Baykal, Menemen'de Kubilay'ı anma törenlerine katılmıyor

Güncelleme Tarihi:

Baykal, Menemende Kubilayı anma törenlerine katılmıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2006 12:17

İZMİR'in Menemen İlçesi'nde 76 yıl önce yobazlar tarafından katledilen şehit asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, 23 Aralık Cumartesi günü Yıldıztepe'deki anıtında anılacak.

Törene DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in katılımı beklenirken, o gün İzmir'e gelecek olan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın törene katılmayacağı kesinleşti. Baykal'ın bu kararı, örgütte sıkıntı yarattı.

Gericilerin ayaklanmasında katledilen şehit asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın 76'ıncı anma yıldönümü törenlerine DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in katılımı bekleniyor. Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Gavur İzmir’ iması sonrası yaşanan tartışmalarda Kubilay'ı anma törenlerine katılarak, bu imayı kınayan mesajlar veren Baykal, bu yıl da aynı gün İzmir'e gelecek, ancak anma törenlerine katılmayacak. İzmir'e Ege Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) daveti üzerine gelecek Baykal, sanayicilerle sohbet etmeden önce sabah saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin prestij projesi olan Üçkuyular'daki Adnan Saygun Kültür Merkezi'nin temelini atacak.

Baykal'ın Kubilay'ı anma törenine katılmayacak olması örgütte sıkıntı yarattı. CHP İzmir İl Başkanı Selçuk Ayhan, programı Baykal'a danışarak yaptığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Baykal, İzmir'e ESİAD'ın ısrarlı daveti üzerine geliyor. Sabah saatlerinde de Büyükşehir Belediyesi'nin prestij projesinin temelini atacak. Geçen yıl Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin bana söz vermiş olduğu halde sözünü tutmadı ve Baykal'ı beklemeden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'le birlikte ‘Demokrasi ve laiklik yürüyüşü'nü başlattı. Yürüyüş sırasında Sarıgülcüler'in provokasyonu nedeniyle kavga çıktı. Genel başkanı böyle bir tartışmanın içine sokmak istemiyoruz. Törenlere zaten partililerin yanı sıra parti genel başkan yardımcılarından birinin öncülüğündeki 10 milletvekiliyle üst düzeyde katılım sağlayacağız. Ayrıca bu konuda Baykal'a karşı gelebilecek her türlü eleştiriyi de göğüslemeye hazırım.”

CHP'den ihraç edilen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Baykal'ın İzmir'de olduğu halde törenlere katılmamasını eleştirerek, “Bu doğru ve şık olmaz. Hem laikliği savunacaksınız hem de böyle bir törene katılmayacaksınız. İnsanları samimiyetinize nasıl inandıracaksınız? Partiden ihraç edilmiş olmama rağmen Baykal'a karşı duygusal bir tepkim ve provokasyonum sözkonusu olmaz. Bu ülkeyi yönetmeye talip olanlar böyle şeylerle uğraşmamalı” dedi.

CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ertam Özen, partilerinin 1993 yılından bu yana Kubilay'ı anma törenlerine kitlesel katılım sağladığını vurgulayarak, Baykal'ın da program değişikliği yaparak mutlaka törenlere katılması grektiğini öne sürdü. Özen, “Şahin suçlu bulunmuş ve partiden ihraç edilmiş biri. Bu konuda istediği kadar provokasyon yapsın. Bu tören, Şahin'ın babasını anma töreni değil. Ayrıca Menemen artık Büyükşehir Belediyesi sınırlarında. Bu konuda Başkan Aziz Kocaoğlu da tavrını koyar, program yeniden düzenlenir” diye konuştu.

ADD MİTİNG YAPACAK

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) kitlesel katılım sağlayacağı anma töreninin ardından Atatürk Caddesi'nde ‘Menemen'den Çankaya'ya Laiklik Mitingi’ yapacak. ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, 23 Aralık'ta tüm İzmirliler'e evlerine ve araçlarına Türk Bayrağı asmaları çağrısında bulundu.

MUSTAFA FEHMİ KUBİLAY KİMDİR?

1906 yılında İzmir'de doğdu. Cumhuriyet tarihine Menemen veya Kubilay olayı olarak geçen, gerici ayaklanmasında şehit edilen Kubilay, terzi çıraklığı yaparken Antalya Öğretmen Okulu'nun sınavlarını kazandı. Antalya ve İzmir'de okuduktan sonra Bursa Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Yedeksubay olarak askerliğini yaptığı sırada Menemen'de çıkan ayaklanmayı bastırmakla görevlendirildi. İsyancılar tarafından Menemen'de başı kesilerek öldürüldü. Anısına Menemen Yıldıztepe'de bir anıt yapıldı. Bursa Öğretmen Okulu'na da büstü kondu.

MENEMEN OLAYI

Mehdi olduğunu iddia eden Derviş Mehmet, 23 Aralık 1930'da, adamlarıyla birlikte Menemen'i bastı. 70 bin kişilik halife ordusunun da yakında geleceği yalanına çevresindekileri inandıran Derviş Mehmet, Gazal Camii'ndeki yeşil bayrağı alarak halkı ayaklanmaya çağırdı. Yedeksubay Mustafa Fehmi Kubilay, mürtecilerin karşısına tek başına ve silahsız çıktı. Ancak yobazlar Kubilay'ı tüfekle vurdu. Derviş Mehmet, Kubilay'ın başını kesip bir sırığa takarak, Menemen sokaklarında dolaştırdı. Olaylar bastırılırken, Derviş Mehmet ve iki adamı da öldürüldü. Sıkıyönetim ilanının ardından Divan'ı Harp'te yargılanan gericilerden 36'sı ölüm cezasına mahkum edildi. Bunlardan 28'inin cezası Kubilay'ın şehit edildiği yerde infaz edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!