Basra'da İngilizlerle ticaret bölgesi kuruyoruz

Güncelleme Tarihi:

Basrada İngilizlerle ticaret bölgesi kuruyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 15:59

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in Türkiye’ye yaptığı gezi hemen sonuç vermeye başladı. Türkiye ve İngiltere, Irak’ın Kuveyt sınırında, Basra bölgesinde ortaklaşa ticaret bölgesi kuruyorlar. Bölgeye Irak ve Kuveyt’te dâhil olacak.

Haberin Devamı

Ticaret bölgesi kararı, Kraliçe’ye eşlik etmek için Ankara’ya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’ın Ankara’da Ali Babacan ile yaptığı ikili görüşmede kesinleştirildi.

  

BASRA’YA BAŞKONSOLOSLUK AÇIYORUZ 

 

Görüşmeden ayrıca Türkiye’nin Basra’ya bir başkonsolosluk açması konusu da ele alındı. Irak’ın işgali sırasında İngiltere askerleri ülkenin güneyindeki Basra Bölgesi’nin kontrolünü üstlendi.

 

Bu nedenle konunun ayrıntıları Bağdat hükümetinin yanı sıra İngiltere ile de görüşüldü. Dışişleri Bakanı Babacan Basra’da başkonsolosluk açılması konusundaki çalışmaların hızla ilerlediğini söyledi.   

 

Haberin Devamı

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

MİLİBAND’DAN AKP’YE KAPATMA DAVASI DESTEĞİ:HÜKÜMETLERİ YARGIÇLAR DEĞİL, HALK SEÇMELİ

 

İngiltere Dışişleri Bakanı düzenlenen ortak basın toplantısında Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmekte olan kapatma davası konusunda AKP’ye de destek mesajı verdi. Hem İngiltere’de hem AB’de yönetim esasın hükümetlerin halk tarafından seçilmesi olduğunu vurgulayan Miliband, “Tabii ki Türkiye’nin kendi anayasası var ancak halkın seçtiği hükümetlerde desteklenmeli” dedi. AKP’nin çok kısa bir süre önce halkın desteğini alarak yeniden seçildiğini vurgulayan Miliband, “Hükümetler hukukçular tarafından değil halk tarafından seçilmeli” dedi. Miliband, gerek İngiltere’nin, gerek AB’nin Türkiye ile ilişkilerinde “seçilmiş hükümetlerle” yürütmekte olduğunu ve yürüteceğini vurguladı. 

 

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

 

Babacan-Miliband görüşmesinde iki ülke arasında iki konuda işbirliğinin genişletilmesi kararı da alındı. Bunlar:

 

Haberin Devamı

*Uluslararası teröre karşı işbirliği

*İklim değişikliğinin ortaya koyduğu sorunlarıyla mücadele

 

Miliband, Uluslararası terörden bahsedildiğinde sadece PKK’nın değil El Kaide’nin de düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, “İngiltere’de 2 milyon Müslüman son derece iyi şartlar altında, dini vecibelerini serbestçe yerine getirerek yaşıyorlar. Türkiye’de de özgür bir basın ve açık bir demokrasi hâkim. Her iki ülkede farklı kültürlerin bir arada yaşayabileceğine ilişin iyi birer örnek” dedi.

 

İngiliz Bakan iki ülkenin terörle mücadele pratik önlemlerin yanı sıra, “Daha derin ideolojik ve teolojik konulara da işbirliğine gireceklerini” söyledi. Miliband, “Tüm inanç grupları dini farklılıkları yerine ortak insani değerlerini ön plana çıkarırlarsa bu sorun çözülür” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

BABACAN’DAN KARA PARA SİTEMİ

 

Görüşmede PKK terör örgütünün Avrupa’da sermayenin serbest dolaşımı ilkesini kullanarak terör faaliyetlerini finansal kaynak bulduğunu vurgulayan Ali Babacan basın toplantısında bu konuda açık açık Avrupa ülkelerine sitem etti. Babacan şöyle konuştu:

 

“AB’nin en temel değerlerinden biri özgürlüklerdir.  Bunlar içinde ifade özgürlüğü, seyahat özgürlüğü, dernek kurma ve gösteri özgürlüğünün yanı sıra sermayenin serbest hareketi, para trafiğinin serbestliği de vardır. Bazı örgütler bu rahat ortamı kötü emelleri için kullanmak istiyorlar. Türkiye bu çerçevede, temel özgürlüklere saygıyı kaybetmeden, güvenlikle ilgili önlemlerin alınmasını, iyi ve kötünün ayrılmasının sağlanmasını istemektedir.”

 

Haberin Devamı

Babacan, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki yönetimle “doğrudan temas” konusundaki psikolojik eşiği aştığını artık bundan sonra önemli olanın Iraklı Kürtlerle temasın sıklığı ve içeriğinin olacağını kaydetti. Söylemler kadar fiiliyatında önemli olduğunu vurgulayan Babacan “ Terörle mücadele konusunda Irak’ın kuzeyinden ne kadar çok destek görebilirsek, diyalogla o derece olumlu etkilenecek” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!