Batı usulü hak arama

Güncelleme Tarihi:

Batı usulü hak arama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sarıyer'deki Kazıklıyol çok cana mal oldu. Bilirkişi, yol için ‘‘teknik kurallara uygun yapılmamış’’ raporu verdi. Gencecik 4 evlatlarını yola kurban veren aileler, belediyeden 1 trilyon 378 milyar lira tazminat istiyor.

SARIYER Kazıklıyol'da, evlenme hayalleri kurarken, Boğaz'ın soğuk sularında yaşamını yitiren 4 gencin yakınları, 'Yol hatalı' diyerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden, 1 trilyon 378 milyar lira tazminat istediler.

Kazıklıyol'u inceleyen uzmanlar ise ‘‘Korkuluklar, bir aracın denize uçmasını engellemek bir yana, kaldırımda dikkatsiz yürüyen bir yayanın denize düşmesini bile engelleyecek özellikte değil’’ dediler.

UMUTLARI SÖNDÜ

Ailelerin yüreklerine kor gibi düşen olay, geçtiğimiz şubat ayında meydana geldi. Parfümeri dükkanı işleten 24 yaşındaki Melike Çelik, Kıbrıs Girne Amerikan Üniversitesi öğrencisi 23 yaşındaki Melih İyigün'le nişanlıydı. Düğün için havaların ısınmasını bekliyorlardı. 18 yaşındaki kız kardeşi Çiğdem Çelik ise bir yıldır Marllboro'nun bölge temsilciliğini yapan 28 yaşındaki Tanzer Özcan'la sözlüydü. Nikah masasına Melike ile Melih'in düğünü sonrası oturacaklardı.

Hayalleri ortak 4 genç, Boğaz'a uçmadan önce, Çelik kardeşlerin evinde akşam yemeği yediler. Tanzer Özcan, o gece Ankara'ya gidecekti. Saatler 01.00'i gösterdiğinde, otomobile bindiler. Hızla giden otomobil, Kazıklıyol olarak bilinen Çetin Emeç ve Demokrasi Şehitleri Caddesi üzerinde, yolun buzlanması nedeniyle kontrolden çıktı. Otomobil, demir direkleri aşarak kıyıdaki restoranlarla yol arasındaki denize uçtu. Boğazın soğuk ve karanlık sularına gömülen gençlerin cesetlerini dalgıçlar çıkardı.

KAZIKLIYOL İSYANI

Gençlerin yakınları, kaza sonrası isyan ettiler. Yolun hatalı olduğunu söyleyerek, yetkilileri duyarlı olmaya çağırdılar. İki kızını birden kaybeden Zafer Çelik, ‘‘Kazıklıyol, Boğaz Köprüsü statüsünde. Onun için her önlemin alınması gerekli. Ancak belediye, yüzlerce kaza olmasına rağmen hiçbirşey yapmıyor. İnsan hayatına verilen kıymet bu kadar mı? Biz yandık, başkaları yanmasın. Cinayetlere 'Dur' denilsin’’ diyerek feryat etti.

ÖNLEM ALINMADI

Ailelerin 'Duyarlı olun' çığlıklarını kimse duymadı. Yolda hiçbir önlem alınmadı. Yetkililer, ölüme davetiye çıkarmaya devam etti. Aileler, bunun üzerine harekete geçti. Çok konuşulacak bir hukuk mücadelesinin startı verildi.

Avukat Süleyman Bayram aracılığıyla Büyükşehir Belediyesi'nden 1 trilyon 378 milyar lira tazminat talep edildi. Aileler, belediye parayı vermezse, İdare Mahkemesi'nde dava açacak. Çelik Ailesi, ‘‘İlk amacımız yolla olan haklı mücadelemizin ciddiye alınması. İkincisi de kızlarımız adına okul yaptırmak’’ dedi.

Tazminatı alınca okul yaptıracaklar

Çelik Ailesi 2 kızını kurban verdi Kazıklıyol'a... Şimdi teknik olarak hatalı yapılan yolla ilgili hukuk mücadelesi başlattılar. Dikkatleri Kazıklıyol'a çekmek istiyorlar. Tazminat davasını kazanırlarsa da tek hedefleri kızları adına okul yaptırmak.

Bilirkişi: Korkuluk, ölüme davetiye

Köprü statüsündeki Kazıklıyol'daki önlemlerin ne kadar yetersiz olduğu, 3 yıl önce, 23 yaşındaki oğlu Ömer Sak'ı kaybeden Şaban Sak'ın hukuk mücadelesinde ortaya çıktı. Belediye aleyhine açılan davada, Yıldız Teknik Üniversitesi uzmanları, yola ilişkin bilirkişi raporu hazırladı. Raporda, belediyenin ağır hizmet kusuru olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

‘‘4 metre aralıklı babalar arasına gerilmiş 2 sıra zincir korkuluk olarak nitelendiriliyor. Bu korkulukların herhangi bir darbe emici özelliği yok. Bir aracın denize uçmasını engelleyemez. Kaldı ki dikkatsiz yürüyen bir yayanın denize düşmesini de engelleyemez. İdare yüzde yüz kusurludur. Eğer korkuluklar bu şekilde olmasaydı, teknik kurallara uygun yapılsaydı, Ömer Sak ölmezdi.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!