Başmüfettiş krizi

Güncelleme Tarihi:

Başmüfettiş krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2008 07:38

DENETDE Başkanı Başmüfettiş Atılay Ergüven, AKP iktidarında da yolsuzlukların önlenmediğini söyleyince başına gelmeyen kalmadı. Hakkında 4 soruşturma açıldı, aklandı ama görevden alındı, maaşı kesildi, sürüldü. Şimdi de lojmandan çıkması isteniyor.

Haberin Devamı

Vatan Gazetesi'nin haberine göre Ergüven’in, “bu kadar da olmaz” dedirten yaşadıkları, geçen yıl Şubat ayında Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçle başladı.

 

16 Şubat 2007

Gazeteye konuştu

 

Sağlık Bakanlığı’nda başmüfettiş olarak görev yapan Ergüven, DENETDE Genel Başkanı sıfatıyla Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği demeçte, AKP’nin iktidara gelirken önceki hükümetleri yolsuzluklar ve bunların sonuçlarını öne çıkararak, oy istediğini hatırlatıp, “Yolsuzlukla mücadele sözüyle iktidara gelen AKP, devlet otoritesini zaafa uğratarak, yolsuzlukların artmasına yol açtı” dedi. Savurganlık ve saltanatın AKP iktidarı döneminde önleneceğine ilişkin sözler de verildiğini anımsatan Ergüven buna karşılık kamudaki araç sayısının yaklaşık iki kat arttığını belirtti.Ergüven “Artışla da sınırlı kalmayıp daha lüks makam araçları alınmaya başlandı. İsrafı önlemek bir tarafa, üst düzey yöneticilerin sekreterlerine bile makam araçları tahsis edildi” dedi.

 

Haberin Devamı

19 Şubat 2007

Önce uyarıldı

 

Ergüven bu sözleri gazetede yer aldıktan 3 gün sonra, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Muhammed Gedik tarafından sözlü olarak uyarıldı. Ergüven’i makamına çağıran Gedik, “Sağlık Bakanı Akdağ’ın açıklamalardan rahatsız olduğunu” söyledi. Ergüven ise, “Ben bu açıklamaları Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi sıfatımla değil, DENETDE Başkanı sıfatımla yapıyorum” yanıtını verdi.

 

İşte o süreç

 

8 Mayıs 2007

 

İmzasız ihbar mektubu

 

Ergüven, DENETDE Başkanı sıfatıyla benzer açıklamaları sürdürdü. Sağlık Bakanlığı’na 8 Mayıs 2007’de imzasız bir ihbar mektubu gönderildi. Mektupta, “Başmüfettiş Atılay Ergüven’in görev saatinde bakanlıkta olmadığı” iddia edildi. Mektup, imzasız olmasına rağmen, Teftiş Kurulu iki müfettiş görevlendirdi ve söz konusu iddianın araştırılmasını istedi. Söz konusu mektup, 24 Nisan 2007’de kurul kayıtlarına geçti. Ancak mektubun üzerindeki tarih, 8 Mayıs 2007’ydi.

 

Haberin Devamı

10 Temmuz 2007

 

İddialar asılsız

 

İki müfettiş, 10 Temmuz 2007’de “Ergüven ile ilgili iddiaların asılsız olduğuna” dair raporu Teftiş Kurulu’na verdi.

 

9 Ekim 2007

 

Başka müfettişler görevlendirildi

 

Teftiş Kurulu Başkanı Muammer Gedik, 1 Ağustos 2007’de “detaylandırılması” gerekçesiyle müfettişlere raporu iade etti. Aynı müfettişler 26 Eylül’de aynı raporu kurula yolladı. Ancak Gedik, Ergüven ile ilgili israrını sürdürdü. İki müfettişin “eksik rapor” hazırladıklarını gerekçe göstererek, 9 Ekim’de Ergüven hakkındaki iddiaları araştırmak üzere üç yeni müfettiş görevlendirdi. Soruşturmayı yürüten müfettişler, 6 Aralık’ta Teftiş Kurulu’na sundukları raporlarında, “Ergüven’in DENETDE faaliyetlerine izinsiz katıldığı” gerekçesiyle “uyarı cezası almasını” önerdiler.

 

Haberin Devamı

2 Mart 2008

 

Kınama cezası

 

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu, son müfettiş raporuna dayanarak Ergüven’e “kınama” cezası verdi. Bu ceza siciline de işlendi.

 

10 Haziran 2008

 

Görevden alındı

 

AKP hükümetine yönelik eleştirilerini sürdüren Atılay Ergüven, Teftiş Kurulu Başkanı Muhammed Gedik’in görüş ve teklifi, Sağlık Bakanı Akdağ’ın onayı ve müşterek kararname ile Başmüfettişlik görevinden alındı.

 

Maaşı kesildi

 

Başmüfettişlik görevinden alınan Ergüven, 1 Temmuz’da Polatlı Sağlık Grup Başkanlığı’nda ayniyat saymanı yapıldı. Bu sırada sağlık sorunları nedeniyle iki hafta raporlu bulunan Ergüven, görev yerine gidemedi. Birikmiş izinlerini kullanan Ergüven’in maaşı kesildi.

 

Haberin Devamı

Lojmanı boşalt

 

Sağlık Bakanlığı’ndan 18 Temmuz’da gönderilen yazıda da Ergüven’den oturduğu lojmandan çıkması istenildi.

 

Ergüven, maşını neden alamadığı ile ilgili olarak Personel Genel Müdürlüğü’ne başvurması üzerine, Genel Müdürlükten “İlişiğiniz kesilmiştir. Yeni görevine başlayarak, maaşın yeni görev yerinden alınması” gerektiği cevabını aldı. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre raporlu ya da izinli olduğu sürece ilişik kesilemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!