Baykal: "Çarşafa düşmanlık yapmayacağım"

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Çarşafa düşmanlık yapmayacağım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2008 15:14

KAMUSAL alanda türban ve çarşaf gibi gericiliğe karşı en büyük mücadeleyi kendilerinin verdiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “O mücadeleyi veriyorsan, burada da düşmanlık yap diyorlar. Yapmayacağım kardeşim. Düşmanlık yapmayacağım” dedi. Baykal Antalya'da "çarşaf açılımına" tepki gösteren vatandaşlarla tartıştı.

Haberin Devamı

İŞTE O TARTIŞMA / VİDEO

CHP Lideri Deniz Baykal, bayram tatili için geldiği memleketi Antalya'dan karayoluyla Ankara'ya hareket etmek için öğle saatlerinde Konyaaltı Caddesi'ndeki evinden çıktı. Kendisini bekleyen gazetecilerin Başbakan Erdoğan'ın dün Antalya'da söylediği "3Ç'yi (çamur, çukur, çöp) kaldırdık" sözleri hakkındaki yorumunu sorması üzerine Baykal, "Bildiğiniz gözlükçü var mı?" diye sordu.

Kendisini uğurlamak üzere Baykal'ın evine gelen Kepez CHP İlçe Başkanı Ali Can Deveci'nin, "Efendim siz her şeyi görüyorsunuz, onlar görmüyorlardır" demesi üzerine Baykal, şaka yapmadığını belirterek kendisini bir gözlükçüye götürmesini istedi.

Tam bu sırada çevrede bulunan vatandaşlar Baykal'ın çarşaf açılımını eleştirdi. Vatandaşlara yanıt veren Baykal, emekli bir öğretmenin "Sayın genel başkanım ben diyorum ki ne türban ne de çarşaf.Atatürk biliyorsunuz bir kıyafet devrimi yaptı. Bunu uygulayalım lütfen, temsilcimiz sizsiniz" demesi üzerine, "Evet bunları siz telkin etmelisiniz. İnsanlara bunu hep birlikte anlatacağız. Ama yöresel şartları içinde böyle Atatürk’e karşı düşmanlık duymadan, bölgesel adet diye Anadolu'nun Erzurum'unda Horasan'ında bunu kullanan insanı karalamayacağız. Ona da saygısızlık yapmayacağız. Ben sizi anlıyorum. Ama siz de bunu anlayın. Türkiye'ye bunu anlatmak lazım. Tabii ki bunu herkes yapsın diye örnek göstermiyoruz. Öyle olan insanlara daha bir şefkat ve sevgiyle yaklaşalım" açıklamasında bulundu.

Kendisini bekleyen 06 CHP 01 plakalı Mercedes marka makam otomobiline binmeyen Baykal, Deveci'ye ait otomobille bir gözlükçüye gitmek için yola koyulacağı sırada yolunu kesen başka bir kadın, "Başkanım yanlış yaptın. O çarşaflıları niye aldınız partiye? AKP'nin oyununa geldik. Oylar bölündü haberin olsun. Kaç tane CHP'li tanıyorum. Oy vermeyecek sana. Haberin olsun. Ne olur etme. Bu onların oyunu ne olur şefim anla. AKP gelsin oyları bölsün diye böyle bir tuzak hazırladılar. Çok üzüldük. CHP'nin oyları bölünecek diye çok üzülüyoruz" diye feryat etti.
Sakinliğini korumaya çalışan CHP Lideri Baykal, başka bir kadının, "Çarşafı meşrulaştırdık. Yani türbana karşı çıkarken, Anayasa Mahkemesi'nin kararları varken" sözleri üzerine konuya geniş bir açıklama getirmeyi uygun gördü.

ONUN ÇOCUĞU DA ŞEHİT OLUYOR

Özel yaşamda bir insanın ne giyeceğine karışmanın hiçbirimizin hakkı olmadığını söyleyen CHP Lideri, yasaların da bu yetkiyi kimseye vermediğini vurguladı. Her insan ailesinden, gelenek ve göreneklerinden öğrendiği gibi ya da uygun gördüğü gibi giyinebileceğini söyleyen Deniz Baykal, buna saygı göstermek gerektiğini yineledi.

