Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 11:09
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, erken seçim tarihinin değişebileceğini söyledi. Baykal, TBMM’de pazar günü yapılacak oylamada 367 oyun bulunmaması halinde anayasa gereği Meclis'in kendisini yenileyeceğini, YSK'nın da seçimlerin eylül ya da ekimde yapılmasını öngören yeni bir tarih ve takvim belirleyebileceğini söyledi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, erken
seçim tarihinin değişebileceğini söyledi. Baykal, seçimlerin eylül ya da ekimde yapılabileceğini öne sürerek, seçim tarihinin değişmemesi halinde vatandaşların oy kullanabilmelerini sağlamak için yayla ve tatil yerlerinden ücretsiz otobüs seferleri düzenleyeceklerini söyledi.
Baykal, iktidarın Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde yaptığı gibi kimseyi dinlemeden seçim tarihi belirlediğini söyledi. Baykal, birtelevizyon programında "tuzak, kurnazlık, baskın seçim" nitelemeleri yaptığı 22 Temmuz erken seçiminin tarihinin değişebileceğini öne sürdü. Baykal, iddiasını gerekçelendirirken de TBMM’de Cumhurbaşkanı seçimi için yeniden başlatılan turların da başarısız olması halinde YSK’nın yeni bir takvim belirleyebileceğini, bunda da eylül ya da ekimin değerlendirilebileceğini söyledi.
Baykal, Pazar günü yapılacak oylamada 367 oy bulunmaması halinde TBMM'nin "Cumhurbaşkanı seçememiş Meclis" konumuna düşeceğini söyledi. Bu durumda Anayasa'nın, TBMM'nin hemen yenilenmesini hükme bağladığını hatırlatan Baykal, YSK'nın otomatik olarak yeni bir seçim kararı alabileceğini savundu. Baykal, yeni karar ve takvimde seçim tarihinin eylül ya da ekim olarak belirlenebileceğini söyledi.
SANDIK TURİZMBaykal, 24 Haziran tarihini hemen kabul ettiklerini ancak 22 Temmuz tarihinin "baskın seçim" zihniyetiyle bilerlendiği için zor bir tarih olduğunu söyledi. Baykal, yaz sıcağında bazı bölgelerde halkın yaylaya çıktığını, önemli sayıda vatandaşın geçici işçilik için değişik bölgelere gittiğini, yine büyük miktarda vatandaşın da yılın yorgunluğunu atmak için tatile çıktığını savunarak, “bu insanların oy kullanma hakkına saygı gösterilmeli” dedi.
Baykal, tarihin değişmemesi halinde yayla ve tatil yerlerine binlerce otobüs yığarak vatandaşları oy kullanabilmeleri için ücretsiz taşıyacaklarını söyledi. Baykal vatandaşları oy kullandıktan sonra yine aynı şekilde aldıkları yere bırakılacağını kaydetti. Baykal, İstanbul’a 2.5 milyon insan taşıyan organizasyonun bunu da başarabileceğini söyledi. Baykal, “herkesi kendi iline mi götüreceksiniz” sorusuna ise, “Hayır, öyle yapmak çok zor. Büyük illere götürürüz” yanıtını verdi.
VEKİL MAAŞLARIBaykal, tarihin 22 Temmuz olarak belirlenmesinede milletvekili maaş takviminin de etkili olabileceğini söyledi. Baykal, milletvekillerinin maaşlarını ayın 15'inde, peşin ve üç aylığı birden aldığına işaret ederek, "15 Temmuz maaş günüdür. Bir hafta için üç aylık maaş alacak milletvekilleri. Geçmişte de yapıldı bu. Bu paralar da geri alınmaz. Bizim için önemli değil ama bu doğru değil" dedi.
ADAY OLACAK MEMURLARBaykal, kamu görevlilerinin adaylığının da takvim nedeniyle sıkışarak neredeyse imkansız hale geldiğini vurguladı. Kamu görevlisinin bir iki gün içinde hem ailesiyle hem de parti yetkilileriyle görüşmesi gerektiği ancak sıkışık takvim nedeniyle bunun yapılmasında büyük güçlük olduğunu söyledi.
SOLDA BİRLİK UMUDU KALMADICHP Genel Başkanı Baykal ayrıca, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in birleşmeye ilişkin sözlerini de yanıtladı. Baykal, “Bunun olabileceği umudunu maalesef almadım. Açıklanıncaya kadar umutla bekliyordum. Ama o umut gerçekleşmedi” diye konuştu. DSP’den yapılan açıklamalarına karşılık “Keşke daha olumlu, daha yapıcı bir cevap alabilseydik” diyen Baykal, toplumun talebinin birleşmeden yana olduğunu belirtti ve bunun CHP çatısı altında olması gerektiğini söyledi. “CHP
Atatürk'ün kurduğu parti, Türkiye'nin sigortası, kimliği” diyen Baykal, Türkiye'nin “Ya AKP, ya CHP” tercihiyle karşı karşıya olduğunu savunarak, “Şimdi çıkıp birisi ‘CHP’yi kapat. Biz başka bir siyasi parti kuralım’ dese, bu en çok AKP'ye yarar” diye konuştu.
BUNA ERKEN SEÇİM DİYEMEYİZ
Türkiye Odalar Borsalar Birliği, (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TBMM kararıyla milletvekili seçimlerinin 3-4 ay öne alınmış olduğunu, dolayısıyla buna erken seçim denemeyeceğini söyledi.
Tiflis'te gerçekleştirilen Avrupa Odalar Birliği'nin bölgesel tolantısına katılan Hisarcıklıoğlu, milletvekili seçimlerinin 22 Temmuz'da yapılmasına ilişkin TBMM'de alınan kararın ülkeye hayırlı olmasını dilerken, “Öne alınmış bir tarih, bir problem yok. Meclisin kararıyla alındığı içinde bundan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Pazartesi gününden itibaren sivil toplum kuruluşları olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Doğru Yol Partisi genel Başkanı Mehmet Ağar, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal ile seçimlerin öne alınması konusunda görüşmelerde bulunduklarını, aynı zamanda mecliste sağlanacak mutabakat çerçevesinde Cumhurbaşkanını meclisin yerine halkın seçmesi önerilerini partilere ilettiklerini söyledi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, seçimlerin öne alınmasının, yeni meclis ve hükümetin erken kurulmasına ve bütçeyi rahatça yapabilmesine olanak sağlayacağını, dolayısıyla tüm bunların 2008 yılının kazanç yılı hale gelmesine fırsat olacağını kaydetti.
Anayasa Mahkemesinin, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasının iptaline ilişkin kararıyla ilgili soruya Hisarcıklıoğlu, “Bu karar hukuk çerçevesinde değerlendirilmeli. Biz hukukçu değiliz” yanıtını verdi.