Baykal: Çiftçi sahipsiz bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Çiftçi sahipsiz bırakıldı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 18, 2004 12:56

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, çiftçi ve hububat üreticisinin sahipsiz ve kendi kaderine terk edilmiş olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

CHP Lideri Baykal, Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi ve TBMM Grup Başkanvekili Yılmaz Ateş’in yanı sıra Ankara İl Başkanlığı’nda oluşturulan Tarım Komisyonu üyeleriyle birlikte Polatlı İlçesi’ni ziyaret etti. İlçe girişinde partililerin oluşturduğu konvoyla şehre giren Baykal, Polatlı Ticaret Borsası’nda buğday alım ve satım işlemi gerçekleştirdi.

  Â

Baykal, Borsa’nın satış salonunda 385 bin liradan başlayan fiyatla satılan İç Anadolu’da "Rus buğdayı" olarak bilinen Anadolu kırmızı sert buğdayının 500 bin liradan alıcısı oldu. Ürün sahibi Mehmet Ali Özden’den yaklaşık 5 ton buğday aldı. Aynı zamanda buğday satımı da gerçekleştiren Baykal, bedelini Polatlı’da kurulacak yüksek okula bağışladı.

Haberin Devamı

  Â

Borsa Yönetim Kurulu Yahya Toplu ile bir açıklama yapan Baykal, bu yıl Türkiye’de hububat piyasasıyla ilgili yaygın şikayetlerin geldiğine işaret etti. Baykal, Türkiye’de hububat alımında ürünün hak etmediği fiyatların verildiği yönünde şikayetler geldiğini kaydetti.

  Â

TMO’ya bağlı 92 ajansın bu yıl kapatıldığını, Ankara’da da şu an yalnızca 13 alım merkezinde alım yapıldığını, geçen yıl ise bu sayının 30 olduğunu dile getiren Baykal, TMO’nun temsilcisinin satış işlemlerinde yer almasına karşın alım yapmadığını belirtti.

 

Baykal, "TMO temsilcisi, fiyatı yukarı çekmek için var ama sembolik olarak orada duruyor. TMO fiyatın yukarı çekilmesi için girişim yapmıyor, yapamıyor" dedi.

  Â

"Ä°THAL YOLUYLA BUÄžDAY FÄ°YATI KIRILIYOR"

 

Türkiye’de buğday üreticisinin ciddi kayıplarla yüz yüze olduğuna dikkat çeken Baykal, buğday ithalatı konusuna da değindi.

  Â

Türkiye’de buğdayın hasadı tamamlanmadan, borsalarda fiyat daha oluşmadan ithalat yoluyla fiyatın kırılmaya çalışıldığını belirten Baykal, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

  Â

"Geçenlerde Samsun limanına 200 bin ton Ukrayna buğdayı getiren gemi gelmiştir. 100 dolar civarında bir fiyatla ithalat yapılmıştır. Bu ithalatın önemli bir miktarı 230 dolara Türkiye piyasasına satılmıştır. Yani fiyat kırma niteliğinde bir alışveriş yapılarak, damping niteliğinde bir alışverişe piyasayı açık tutarak, Türkiye’nin pazarını açarak dampingli malların girmesine izin vererek, Türkiye’deki buğday fiyatının aşağıya düşürülmesine kendimiz neden olmaktayız."

 

"ÇİFTÇİ KADERİNE TERK EDİLDİ"

 

Baykal, Türkiye’de çiftçinin ve hububat üreticisinin sahipsiz kaldığını, kaderine terk edildiğini ve yanlış politikalarla da mağdur edildiğini dile getirdi. Geçen yıl 1’inci sınıf ekmeklik buğday ile gübre fiyatının 350 bin lira olduğunu vurgulayan Baykal, bu yıl gübre fiyatının 530 bin liraya çıkmasına karşın, buğday fiyatının ortalama 350 bin liranın altına düştüğüne dikkat çekti. Baykal, "Neticede, üreticinin mağdur olduğu açıktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

  Â

Türkiye’de entegre iç piyasanın oluşmadığına da işaret eden Baykal, Türkiye’nin değişik yörelerinde aynı kalitedeki buğdayın değişik fiyatlardan satıldığını söyledi.

  Â

ÇİFTÇİLERİN ŞİKAYETİ

 

Polatlı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu da Türkiye’de buğday fiyatlarının kaliteden değil, altyapı oluşmadığı için fiyat farklılıkları yaşandığını söyledi. Toplu, zaman kaybetmeden lisanslı depoculuk sistemine geçilmesi gerektiğini kaydederek, üreticiye destek primi verilmesini istedi.

 

Baykal, Polatlı Ticaret Borsası’ndan ayrılırken, Borsa önündeki çiftçiler kendisine hükümet politikalarına yönelik şikayetlerini dile getirdiler. Çiftçiler, ürünlerini çok düşük fiyattan satmak zorunda kaldıklarını anlattılar. Bir çiftçi Baykal’a, "Bizi Amerika’ya sattılar. Bari tarlamı da Amerikalılara vereyim" diyerek tepkisini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!