Bayram değil, seyran değil prensler bizi niye öptü?

Güncelleme Tarihi:

Bayram değil, seyran değil prensler bizi niye öptü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2004 14:00

Türkiye son bir ayda AB üyesi üç ülkenin prenslerini ağırladı. Danimarka, İngiltere ve Hollandalı prenslerin gelişi tesadüf değil. Üçü de Irak'a asker gönderen AB ülkelerinden, ABD yanlısı ve Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyorlar. Prensler, demeçlerinde Türkiye'nin jeopolitik öneminden dem vurdular. Çünkü Türkiye, AB'den müzakere tarihi almak için Haziran'daki değerlendirme raporunu bekliyor. Koalisyon güçleri Haziran'da Irak'tan çekilmeye hazırlanıyor.

Prens deyince genç kızların yüreği oynar. Sinderella ve Pamuk Prenses başta üzere, tüm masallarda yakışıklı Prens devreye girer hikayenin sonu mutlu biter. Prensler genç, yakışıklı ve bekardır. Hepsi evlenecek bir prenses arar, aşk ilk bakışta başlar ve mutlaka görkemli bir evlilik töreni ile mutlu sona ulaşılır.

Türkiye son bir ayda üç Avrupa Birliği (AB) ülkesinin prenslerini ağırladı. Danimarka Prensi Joachim, İngiliz Prensi, York Dükü Andrew ve Hollanda Velihat Prensi Alexander arka arkaya Türkiye'yi ziyaret etti.

Ziyaretlerin sebebi 'iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi' olarak lanse edilse de Türkiye'ye gelen prenslerin hükümetlerinden mesajlar getirdikleri, kendi hükümetleri ve kamuoylarına mesaj ilettikleri biliniyor.

ÜÇÜ DE ASKER GÖNDERDİ

Türkiye'yi ziyarete gelen prenslerin ortak bir özelliği var. Üç prens de Irak'a asker gönderen Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden geliyor. Danimarka, İngiltere ve Hollanda AB içinde ABD'ye en yakın olan ülkeler olarak biliniyor.

İngiltere, ABD'nin dünya çapında üç stratejik ortağından birisi olarak kabul ediliyor. Hollanda sıklıkla ABD ile birlikte davranıyor. AB içinde ABD'nin Truva atlarından birisi olarak tanımlanıyor. Danimarka ise, İngiltere ve Hollanda kadar olmasa da ABD ile yakın ilişkilere sahip. AB üyesi olan üç ülkenin Fransa ve Almanya'nın karşı tutumuna rağmen Irak'a asker göndermesi sürpriz olarak algılanmadı. Bu ülkelerin ABD'ye yakınlıkları biliniyordu.

Üç ülkenin bir başka ilginç yönü de ABD'ye yakınlıklarına paralel olarak Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini uzun süredir desteklemeleri. İngiltere ve Hollanda hemen hemen her zaman, Danimarka'da sıklıkla Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden yana tavır koyuyor.

Prenslerin Türkiye geliş zamanlamaları da ilginç. Gerçi prensler, ‘‘Biz politika yapmayız, politika hükümetlerin işidir‘‘ diyorsa da AB'ye ve Türkiye'nin jeopolitik konumuna ilişkin verdikleri mesajlar son derece politik.

AÇIK DESTEK VERDİLER

Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi almasına ilişkin değerlendirme raporu Haziran ayının ortasında açıklanacak. Haziran ayının sonunda da ABD önderliğindeki Koalisyon Güçleri Irak'tan çekilecek.

İngiltere ve Hollanda'dan gelen prensler Türkiye'nin AB üyeliğine açık destek verdi. Kamuya kapalı görüşmelerde muhtemelen koalisyon güçlerinin Irak'tan çekilmesinin ardından oluşturulacak çok uluslu güce Türkiye'nin katılımının öneminin altı çizildi. Prensler resmi geçit yaparken İngiltere Başbakanı Tony Blair'in 'geçerken uğraması' ve Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermesi anlamlıydı.

Türkiye'yi ziyaret eden Danimarka Prensesi Joachim ve York Dükü Andrew ziyarete beraberlerindeki ticari heyetlerle geldiler. Gerçi her iki ülkenin de ticari heyeti çoğunlukla Türkiye'de aktif olan şirketlerden oluşuyordu. Yine de ziyaretlerin politik değil, ticari amaçla yapıldığı izlenimini ön plana geçirmek için bu tür bir girişim gerekliydi. Hollanda Velihat Prensi Alexander ise ticari heyete gerek duymadan, doğrudan Başbakan R. Tayyip Erdoğan'la görüştü. Prenslerin Erdoğan ve Sezer'le yaptıkları görüşmelerin ardından geleneğe uygun olarak bir açıklama yapılmadı.

Türkiye'yi ziyaret eden prenslerin ülkeleriyle yapılan ticaret oldukça düşük seviyelerde.

İngiltere ile yedi milyar dolar, Hollanda ile 3.1 milyar dolar, Danimarka ile ise 0.8 milyar dolar civarında bir ticaret hacmi bulunuyor. Türkiye'nin AB ülkeleri ile yaptığı ticaretin tutarı yaklaşık 45 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Türkiye'nin gelişen ticaret hacminden bu ülkelerin hak ettiği yeri alamadığı görülüyor. Özellikle Danimarka ile ticaret hacminin geliştirilmesinin yolları aranıyor.

Onlar özel elçi

Kraliyet ailelerinin varlığının korunduğu Avrupa ülkelerinde bu ailelerin mensuplarının hükümetleri bağlayıcı resmi görevleri bulunmuyor. Ancak Prensler, krallar ve prensesler ülkelerinin özel elçisi gibi hareket ediyor. Gittikleri ülkelerde en üst düzeyde kabul gören prensler, resmi çevrelere ve kamuoyuna mesaj iletiyor. Prenslerin ve eşlerinin bir başka işlevide tanıtım ve imaj çalışması yapmak. Yaşam tarzları, aşkları, evlilikleri aile yapıları ile sık sık gündeme gelen Kraliyet Ailesi mensupları ülkelerinin tanıtımını yapıyor, bu anlamda da ülkelerinin elçisi oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!