Baykal: Bu yemek sakıncalıdır

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Bu yemek sakıncalıdır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2009 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasama, yürütme ve yargıyı buluşturan dünkü zirve için, hükümetten de muhalefeten de "Ergenekon’u konuşamazlar" yorumu geldi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal dünkü MYK’da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün "Erkler zirvesi"ni, "Hükümet ile yargı organlarını yakınlaştırma çabası" olarak değerlendirerek, "Cumhurbaşkanının yargıyı iktidarla yakınlaştırma yemeği anayasamız açısından sakıncalıdır. İktidar ile biraraya getirilmesi anayasamızın kuvvetler ayrılığı bakımından tartışma yaratacak bir konudur. Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’nın 104. maddesi gereği iktidar ile yargıyı bir araya getirmek gibi görevi söz konusu değildir. Bu yemek anayasanın öngördüğü bir yemek değildir. Bu yemeği olsa olsa, Cumhurbaşkanının edebiyatçılarla, sanatçılarla yediği yemeklerin devamı olarak algılamak gerekir. Ancak bu haliyle bile Cumhurbaşkanının yargıyı iktidarla ile yakınlaştırma yemeği anayasa açısından sakıncalı bir yemektir" diye konuştu.

Kemal Anadol (CHP Grup Başkanvekili): "Ergenekon davası, iktidarın yürüttüğü psikolojik savaşın bir aracı haline geldi. Ülkede bir bunalım var, siyasal kriz doğdu. Cumhurbaşkanı’nın yemeği, bu krizin çözümüne yönelikse çok yanlış. Dava dosyasını masanın üstüne koyup tartışacaklarsa, Anayasanın 138. maddesini ihlal etmiş olurlar. ’Yargıya talimat verme, yol gösterme’ yetkileri yok. ’Bu, bir yılbaşı yemeğidir, Kayseri mantısı ikram etti, önemli makamlarda bulunan kişilerin tanışmalarına vesile oldu’ diyorlarsa bir diyeceğimiz yok."

Hayati Yazıcı (AKP, Başbakan Yardımcısı):
"Sayın Cumhurbaşkanı, Türk siyasi tarihinde ilk defa, koordinasyon amacıyla bir yemek düzenliyor. Ergenekon operasyonunun gündeme geleceğini sanmıyorum. Çünkü, Ergenekon olarak nitelendirilen tartışma, bir yargısal faaliyetin konusudur. Yargısal faaliyetin toplantılarda tartışılması mümkün değil. Bu konuda gerekli özen gösterilir kanısındayım."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!