Batı, ‘terörist’ deyince Araplar Türkiye'yi seçti

Güncelleme Tarihi:

Batı, ‘terörist’ deyince Araplar Türkiyeyi seçti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2002 01:54

11 Eylül saldırıları sonrasında Batılı ülkelerden ‘‘terörist’’ damgası yiyen Araplar, turizmde Türkiye'ye yöneldi. Yılın ilk yarısında, Türkiye'ye gelen Arap turist sayısı, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 22 arttı. İranlı turist sayısındaki artış ise yüzde 30'a ulaştı.

TÜRKİYE'nin cari açıklarına 10 yıl derman olan Laleli, gereken önlemler alınırsa, alışveriş turizminde ‘‘İkinci Arap Furyası’’nı yakalayacak. 1980'lerde yoğun Arap turist akını yüzünden Arapça tabelalarla dolan Laleli, Beyoğlu ve Osmanbey, 1990'larda Rusça'ya dönmüştü. Şimdi tabelaların bir kısmı yeniden Arapça'ya dönüyor. Çünkü, bu yıl Türkiye'ye gelen Arap ve İranlı turist sayısı geçen yıla göre yüzde 25-30 oranında arttı. Laleli'deki alışveriş cirosu ise yılın ilk altı ayında, geçen yıla oranla yüzde 25 yükseldi. Hedef BDT'li ve Arap turistlerden bu yıl 4 milyar dolar ciro yapmak.

TERÖR ETKİSİ

Turizm Bakanlığı verilerine göre, İkiz Kuleler'e karşı gerçekleştirilen terörist saldırılardan sonra Uzakdoğu'dan, Kuzey Amerika ülkelerinden ve birkaç ülke hariç Avrupa'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında büyük çöküş yaşandı. Buna karşılık, komşu ülkeler grubundan gelen turist sayısı yüzde 29.9, Arap ülkelerinden gelen turist sayısı ise yüzde 22.15 arttı. Türkiye'ye gelen toplam turist sayısının yüzde 4.8 arttığı dikkate alındığında artışın eksiye dönmesini, Arap ülkelerinden ve komşulardan gelen turist sayısındadaki hızlı artış önledi.

DAHA ÖNCE KAÇIRDIK

1980'lerdeki furyada Araplar için Türkiye'de alışveriş yapma çok önemliydi. O dönemde Laleli, Beyoğlu ve Osmanbey, Arap müşterilerin alışverişi ile büyük paralar kazandı. Ancak, Körfez Savaşı'nın Arap ülkelerinin ekonomilerine vurduğu ağır darbe ve Arap kamuoyunun, Türklerin alışverişte Arapları aldattığına inanmaya başlaması 1990'larda Arap turist girişini ve alışverişi bıçak gibi kesti.

11 Eylül'den sonra Batı ülkelerinde müslüman yabancılara karşı yükselen aşırı hassasiyet, denklemi yine tersine çevirdi. Müslüman turistler ABD, İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan yerine, daha rahat hareket edebildikleri Türkiye'yi tercih etmeye başladı. Ancak yine başa dönme ihtimali de güçlü. Çünkü, Irak'a yönelik ABD operasyonu ihtimali ve bu operasyonun Ortadoğu ekonomisine etkileri kaygı uyandırıyor.

LASİAD BAŞKANI AYHAN KARAHAN

Laleli esnafı çok sevinir

LALELİ Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Ayhan Karahan, ‘‘11 Eylül'den sonra Arap ve Ortadoğu kökenli turist girişi hızla arttı. Psikolojik olarak TÜrkiye'ye yöneliyorlar. Çünkü Batılı ülkelere girişte vize sorunları yaşadılar, sık sık terörist muamelesiyle karşılaşan Araplarla ilgili haberler çıktı. Bizim için bu çok olumlu. Çünkü Arap turist alışverişi sever. Bu yüzden Laleli gibi bölgeler için bu çok olumlu bir gelişme’’ dedi. Karahan, halen BDT ülkelerinden gelenlerin yaptığı bavul turizminin de iyi gittiğini söyledi.

TÜRSAB BAŞKANI BAŞARAN ULUSOY

Turizmin BM'si olabiliriz

Ulusoy, ‘‘Son verilere göre Arap turist sayısı yüzde 30, Suriyeli sayısı yüzde 50, İranlı sayısı ise yüzde 40 arttı. Türkiye'nin Rusya, İran ve Suriye ile dış ticaretinde bire dört açığı var. Bizce bu açık ancak ve ancak turizm ve alışveriş ile kapanır’’ dedi. Türkiye'nin laik, demokratik ve müslüman bir ülke olmasının Ortadoğulu turist için de ayrıca bir cazibe oluşturduğunu savunan Ulusoy, ‘‘Türkiye turizmin Birleşmiş Milletleri olmalı. Komşularımızdan 15 milyon turist getirebilmeliyiz. Şu anda en büyük endişemiz Irak'ta ne olacağının bilinmemesi’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!