Güncelleme Tarihi:
CİHANER BÖYLE KARŞILANDI - FOTO GALERİ
ALKIŞ VE ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI / WEB TV
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından daha sonra özel yetkisi kaldırılan Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Åžanal tarfından, ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın Erzincan’da uygulamaya konulduÄŸu iddiasıyla baÅŸlatılan soruÅŸturmada, BaÅŸsavcı Ä°lhan Cihaner ‘Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olduÄŸu’ ididasıyla 16 Åžubat 2010 günü makamında gözaltına alındı. Erzurum’a götürülen BaÅŸsavcı Ä°lhan Cihaner 17 Åžubat sabahı çıkarıldığı Erzurum Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Erzurum H Tipi Cezaevi'ne konuldu.       Â
‘Ezincan Ergenekon davası’nda hakkında 28 yıla kadar hapis cezası istenen Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya 4 Mayıs günü çıktı. ‘Görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine neden olmak’ suçlamasıyla yargılandığı Yargıtay 11’inci Ceza Dairesi'nde yargılandığı davanın, 18 Haziran günü yapılan duruşmasında bu dava ile ‘Erzincan Ergenekon davası’ birleştirildi. Bu duruşmada Cihaner ve tüm sanıkların tahliyesine karar verilince duruşma nedeniyle Ankara'da cezaevinde bulunan İlhan Cihaner aynı gün tahliye edildi.
ERZÄ°NCAN'DA KARÅžILAMA
Ankara’dan dün eşi Muhteber, 6 yaşındaki kızı Sıla ve kardeşleriyle birlikte iki otomobille yola çıkan Başsavcı İlhan Cihaner, Refahiye İlçesi yakınlarında Erzincan'dan gelen makam otobiline geçti.
Erzincan’a 10 kilometre kala bir dinlenme tesisinde ellerinde bayraklar ve Atatürk posteri bulunan yaklaşık 100 kişilik grup tarafından karşılanan Cihaner, otomobilden indi. Cihaner, karşılayanlar arasında bulunan CHP Erzincan İl Başkanı Coşkun Yılmaz, Geçit Belediye Başkanı CHP'li Düzgün Bilgin, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Hüseyin Baydaş, Ergenekon soruşturmasında arama yapılan Erzincan’daki pastanenin sahibi Hüseyin Erdoğan ile oğulları Erdal ile Abdullah Erdoğan’la el sıkıştı.
ADLİYE'YE GİRİŞİNDE PROTESTO
Kendisini karşılayanlarla birlikte konvoyla saat 10.45’te Erzincan Adliyesi'ne gelen Başsavcısı İlhan Cihaner, alkışlar ve ‘Cihaner onurumuzdur’ sloganları arasında binaya girdi. Bu sırada Valilik Konağı tarafından bir kişi ‘yuh’ diye bağırınca karşılamada bulunan grup tepki gösterdi.
'NEREDE KALMIÅžTIK'
Adliye binası merdivenlerinde duygularını soran gazetecilere ‘Nerede kalmıştık’ karşılığını vermekle yetinen Başsavcı Cihaner, binanın dördüncü katındaki makamına çıktı. Burada adliyede görevli hakim ve savcılar tarafından karşılanan Cihaner'e ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunuldu. Meslektaşlarıyla çay içen Cihaner, ardından basın mensuplarıyla sohbet etti.
'DAVAYI KİŞİSELLEŞTİRMEDİM'
Â
Hakim ve savcılardan sonra makamında basın mensuplarını kabul eden BaÅŸsavcı Ä°lhan Cihaner, "Bizim yaÅŸadığımız süreç deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde yorumlara ya da kullanılmaya açık bir süreç oldu. O kadar ki yargı bağımsızlığına, hakim savcı güvenliÄŸine hatta anayasal bir takım kurumların tartışılır hale gelmesi bir takım böyle akıl dışı hukuk dışı ÅŸeylere neden oldu. Biz baÅŸtan beri hiçbir zaman kiÅŸiselleÅŸtirmek istemedik bu olayı. Halende öyle düşünüyorum. Yargısal sürece,Âyargıya gerekli saygı hareket alanı bırakılırsa zaten doÄŸru- yanlış eninde sonunda ayırt edilecektir. Yani Türkiye'de halen hakimler var, mahkemeler var. Åžu ya da bu ÅŸekilde doÄŸruyu bulacaktır" diye konuÅŸtu.
