Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2006 17:21
Batman'da, son 1.5 yıl içinde SSPE hastalığına yakalanan yaşları 7 ile 12 arasındaki 21 çocuktan 10'u yaşamını yitirdi. SSPE hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için dernek kuran Ömer Doğan, “Çocuklarımız tek tek ölüyor. Bakıma ihtiyaçları olan bu çocukların bir gün daha yaşamalarını istiyoruz” dedi.
SSPE'li Çocukları Yaşatma Derneği yöneticilerinden Ömer Doğan, yetkililerin bu hastalığa gerekli önemi vermediğini söyledi. Hastalığın pençesindeki çocukların karşılaştıkları sorunları başta Sağlık Bakanı olmak üzere tüm ilgililere ilettiklerini belirten dernek yöneticisi Ömer Doğan, göz göre göre çocukların erimesine herkesin seyirci kaldığını belirtti. Batman'da SSPE'li 21 çocuktan 10'unu son 1.5 yılda kaybettiklerini söyleyen Doğan, şöyle konuştu:
“Batman'ın çeşitli semtlerinde derneğimizin tespit ettiği 21 çocuktan 10'u son 1.5 yılda hayata gözlerini yumdu. Berna Akın, Vedat Dayı, Veli Arıtürk, Mikail Tüzün, Yunus Geçit, Enes Okur, Şehmus Dinç, Altay Solmaz, Osman Tüzün ve Düşah Şahin, 1.5 yıl öncesine kadar yaşıyordu. Bu çocuklar açlık ve bakımsızlıktan ihtiyaçları karşılanmayınca aramızdan ayrıldılar. Amacımız, bundan sonra diğerlerini bir gün daha yaşatmaktır. Onların erken aramızdan ayrılmalarını istemiyoruz.”
Sağlık Bakanlığı'nın yıllar önce kızamık salgını için çocuklara karşı kullandığı yüksek dozdaki aşının ihmalkarlıktan bazı çocukları SSPE hastalığının eşiğine getirdiğini iddia eden Doğan, “Derneğimiz, Batman'da SSPE hastalığına yakalanan çocukların büyük bölümünü tespit etti. Halen ilgi bekleyen 10 çocuk eriyor. Bu ilgisizlik eğer devam ederse, onları da yakın bir sürede yitirmiş olacağız. Henüz geç olmadan bu çocukların bakım ihtiyaçlarını acilen karşılanmasını istiyoruz” diye konuştu.
SSPE HASTALIĞI NEDİR?
Subakut Sklorezan Panansefalit (SSPE) hastalığına, kızamık hastalığı geçirildikten sonra beyine yerleşen kızamık virüsü neden oluyor. Kızamık geçirdikten sonra 1 ile 10 yıl arasında hastalığın belirtileri başlıyor ve virüs beyinde tahribata yol açıyor. Hastalığın kesin tedavisi yok. Sadece virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor. Doktorlar, kızamık aşısı olmamış çocukta hastalığın görülme riskinin aşı yapılana göre 20-30 kat fazla olduğunu belirtiyor. Hastalığın en erken 6 hafta içinde ölüme sebebiyet verdiğini belirten doktorlar, iyi bakımla 20-25 yıl daha yaşayan vakalara rastlandığını belirtiyor.