Batman'da kuş gribi karantinası

Güncelleme Tarihi:

Batmanda kuş gribi karantinası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2007 17:16

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Boğazköy köyünde, köy tavuklarında "kuş gribi" hastalığının tespit edildiğini bildirdi. İlçe karantinaya alındı. Batman Valiliği, 3 köyde itlaf çalışmalarına başlandığını ve insana bulaşma vakasına rastlanmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Batman'ın Gerçüş ilçesine bağlı Boğazköy köyünde köy tavuklarında, bugün itibariyle Kuş Gribi hastalığı tespit edildiği açıklandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada, hastalık kaynağının göçmen kuşlar olduğunun tahmin edildiği bildirildi.

Açıklamada, söz konusu bölgede 5 Şubat 2007 tarihinde şüpheli tavuk ölümlerinin Gerçüş İlçe Tarım Müdürlüğüne ihbar edildiği, aynı gün hükümet veteriner hekimlerinin hastalık mahalline giderek incelemelerde bulunduğu ve gerekli tedbirler alınarak şüpheli materyalin Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ulaştırıldığı kaydedildi.

Yapılan inceleme sonucunda hastalığın kuş gribi olduğunun bugün itibariyle kesin olarak tespit edildiği kaydedilen açıklamada, hastalık etkeninin tiplendirilmesiyle ilgili detay çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Haberin Devamı

KARANTİNA TEDBİRLERİ ALINDI

Hastalık çıkan Boğazköy köyünün etrafında 3 kilometre yarıçapında kontrol bölgesi, 7 kilometre çapında da gözetim bölgesi oluşturularak toplam 10 kilometrelik alanda sıkı karantina tedbirlerinin alındığının bildirildiği açıklamada, şöyle denildi:

“Kontrol bölgesinde mihrak dışında Aydınlı ve Rüzgarlı köyleri de bulunmaktadır. Hastalık mihrakı olan Boğazköy'de 800 tavuk, 80 hindi, 20 ördek ve kaz mevcut olup, hastalık sürecince toplam 170 muhtelif kanatlı hayvan ölmüştür. Kontrol bölgesinde mevcut kanatlı hayvanların itlaf işlemlerine başlanmıştır.

Ayrıca Kuş Gribi Ulusal Acil Eylem Planı devreye konulmuştur. Acil Eylem Planı çerçevesinde Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünde Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi ve Batman'da da Yerel Hastalık Kontrol Merkezi oluşturulmuş ve çalışmalara başlanmıştır.”

GEÇEN SENE DE GÖRÜLMÜŞTÜ

KUŞ GRİBİNDEN KORUNMA

Açıklamada, kuş gribi hastalığından korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğine de yer verildi.

Kümes hayvanlarıyla korunmasız temastan kaçınılması gerektiği vurgulanan açıklamada, özellikle çocukların kanatlı hayvanlarla temasının engellenmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, daha önce hasta veya ölmüş kanatlı hayvanlarla teması olanların da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları istendi.

Haberin Devamı

Açıklamada, Türkiye'de son kuş gribi vakasının 31 Mart 2006 tarihinde görüldüğü ve alınan tedbirler sonucunda hastalığın tamamen söndürüldüğü, bu tarihten sonra da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından sürdürülen taramalarda hiçbir vakaya rastlanmadığı kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, bu süreçte bakanlık laboratuvarlarında 700 şüpheli örnek (443'ü evcil, 257'si yabani kanatlı) intikal ettiği ve tamamının negatif bulunduğu vurgulandı.

KANATLI HAYVAN BESLEYENLERE UYARI

Açıklamada, kümes hayvanı besleyenlere ve kırsal alanda yaşayanlara şu uyarılarda bulunuldu:

“Kümes hayvanlarının açıkta bulundurulmaması, kümes hayvanı yetiştiricilerinin ani ve toplu ölümle seyreden şüpheli kanatlı ölümlerini bakanlığımızın en yakın birimine bildirilmesi, kümes hayvanlarının kapalı alanlarda tutulması, ölen hayvanların çevreye atılmaması, hastalıktan şüpheli veya ölmüş kümes hayvanlarıyla hiçbir şekilde doğrudan temas edilmemesi, ticari yetiştiricilik yapan kanatlı işletmelerince biyo-güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarılması hususlarına riayet edilmesi, hastalığın tespit, teşhis ve kontrolü için büyük önem arz etmektedir.”

İNGİLTERE'DE DE GÖRÜLDÜ

Haberin Devamı

Bu arada başta Uzakdoğu ülkeleri ve İngiltere olmak üzere şu anda dünyanın birçok ülkesinde kuş gribi vakaları görülüyor.

En son İngiltere'nin Suffolk kentinde bir hindi çiftçiliğinde görülen kuş gribi hastalığı nedeniyle bu bölgedeki kanatlı hayvanlar itlaf ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!