Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2009 22:14
BATMAN'da, SSPE hastası 13 yaşındaki İdris Girti yaşamını yitirdi. Girti'nin ölümü ile birlikte Batman ve çevresinde SSPE hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 33 oldu.
Batman'da, 5 ay önce kızamık mikrobunun yol açtığı Subakut Sklerozan Panensefailt (SSPE) hastalığına yakalanan 13 yaşında ki İdris Girti, hayatını kaybetti. İluh Mahallesi, 623 Sokak'ta oturan 13 yaşındaki Girti, bir aydır yatakta verdiği yaşam mücadelesini kaybederek, önceki gün yaşama gözlerini yumdu. Girti'nin ölümüyle birlikte Batman ve çevresinde SSPE hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 33'e yükseldi.
SSPE Derneği Başkanı Mehmet Emin Özge, 1997-2000 yılları arasında uygulanan tek doz kızamık aşısı yüzünden, hasta sayısının hızla arttığını söyledi. Özge, “Biz de çocuklarımızla birlikte ölüyoruz. Bu hastalığa yakalanan çocukların ailelerinin büyük bölümü maddi sıkıntılar çekiyor. Bu çocuklara ise çok iyi bakılması gerekiyor. Bu sadece hasta çocukların biraz daha fazla yaşamasını sağlıyor. Hastalığa yakalanan çocuklar 5 - 6 aylık sürede ölüyor. Çocuklarımız, gözümüzün önünde her gün eriyor. Bu çok acı bir durum. Her geçen gün hasta sayısı da artıyor. Derneğimize başvurmayan SSPE hastalarının kayıtlarını yapmalarını istiyoruz” dedi.
SPPE HASTALİĞİ NEDİR?
Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığıdır. Çocuklukta geçirilen kzamığın ağır ya da hafif olması SSPE oluşumu riskini etkilemez. Hatta döküntü olmadan (gizli) geçirilmiş kızamıklardan sonra da SSPE olabilir. Kızamıkların yüzde 20'ye varan bir oranı döküntü olmadan seyretmekte ve tanı almamaktadır.
Kızamık hastalığının ülkemizde halen görülmesi, hatta salgınlara yol açması nedeniyle SSPE de ortadan kaldırılamamaktadır.
Latince açılımı 'Subakut Sklorezan Panansefalit' olan hastalığa kızamık geçirildikten sonra beyine yerleşen virüs neden oluyor. Virüs, hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor.
SSPE, (Subacute sclerosing panencephalitis) temel düzeyde açıklayacak olursak, kızamık virüsü enfeksiyonunun (beyin iltihabı) sebep olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Kızamık veya kızamık benzeri bir virüsün sebep olduğu az rastlanan ölümcül bir nörolojik hastalık olarak da tanımlayabiliriz. Hastalık kızamık aşısı olmayan çocuklarda daha fazla görülmektedir.
SSPE, özellikle çocuklarda, nadir de olsa yetişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Genellikle kırsal bölgelerdeki erkeklerde kızamık enfeksiyonundan bir kaç yıl sonra veya 10 yıl sonra bile ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde rastlanan bir hastalıktır. Hastalık yetişkinlerde de görülmekle birlikte erkek çocuklarda, kız çocuklarına oranla daha sık rastlanmaktadır.
Hastalığın neden olduğu patolojik değişiklikler özellikle tek bir organda, beyinde gerçekleşmektedir. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ila 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülür..
SSPE önceleri tipik bir nörolojik hastalık örneği olarak düşünülmesine karşın, günümüzde kompleks bir temel nörolojik sorun olarak tanınmaktadır. Bu hastalık, nadir olarak, genelde 1 milyon çocukta bir vak'a olarak görülmesine karşın, son 40 yıldır bilimsel literatürde daha kapsamlı bir şekilde yer almaktadır. Modern tıpta henüz kesin bir tedavisi yok. Ancak hastalığın seyri yavaşlatılabilmektedir.