Batı’daki üniversiteleri bire bir kopyalıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Batı’daki üniversiteleri bire bir kopyalıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2011 00:00

Petrolün bir gün biteceğine inanan Katar, tüm yatırımını eğitime ayırıyor. Başkent Doha’da inşa edilen Eğitim Şehri birebir ölçüleriyle altı Amerikan ve iki Avrupa üniversitesine bire bir ölçüleriyle ev sahipliği yapıyor, yenileri yolda

2008 yılı temmuz ayında Katar daha sonraki senelerde kendinden söz ettirecek ilk belgeyi yayınladığında kimsenin pek umudu yoktu. Katar’ın 2030 için ulusal vizyonundan söz ettiği ve 34 sayfaya sığdırılan bu belgede en çok eğitimin adı geçiyordu. Eğitimle ülkenin kaderini değiştireceğine inanan Katar, bu yolda ilk adımı attı.
Başkent Doha’da 12 bin 950 kilometre karelik arazide dünyada örneği olmayan ‘Education City’ yani ‘Eğitim Şehri’ kuruldu. Yüksek kaliteli K-12 okulu olarak başlayan bu proje 3 bin ilkokul, ortaokul, lise, lisans ve 60’tan fazla ülkeden gelen yüksek lisans öğrencileriyle uluslararası eğitimde yerini aldı.

ÖĞRETİM ÜYESİ TRANSFER ETTİ

Herkesi şaşırtan bu mucize yapılanma dünyada da çok konuşulan proje olarak kendini göstermeye başladı. Dünyaca ün yapmış olan altı tane Amerikan üniversitesinin şubesi Başkent Doha’da açılırken dünyanın BU sayılı üniversitelerinin orijinal binaları Eğitim Şehri’nde de bire bir inşa edildi.
Petro-dolarlarını insan sermayesine çevirme yönünde adım atan Katar Vakfı, sadece üniversite binalarının aynısını yapmakla kalmadı, o binada eğitim veren öğretim üyelerini de dönemsel olarak transfer etti. Bazı öğretim üyeleri bir aylığına, bazıları bir yıllığına Katar’da öğrencilerle buluştu.
Carnegie Mellon Üniversitesi, Georgetown Üniversitesi Dış İlişkiler Okulu, Northwestern Üniversitesi, Virginia Commonwealth Üniversitesi, Weill Cornell Medical College, Texas A&M Üniversitesi’ne şimdi de iki Avrupa üniversitesi katıldı. HEC Paris ve College London Üniversiteleri de önümüzdeki dönem eğitime başlıyor.
Eğitim Şehri’nde farklı ülkeden gelen öğrenci ve personel farklı milliyet, tecrübe ve kültürleri paylaşıyor. Körfez İşbirliği Konseyi ile yapılan bir anlaşmayla diğer Körfez ülkelerinden öğrenci kabul ediliyor. Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Oman ve Bahreyn işbirliği yapan ülkeler arasında. Üye ülkeler arasında yapılan anlaşmaya göre öğrenciler kendi ihtiyaçları doğrultusunda istedikleri üniversiteye başvurabiliyor.
Başta Katarlı olmak üzere Ortadoğulu öğrencilerin hayal bile edemedikleri üniversiteleri ayağına getirenlerden biri Katar Vakfı’nın kurucusu emir Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani ve aynı zamanda Katar Vakfı yöneticisi olan eşi Sheikha Mozah bint Nasser Al-Missned. Ülkenin en önemli bu iki ismi uzun vadede dünya standartında bir eğitim ve araştırmayı Katar’a getirmek amacındalar.

VAKIFTAN ARAŞTIRMA BURSU

Kurdukları Katar vakfı dünya çapında bağış topluyor, yerli ve uluslararası araştırmacılara öncelikli Katar bazlı araştırma yapma şartıyla burslar sunuyor. Geçen yıl 100 milyon dolarlık burs belirlediler. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda katlanarak artması bekleniyor.
Ülkenin hidrokarbon kaynaklarının zenginliğinin bir gün biteceğine inanan Katar’ın liderleri bu hayat standartını sürekli hale getirmek için eğitimin önceliğini fark ederek adım atıyorlar.
Bunun için de Katar Bilim ve Teknoloji Parkı’na güveniyorlar. İnşaatının birinci aşaması geçen senenin mart ayında, 225 milyon dolarlık enjeksiyonla tamamlandı. Park, 45 bin metrekarelik ofis ve laboratuvar alanlarıyla uluslararası şirketleri destekleyen bir merkez haline geldi.
Daha sonra kurulan Sidra Tıp ve Araştırma Merkezi 7.9 milyar dolarlık bağış sayesinde 2012’de tamamlanacak. Merkez, tıbbi, eğitim, biyomedikal araştırma ve özel olarak kadınlara, çocuklara ve bölgedeki hastalıklara yönelik klinik bakıma açılacak.
Katar Vakfı, sadece bilime değil aynı zamanda toplumun gelişimine de kaynak ayırıyor. Ülkede kültür, sanat ve sosyal konularda da ciddi adımlar atılıyor. ‘Doha Tartışmaları’ adlı televizyon dizisinde bölgedeki en hassas konular ele alınıyor. Program BBC’nin dünya haberlerinde yayınlanıyor ve Katar Vakfı Genel Merkezi’nde çekiliyor.
2011’de Binicilik Akademisi olarak açılacak olan bir başka proje de Al-Shaqab. Katar Emiri Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani özel ahırını Katar Vakfı’na bağışlayarak bu konuda ilk adımı attı. 800 bin metrekarelik alan at ayağı biçiminde düzenlendi.

VERİLEN DİPLOMA MERKEZLE AYNI

Kara Nesimuk (Carnegie Mellon Üniversitesi temsilcisi)
Çevre ülkelerden, Arap Yarımadası’ndan daha çok olmakla beraber 30 ülkeden bize okumaya gelen var. Güney Kore ve Almanya’dan da öğrencilerimiz bulunuyor.

Ryan Graff (Northwestern Üniversitesi temsilcisi)
/images/100/0x0/55eb06a2f018fbb8f8a628a5

Hocalarımız dönem dönem gelip, dönüyorlar. Merkeze bağlılar ancak buraya gelmekten de mutlular. Çünkü çok değişik bir öğrenci profiliyle karşılaşıyorlar. Verdiğimiz diploma merkezle aynı. Sadece üzerinde Doha yazıyor.

JAPON MİMAR TASARLADI

Eğitim Şehri’ni Japon mimar Arata İsozaki tasarladı. İkonik birçok binanın mimarı olan Legorreta, Cesar Pelli, OMA ve Rafel Vinoly’in de bu ilginç tasarımda payı bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!