Başsavcı, DTP'nin temelli kapatılmasını istedi

Güncelleme Tarihi:

Başsavcı, DTPnin temelli kapatılmasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2008 16:30

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi’ne DTP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin esas hakkındaki görüşünü sundu. Başsavcı, DTP’nin (Demokratik Toplum Partisi) temelli kapatılması talebini yineledi.

Haberin Devamı

Başsavcı Yalçınkaya, DTP’nin savunmasına ilişkin olarak hazırladığı ‘esas hakkındaki görüşü’nde DTP’nin, “devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin” odağı haline geldiğini ve bu nedenle “temelli kapatılması” istemini yineledi.

Başsavcı Yalçınkaya, DTP hakkında açtığı davanın iddianamesinde, Anayasa Mahkemesince “beyan ve faaliyetleriyle partinin kapatılmasına neden olduğu” tespit edilecek olan 8'i milletvekili 221 DTP'li hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesini de talep etmişti.

Başsavcı’nın esas hakkındaki görüşü, DTP’ye gönderilecek. Anayasa Mahkemesi, daha sonra belirleyeceği bir tarihte Başsavcı Yaçınkaya’yı dinleyecek. Ardından DTP yöneticelerine sözlü savunma yapma hakkı verilecek.

Anayasa Mahkemesi, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayarak raportöre verecek. Raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raportörün hazırlayacağı raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Belirlenen günde bir araya gelecek olan Anayasa Mahkemesi DTP hakkında açılan kapatma davasını esastan görüşmeye başlayacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

                

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!