Güncelleme Tarihi:
Yapı-Yol Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada 12 Nisan'da, aralarında Tapu Sicil çalışanlarının da bulunduğu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na bağlı tüm birimlerde çalışan memurların iş bırakacağı bildirildi.
Tapu çalışanlarının çalışma ortamı ve adaletsiz ücret durumu nedeniyle 12 Nisan'da iş bırakacağı belirtilen açıklamada, "Norm kadro çalışması kurumlarda personel sayısını daha da azaltmak için yapılır. Tapu ve Kadastro işyerlerinde de personel sayısını azaltmak için yapılan çalışma sonunda bile tapu kadastro işyerlerinde çalışan personel sayısının 2 misli artırılması gerektiği sonucuna varıldı. Ancak personel sayısı artırılmadı" denildi.
TAPU KADASTRO ÇALIŞANLARINDAN DÖNER SERMAYE İSYANI
2006 yılında her bir tapu sicil çalışanının 5 bin civarında işlem gerçekleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada, geçen yıl Tapu Kadastro çalışanlarının yaptığı işlemler nedeni ile 212 milyon YTL döner sermaye geliri, 1 milyar YTL'de harç elde edildiği vurgulandı. Açıklamada, diğer kamu kurumlarda elde edilen döner sermaye gelirlerinin çalışanlara dağıtılmasına rağmen, tapu kadastro işyerlerinde döner sermaye dağıtılmadığı ifade edildi.
Düzenlenen sahte evrakla işlem yapılması durumunda yapılan işlemlerden doğan zararın tapu sicil çalışanlarının sırtına kaldığına işaret edilen açıklamada, yapılan işlem sorumluluğundan çocuklarının ve torunlarının da maddi olarak etkilendiği kaydedildi. Devleti soyanların, bankaları hortumlayanların zaman aşımını kullanarak sokakta gezdiği belirtilirken, tapu sicil çalışanlarının sorumluluklarının öldükten sonra bile devam ettiği vurgulandı. Tapu Daireleri'nin bütün resmi kurumların ve icra dairelerinin tüm gayrimenkul işlemlerini yaptığı ifade edilen açıklamada, iş yoğunluğunun çok fazla olduğu ve sağlıksız bir ortamda cumartesi pazar günleri dahil gece yarılarına kadar çalışıldığının altı çizildi. Açıklamada, her gün iş kapasitesinin en az 2-3 katı işlem ve evrak geldiği kaydedilirken, tapu sicil çalışanının, hukuk, gayrı menkul hukuku, borçlar hukuku, miras hukuku, imar hukuku, kamulaştırma mevzuatı bilgisine sahip olduğu kaydedildi.
TAPU KADASTRO İŞLEMLERİ DURACAK
Aldıkları maaşın diğer kurumlarda çalışanların maaşlarının çok altında olduğu belirtilirken, Tapu Sicil çalışanının 800 YTL maaş aldığı ifade edildi. Açıklamada, tapu sicil çalışanları taleplerini ise şöyle sıraladı: "Medeni Kanun'un 1007. maddesinden kaynaklanan sorumluluğun 5 yıllık zaman aşımına tabi olması için yasal düzenleme yapılması, bu sorumluluğa karşın, çalışanlara “Maddi Sorumluluk tazminatı" ödenmesi, toplanan tapu harçlarından belirlenecek bir kısmın noterler örneğinde olduğu gibi bir sigorta fonunda toplanması ve oluşabilecek tazminatların bu fondan karşılanması için yasal düzenleme yapılması, çalışma ortamlarımızın iyileştirilmesi, kurumlar arası ücret adaletsizliğinin giderilmesi, Tapu ve Kadastro çalışanlarına döner sermayeden pay verilmesi, hak ettiğimiz insanca yaşanacak ücretin ödenmesi"
12 Nisan'da bu taleplerini anlatmak için günlük mahkeme müzakereleri ve haciz işlemleri dışında hiçbir işlemin gerçekleştirilmeyeceği açıklanırken, kamulaştırma, alım-satım, imar uygulamaları ve ipotek işlemlerinin yapılmayacağı bildirildi.