'BÄ°TMEDÄ° BÄ°ZÄ°M DAVAMIZ'
Erzurum'da görülen davanın Ä°stanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesindeki Dursun Çiçek'in yargılandığı dava ile birleÅŸtirilmesi hakkında görüşlerini soran gazetecilere Cihaner, yürüyen bir dava olduÄŸu için o konuda yorum yapmayacağını bildirdi. Avukatlarının gerekli hukuki baÅŸvuruları yaptığına iÅŸaret eden Cihaner, "MedyaÂile o davanın ayrıntılarını konuÅŸmak çok etik olmayacaktır. Çünkü devam eden bir davamız var. Bitmedi bizim davamız. Esasa daha girilmedi" dedi.
'YÄ°NE CEMAAT SORUÅžTURMASI YAPAR MISINIZ?
Â
Bir gazeteci Cihaner'e "Bugün itibari ile yeniden bir cemaat operasyonu başlatır mısınız?" diye sordu. İlhan Cihaner, soruya şöyle yanıt verdi:
"Åžimdi adlandırmaktan baÅŸlayalım. Ben o soruyu şöyle düzelterek alıyorum. Medya tabi deÄŸiÅŸik isimler ile adlandırabilir. Benim yaptığım izinsiz eÄŸitim kurumu açmak, dolandırıcılık, yardım toplama kanununa muhalefet gibi suçların örgütlü olarak yapılmasına yönelik bir soruÅŸturma. Adı üzerinde soruÅŸturma. Buna dair suç unsuru görüldüğü için bu soruÅŸturmayı baÅŸlattık. EÄŸer sorunuz 'piÅŸman mısınız' yönünde ise tabi ki deÄŸilim. Suç gördüm,ÂgereÄŸini yaptım,Âyeni bir suç görürsem gene gereÄŸini yaparım, yapmak zorundayım. Bizim görev tanımımız budur. Cumhuriyet Savcısı herhangi bir suç iÅŸlendiÄŸi izlenimi edindiÄŸi anda tahkikatını araÅŸtırmak zorundadır. Bizim faaliyetimizde bu. Bundan bir fazla nede bundan bir eksik baÅŸka bir ÅŸey yok."
'NEREDE KALMIÅžTIK'A ESPRÄ°LÄ° YANIT
Adliye giriÅŸinde "Nerede kalmıştık?" diyerek merdivenleri çıktığını anımsatan gazeteci Cihaner'e bundan sonra ne yapacağını sordu. Ä°lhan Cihaner, "Çok satır arası okumayın bence. 'Nerede kalmıştık?' Mesela 4 ay önce bir randevumuz vardı. Tabi ki bundan sonra görevimi yapacağım. Ben tabii ki yürüyen süreçlere etki edebilecek ya da onlara dair bir ÅŸeyler söylemek istemiyorum. Ama etik olarak kendimin taraf olduÄŸu bir soruÅŸturma ile ilgili soruÅŸturmaya çok çok elzem olsa bile çok uygun olmayacaktır. Zaten soruÅŸturmaları baÅŸsavcılıklar yapar. BaÅŸsavcılıklarda BaÅŸsavcıdan ibaret deÄŸildir.ÂBenden baÅŸka 8- 9 arkadaşımız var. EÄŸer sorduÄŸunuz ÅŸu ise 'Ä°ÅŸte göreve geldi kendisi ile ilgili soruÅŸturmalara karşı soruÅŸturmalara açacak'. Böyle bir ÅŸey yok" diye konuÅŸtu.
Â