudi Arabistan, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Katar, Fas, Mısır ve Ürdün'ün de bulunduğu 50'ye yakın ülkeden ilim adamları, astronomlar ve karar merciinde bulunan yetkililer, 28 - 30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da toplanıp, üç gün boyunca takvim birliği konusunda tartışmış, kapanış oturumunda yapılan oylamadan, 60 yıllık ihtilaf son bulup, tekli takvimin uygulanması yönünde karar çıkmıştı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, kararı “Kongreden vahdet çıkmıştır. Tek takvimin uygulanması yönünde karar alınmıştır. Bütün İslam dünyasına hayırlı olsun” sözleriyle dünya kamuoyuyla paylaşmıştı.

Özellikle Müslüman azınlıkların karşı karşıya olduğu bazı sorunları çözme yönünde önemli katkılar sunacak olan tekli takvimin bir amacı oruç, bayram gibi Müslümanlar için sembol manası olan günleri birleştirmesi, bir diğeri de ayrışmayı ortadan kaldırmasıydı.

Kongre, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı’na, söz konusu takvimin, üzerinde çalışmalar yapılarak bütün İslam Alemince kabul edilebilecek tek takvim haline gelebilmesi için İslam İşbirliği Teşkilatı Başkanlığı’na sunulmasını ve bu yolla takvimin İslam ülkelerine arz edilmesini tavsiye etmişti.

Bayram karmaşası


BAKMADAN GEÇME!