OluÅŸturulma Tarihi: Mart 29, 2007 14:33
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin yeni bir ekonomi politikasına ihtiyacı olduğunu savunarak, Brezilya’yı örnek gösterdi. Brezilya’da 2002’de işbaşı yapan merkez solun IMF’ye kendi programını kabul ettirdiğini, faiz dışı fazla oranını indirttiğini söyledi.
Ä°STANBUL Sanayi Odası’nın (Ä°SO) meclis toplantısında sanayicilere seslenen CHP Genel BaÅŸkanı Deniz Baykal, reel sektörün sorunlarını çözmek için yeni bir sanayileÅŸme politikası hazırladıklarını söyledi ve Brezilya’nın uyguladığı yöntemle de bu programa kaynak yaratacaklarını anlattı. 2001 krizinden sonra uygulanan ve AKP hükümetinin de devam ettirdiÄŸi ekonomi politikalarının makro ekonomiyi ve mali sistemi büyük ölçüde yoluna koyduÄŸunu ancak, reel sektörün özellikle de sanayinin yeni bir ekonomi politikasına ihtiyacı olduÄŸunu söyleyen Baykal, 2002 yılında Brezilya’da Merkez solun iktidar olduÄŸunu hatırlatarak "O hükümet gelir gelmez IMF ile masaya oturdu, faiz dışı fazla oranını indirmeyi kabul ettirdi ve Brezilya ÅŸu anda baÅŸarılı bir ÅŸekilde yoluna devam ediyor. Bunu biz yapabiliriz" dedi.Â
YOLA BÖYLE DEVAM EDİLEMEZ: İSO Başkanı Tanıl Küçük’ün düşük kur, yüksek reel faiz ve sanayicilerin girdi maliyetleri gibi temel konularda şikayetlerini sıralamasından sonra konuşan CHP Genel Başkanı, Türkiye’nin artık yüzde 20 işsizlik ve giderek artan cari açıkla yoluna devam edemeyeceğini söyledi. Baykal sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda Türkiye adına özel sektör borçlanıyor. Yüksek reel faiz nedeniyle Türkiye’ye gelen sıcak para hızla yükseliyor. İthalat çokhızlı artıyor, cari açık rekor düzeylerde. İşsizlik ise azalmıyor. Bu tablodan reel sektörü ayağa kaldırarak çıkabiliriz. Şimdi reel sektöre dayalı bir büyüme politikası gereklidir. Ağırlıkta sanayiye dayalı büyüme olmalıdır. Bu ülkenin ithalatla, borçlanmayla ve sadece finansla sürdürülebilir kalkınması mümkün değildir."
Erdoğan’a cumhurbaşkanı olmamasını benden başka söyleyen kimse yok İSO Başkanı Tanıl Küçük, kafalarda "Önümüzdeki
seçim sürecinde gerilim ve belirsizlik dozu yükselirse, bir sermaye çıkışı yaşanır mı" sorusunun bulunduğunu aktarırken, Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olma konusundaki görüşlerini de şöyle açıkladı: "Cumhurbaşkanlığı sanıldığından çok önemli bir makamdır. ’Elime bir yetki geçse de ben bu Anayasayı benzetsem’ şeklinde anlayışı olan bir anlayış cumhurbaşkanı olmamalıdır. Umut ediyorum ki, Başbakan bütün bu tartışmaları değerlendirecektir. Aslında Cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini herkes düşünüyor ama yüksek sesle söyleyemiyor. Herkes adına ben konuşuyorum ve Türkiye’yi sıkıntıdan kurtarmaya çalışıyorum."