Batı basını

Güncelleme Tarihi:

Batı basını
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2006 00:22

Başkaldırıcı yazar

BATILI
haber ajansları ve dış basının internet sitelerinde haber "Türklüğe hakaretten dava açılan Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı" cümlesiyle duyuruldu.

Associated Press Hakkında Türklüğe hakaret suçlamasıyla dava açılması, bu ülkedeki ifade özgürlüğü açısından endişelere yol açan romancı Orhan Pamuk, kültürlerin çatışmasını sembollerle işlediği çalışmaları sayesinde Nobel Edebiyat Ödülü aldı.

AFP Pamuk hem Türkiye’nin en tanınmış yazarı, hem de ülkesinin tarihi hakkındaki görüşleri yurt içinde ve dünyada fırtınalar yaratmış, sözünü sakınmayan bir başkaldırıcı.

Reuters Modern Türkiye’yi geçmişin karanlık dönemleriyle yüzleşemediği için eleştirmesi Pamuk’u hem edebiyat dünyasında, hem de ülkesinin girmek istediği AB’de düşünce özgürlüğünün sembolü haline getirdi.

BBC Pamuk hakkında TCK’nın 301. maddesine göre "Türklüğü alenen aşağılamak" suçundan 3 yıla kadar hapsi istendi, ancak dava düştü.

Okudum ama anlamadım

Olli Rehn (Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi)


Yaşamın su ve havaya duyduğu ihtiyaç kadar sanatçılar da ifade özgürlüğüne muhtaçtır. Orhan bu türden bir özgürlüğün ne kadar kıymetli ve kırılgan olduğunu herkesten daha iyi bilir. Nobel’in Pamuk’a verilmesi sadece dünya edebiyatı açısından değil, özellikle sanatçı ve ifade özgürlüğü açısından da iyi bir haber.

Hansjörg Kretschmer (Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı)

Orhan Pamuk’un "Benim Adım Kırmızı" kitabının İngilizcesini okumaya çalıştım ancak zor geldi anlayamadım.

İsveç: Sonunda kazandı

İSVEÇ
basını, geçen yılki oylamada Pamuk isminin komiteyi ikiye böldüğünü, o nedenle bu yıl aday gösterilenler arasında en güçlü isim olarak yer aldığını vurguladı. Pamuk’un, ’30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni’nin’ katletildiğini söylediği için yargılanan bir yazar olduğunun üzerinde de durularak, "Pamuk Nobel’in en güçlü adaylarındandı. Sonunda kazandı" denildi.

Erivan göklere çıkardı

ERMENİSTAN’
ın önde gelen yazarları, Nobel’i alan Orhan Pamuk’a övgüler yağdırdı. Ermeni roman ve oyun yazarı Perch Zeituntsian, "Bu kendisini yargılamak isteyen Türklere bir ders oldu. Türkiye’de demokrasinin zaferidir" dedi. Ermenistan Yazarlar Birliği Başkanı David Muradian ise Pamuk’a Nobel ödülü verilmesi kararının, ’güçlü bir mesaj taşıdığını’ söyleyerek, "Bu hem edebi, hem de etik bir mesajdır" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!