Normal bir vatandaşın özel yaşamında istediği gibi giyinebileceğini söyleyen Baykal, "O giyinen insanın istediği siyaseti yapmasına niye karşı çıkacağız. Yani buna biraz saygı gösterin" dedi. Aynı bayanın, "Biz çarşafı meşrulaştırmanızdan rahatsızız anlatabiliyor muyum?" sözleriyle itiraz etmesi üzerine ise Baykal, şöyle konuştu:
"Benim çarşafı ne gayrimeşrulaştırmaya ne de meşrulaştırmaya gücüm yetmez. Böyle bir şey olmaz. Yani bu Türkiye'nin toplumsal yaşamının giderek azalan bir parçası ise, daha da azalacaksa, bunu herkesin doğal karşılaması lazım. Olan şekliyle düşmanlık yapmayalım. Ne olur biraz sevgiyle anlayışla davranalım. Bunu giyme durumunda olan insanlara bu tavrı takınınca onu giyen insanlar alınıyorlar. Sizler de söyleyince, gayrimeşru bir iş yapıyor gibi hissediyor bu insanlar.
Alınıyorlar. Kırılıyorlar. Bizi dışlıyor bu toplum diye düşünüyorlar. Bu anlayış bizi toplumun dışına atıyor diyorlar. Atmayalım biraz sevecen olalım. Saygı gösterelim yani. Bundan korkmaya gerek yok. Merak etmeyin. Korkulacak hiçbir şey yok. En büyük korku insanları gereksiz yere karşımıza almaktır. Düşman muamelesi yapmaktır. Asıl önemli olan bu. Yani size düşen görev de budur. Merak etmeyin bir şey olduğu yok. Hepimiz aynı toplumun içinde yaşıyoruz. Askere evladını gönderiyor o. Onun çocuğu da şehit oluyor. Bu ızdırabı o da yaşıyor. Bu memleketin başarısıyla o da iftihar ediyor. Onun üzerinde bir kifayeti var seninki gibi değil diye ne kızıyorsun ona. Buna saygı gösterelim. Bırak."

TÜRKİYE'Yİ BÖLMEYELİM NE OLUR

Cumhuriyet devrimlerinin değerlerinin yıpratılmasına karşı en büyük mücadeleyi kendilerinin verdiğini ifade eden CHP Lideri, bu mücadeleyi verme kararlılığını sürdüreceklerine, bunun ayrı bir konu olduğuna dikkat çekti. Baykal, Cumhuriyet devrimlerinin yıpratıldığını öne süren aynı bayana, "Bu yolda yürürken kıyafeti sizin gibi olmayanlara hoşgörü göstermek çok büyük bir haksızlık mı olur? Türkiye'yi bölmeyelim ne olur. Türkiye'yi parçalamayalım. Türkiye'nin üstüne duvarlar atmayalım. Karşımızdaki insanları karalamayalım. Düşman muamelesi yapmayalım. Ne olur sizin anlayışınıza ihtiyaç var" sözleriyle yanıt verdi.

BAK ONLAR YÜZDE 2'YE DÜŞMÜŞ

CHP Lideri, bu konudaki açıklamasını şu sözlerle noktaladı:
"Nerede birlik olacağız. Herkese saygı göstermek lazım. Onlara saygı gösterilmiyor. O yanlış giyiniyor deniyor. Kardeşim sana göre yanlış giyiniyor. Bana göre de yanlış giyiniyor olabilir. O ayrı bir iş ama bırak kendi yanlışını kendisi yapsın. Kendisi takdir etsin. Bak oranları yüzde 2'ye düşmüş. O ayrı bir iş. Bir süre sonra o da ortadan kalkacak. Yani niye onunla uğraşıyorsun? Öbür türlüler sokakta istediğini giyiniyor. Kimse karışmıyor. Diğer insana, yani devlete onu giydirmeye kalkarsa, hayır diyelim. Anayasayı değiştirmeyelim. Bunlar tamam. Bu konuda en büyük mücadeleyi biz veriyoruz. O mücadeleyi veriyorsan, burada da düşmanlık yap diyorlar. Yapmayacağım kardeşim. Düşmanlık yapmayacağım."

"GEREKEN KADARINI AL" DEDİ

Daha sonra Deveci'nin aracıyla evinin önünden ayrılan Deniz Baykal, Güllük Caddesi üzerindeki Hedef Optik adlı gözlükçüye gitti. Camı düşen gözlüğünün tamirini isteyen CHP Lideri, kendisini görüp mağaza içine giren çevre esnafıyla sohbet etti.

Ekonomik krizden yakınan vatandaşlarla dertleşen Deniz Baykal, Antalya'nın geçim kaynağı olan turizme gerekli önemin gösterilmediğini ifade etti. Antalya yerel seçimlerine konu gelince "Bütün adaylarımız birbirinden değerlidir" diyerek Büyükşehir adayını açıklamamakta ısrar eden Baykal, gözlüğü tamir olduktan sonra beraberinde taşıdığı çantasından cüzdanını çıkararak borcunu ödemek istedi. Para almak istemeyen Bülent Dönmez adlı işletmeciye ısrar eden CHP Lideri, cüzdanını açıp, "Gereken kadarını al" dedi. Bunun üzerine Dönmez oralı olmadı. Baykal da cüzdanından 20 YTL çıkarıp Dönmez'e verdi.

Antalya'daki evinden Ankara'ya hareket etmeden önce 38 dakika türban ve çarşaf açıklaması yapan Deniz Baykal, gözlüğünün çıkan çerçevesini tamir ettirdikten sonra Mercedes marka 06 CHP 01 plakalı makam otomobiliyle Ankara'ya hareket etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!