Bayındırlık'ta 2 katrilyonluk operasyon

Güncelleme Tarihi:

Bayındırlıkta 2 katrilyonluk operasyon
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2001 01:53

"Mavi Akım"ı soruşturan Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal, aylardır hazırladığı "Vurgun" operasyonunu dün başlattı.

Ankara DGM Başsavcılığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'ndaki Mavi Akım soruşturmasının ardından, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılan ihalelerle ilgili ‘‘vurgun’’ operasyonu başlattı. Diyarbakırlı İşadamı Mustafa Eriş'in, Bayındırlık Bakanlığı'nda ihaleleri şirketler arasında paylaştırıp komisyon aldığı saptandı.

Enerji Bakanlığı'ndaki Mavi Akım operasyonunun ardından, hükümet dün de DGM Savcısı'nın ihalelerdeki rüşvet çarkını tesbit edip, Bayındırlık Bakanlığı'na saat 06.00'da yaptığı baskına tanık oldu. Mustafa Eriş isimli bir işadamının bir oskestra şefi gibi Bayındırlık Bakanlığı'ndaki tüm ihaleleri koordine ettiği ve bunun sonucunda rüşvet ve komisyon aldığını tesbit eden DGM Savcılığı, Bakanlığa düzenleği operasyon ile iki şube müdürü ile ihaleleri organize eden işadamı ve yanında çalışanları gözaltına aldı.

Mavi Akım soruşturmasını da yürüten DGM Savcısı Cengiz Köksal, Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün koridorları dolduran, başta deprem evleri ve prefabrik konutlar olmak üzere, tüm altyapı ihalelerinin dosyalarına el koydu. İlgililer, Savcı'nın bir yıldır teknik takip olarak da isimlendirilen telefon dinleme, görüntü kaydı ve banka hesapları ile ihalelere katılan müteahhitlerin ifadelerinden yola çıkarak yaptığı ‘‘vurgun operasyonunun’’ büyüklüğünün 2 katrilyon lirayı bulduğunu ileri sürdü.
İLERDE NE OLUR BİLEMEM
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndaki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan Vurgun Operasyonu'nu yürüten Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal, "İhale dosyaları tek tek inceleniyor, ilerde ne olur bilemem" dedi.

Köksal, soruşturmanın 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamında yürütüldüğünü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan çok sayıda dosya alındığını, bu dosyaların bakanlık yetkilileriyle yapılan görüşmelerin ardından istenildiğini belirtti.

Dosyaların Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde tek tek incelendiğini, soruşturmanın her safhasında kendisinin de hazır bulunduğunu kaydeden Köksal, dosyaların incelenmesine göre çıkacak sonuç doğrultusunda soruşturmanın yön kazanacağını kaydetti.

"Gözaltı sayısı artar mı?'' şeklindeki bir soruya Köksal, ''Onu bilemem. Ancak belgeler üzerinde yapılacak inceleme ve gözaltındaki kişilerin ifadeleri doğrultusunda gelişmeler olabilir.

DGM Savcısı Köksal, gözaltı sayısının halen 8 olduğunu belirterek,ek gözaltıyla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün talebine göre hareket edeceğini bildirdi. Soruşturmanın 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamında yürütüldüğünü belirten Savcı Köksal, basında yer alan haberlerin spesifik unsurlar taşıdığını, kendilerinin yasa kapsamında soruşturmayı yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

Olaydan Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, operasyon tamamlanıp çalışanları gözaltına alındıktan sonra haberdar oldu. Aydın, Bakanlığı'na sabaha karşı yapılan operasyona tepki gösterirken, üstü örtülü bir şekilde ANAP'lı İçişleri Bakanı Rüşdü Kazım Yücelen'e tepki gösterdi. Yücelen Hürriyet'e, ‘‘Operasyon daha önce başlamış, başlayan operasyonlara bakan müdahalesi söz konusu olamaz. Ne olup bittiğinden ve sonucundan ben de Sayın Koray Aydın ile Bakanlar Kurulu'nda bilgi sahibi oldum. Birlikte konu hakkında bilgi aktarıldı. Ayrıca operasyon da benden önce başlamış. Bunu kendisi de biliyor’’ dedi.

MAESTRO MUSTAFA

Savcı Köksal'ın dün sabah 06.00'da ‘‘vurgun operasyonu’’ için düğmeye basmasına neden olan Bayındırlık Bakanlığı'ndaki ihale yolsuzluğu ve rüşvet zincirine ilişkin çalışmalar 6 ay kadar önce başladı. Bayındırlık Bakanlığı'nda ihaleleye katılan bir müteahhit hem askeri kesimlere, hem emniyete hem de DGM'şye suç duyurularında bulundu.

Savcı Köksal da bu çerçevede çalışmalarına başladı. Sonuçta, Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'ndeki ihalelerin Pırlanta İnşaat'ın sahibi Mustafa Eriş'in koordine ettiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Eriş'in tüm telefonları, banka hesapları kontrol altına alınırken, Bayındırlık'taki ihaleler de videoya kaydedildi. Bununla yetinilmeyip, Eriş'in yaptığı görüşmeleri de görüntülü ve sesli kayda alındı.

Savcı Köksal ise gelen bilgiler doğrultusunda deprem bölgelerine giderek Bayındırlık Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ihaleleri mercek altına yatırdı. Sonuçta, Bayındırlıktaki ihale yolsuzluğu ve rüşvet çarkı ortaya çıkarıldı.

150- 200 ŞİRKET YÖNETİYOR

Yapılan incelemeler sonucunda, Eriş'in Bayındırlık Bakanlığı'ndaki tüm ihaleleri orkestra şefi gibi koordine ettiği ortaya çıktı. Eriş'in bugüne kadar 150-200 arasındaki şirketin ihalelerinde bizzat organizatör olarak görev yaptığı da belgeleriyle tesbit edildi.

Operasyon ile Bakanlık görevlileri Fethi Soydan ile Ahmet Kenan Bozokkalfa ve ihalelerde rüşvet organizasyonunu ayarladığı iddia edilen Pırlanta İnşaat'ın sahibi Mustafa Erik ve aynı şirkette çalışan, Mithat Eşmeli, Fırat Küçük, Hanife Çakal, Zeliha Çopur gözaltına alındı. Zanlılara sorgulanmaları için üç günlük gözaltı süresi verildi. DGM kaynakları, operasyonun çok yönlü olarak devam ettiğini ve yeni gözaltıların olabileceğini belirtti. Soruşturma konusu ihalelerin 100 milyar liradan başlayıp bir trilyon liraya kadar varan yüzlerce ihaleyi kapsadığı bildirildi. Bu ihalelerin, deprem konutları, okul, hastane, yurt binası ve diğer kamu kurumlarını binaları ile, kanalizasyon, su tesisatı gibi alt yapı inşatlarını kapsadığı bildirildi.

Saat 06.00'da baskın yapıldı

Operasyonda hiçbir eksikliğin kalmaması için Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesi çok sıkı bir çalışma yaptı. Hiçbir belgenin eksik olmamasına gayret gösterildi.

Sonuçta bütün iddialar ve rüşvet çarkı tek tek belgelendi. Savcı Cengiz Köksal da bu çalışma sonucunda dün sabah saat 06.00'da, daha önceden Bakanlık içinden de gelen bilgiler doğrultusunda Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'ne Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleriyle baskın yaptı. Daha önce belirlenen bütün dosyalara el konuldu. Genel Müdürlüğün bodrum katı koridoru yüzlerce klasör ile doldu. Hepsinin fotokopileri çekilmeye başlandı.

Kadrolu işçi, şef gibi ihale yönetiyor

Mustafa Eriş'in Bayındırlık Bakanlığı'ndaki bağlantıları da belirlendi. Bu çerçevede Bakanlık'ta işçi kadrosunda çalışan Fethi Soydan'ın ihalelerle ilgili birimde Şef gibi davrandığı, bütün memurlar üzerinde hakimiyet sağladığı belirlendi. Aynı şekilde yine Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ihalelerle ilgili birimde Şube Müdürü olan Ahmet Kenan Bozokkalfa'nın da Soydan ile birlikte Eriş için çalıştıkları tesbiti yapıldı. Bu kişilerin, Eriş ile temasa geçmeyen firmaların ihale başvuru belgelerindeki evrak eksiltmeleri yapanlar olduğu da belgelendi. İhalelerle birlikte, hakedişlerde de yüzde 6-9 oranında komisyon aldıkları da belgelendi.

Aydın: Soruşturmayı destekliyoruz

Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Ankara DGM Başsavcılığı'nın ‘Vurgun soruşturması’ ile ilgili olarak, üstü kapalı olarak ANAP'ı suçladı. ‘‘Operasyon kimi, neyi kapsarsa kapsasın, biz destekleyeceğiz’’ diyen Aydın, soruşturmanın ANAP'lı İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in göreve geldikten sonra başladığını belirterek, ‘‘Konunun bize intikalinden önce basına da intikal etmesi dikkat çekici bir husus’’ diye sitem etti. Aydın, soruşturmanın geçmiş on yıla yayılmasının gerektiğini de savundu.

İnci Baba'nın yerine geçti

Bayandırlık Bakanlığı'nda mali boyutu 2 katrilyon lirayı bulduğu belirtilen Vurgun operasyonun baş kahramanı Pırlanta İnşaat Şirketi'nin sahibi Mustafa Eriş, Bayındırlık müteahhitleri arasında ‘‘Maestro Mustafa’’ olarak tanınıyordu.

Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nde ihaleye girecek olan bir firma mutlaka ‘‘Maestro Mustafa'yı’’ görmek zorundaydı. Zaten ‘‘görmediğinde’’ de ihaleyi alması söz konusu olamıyordu. Bir zamanlar İnci Baba olarak tanınan Mehmet Nabi İnciler'in başvurduğu bu yöntem sayesinde, diğer şirketlerin Bayındırlık Bakanlığı ihalelerinde göstermelik şekilde fiyat kırdıkları, asıl ihaleyi alacak şirketin en fazla yüzde 6 veya yüzde 9 fiyat kırımı yaparak ihaleyi kazandığı anlaşıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!