Başkentteki saldırıda polisin dikkati teröristleri yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Başkentteki saldırıda polisin dikkati teröristleri yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 11:53

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğünün Dikmen'deki binalarına yönelik saldırıya ilişkin detaylı bir rapor hazırlayarak İçişleri Bakanlığına sundu.Saldırganları tespit eden polis, operasyon için teröristlerin uygun bir alana gelmelerini sağlayarak çevredekilerin zarar görmesinin önüne geçti.Polisin takibine havadan termal kamera ve aydınlatma özeliği olan 2 helikopter de destek oldu.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü binalarına saldıran teröristlerin kısa sürede yakalanmasının arkasında Ankara polisinin "dikkati" çıktı.

DHKP/C terör örgütü üyelerinin daha önce AK Parti Genel Merkezi ve bir alışveriş merkezine düzenledikleri saldırıların ardından ODTÜ ormanına kaçarak izlerini kaybetirme yoluna gittiğini belirleyen polis, Emniyet Genel Müdürlüğü binalarına yapılan saldırıların ardından da aynı şeyin yaşanmaması için ODTÜ ormanına çıkan tüm yolları tutarak geçişleri önledi. Saldırganları tespit eden polis, operasyon için teröristlerin uygun bir alana gelmelerini sağlayarak çevredekilerin zarar görmesinin önüne geçti.

KESKİN NİŞANCILARDAN OLUŞAN OPERASYON TİMİ

Ankara Emniyet Müdürlüğü, terör örgütü DHKP/C mensuplarının, Emniyet Genel Müdürlüğünün Dikmen'deki binalarına yönelik roketatar ile düzenledikleri saldırıya ilişkin detaylı bir rapor hazırlayarak İçişleri Bakanlığına sundu.

Haberin Devamı

Rapora göre, terör örgütünün Ankara'da yaptığı bazı eylemlerle son dönemde hükümeti ve polisi hedef alan açıklamalarını da dikkate alan Ankara emniyeti, örgütün yeni eylemlerine karşı tüm personeli uyardı. Personele alınabilecek tedbirler konusunda bilgi veren yetkililer, eylem riski yüksek bölgelerde tecrübeli keskin nişancılardan oluşan operasyon timleri görevlendirdi.

ANKARA POLİSİNDEN ACİL EYLEM PLANI

Daha önce AK Parti Genel Merkezi ile Adalet Bakanlığına yönelik saldırılar sonrası eksikleri gözden geçiren Ankara polisi, yeni bir acil eylem planı hazırladı. Büyük çaplı terör eylemi olması durumunda öncelikle eylem yerinde yapılması gerekenler, eylemcilerin tespiti ve yakalanması için alınacak önlemler tek tek belirlendi, eylem anında hangi birimin nerede ve nasıl görev yapacağı tek tek detaylı olarak planlandı.

DİKMEN VADİSİ'NDE EĞİTİMLİ KÖPEKLERLE ARAMA

Olay günü saat 21.35 sularında Dikmen'deki polisevi civarında bir patlama olduğu bilgisini alır almaz harekete geçen ekipler, görgü tanıklarından eylemcilerin eşgali ve kaçış yönü hakkında bilgi aldı. Terör, özel harekat, istihbarat, bomba imha ve olay yeri uzmanı tüm ekipler acil kodlu olarak bölgeye çağrıldı ve olay yeri korumaya alındı.

Haberin Devamı

Ankara polisi, ekiplerin çalışması sürerken, ikinci bir planı devreye soktu. Teröristlerin kaçış gözargahında bulunan resmi ve sivil tüm polislere Dikmen Vadisi'ni boşaltmaları talimatı verildi, ardından vadi, zırhlı araçlı operasyon timi ve iz sürme eğitimli köpeklerin desteğiyle baştan sona kontrol edildi. Bölge çalılıkların arasına kadar detaylı olarak tarandı. Özel harekatın 2 timi vadide arazi taraması yaparken diğer timler de kaçış güzergahına yakın bölgede araçlarıyla operasyona hazır bekletildi.

TERÖRİSTLERİN OPERASYONA UYGUN BİR ALANA GELMELERİ SAĞLANDI

Eylem sonrası uygulamaya konulan Acil Eylem Planı'na göre, ilk çember olay yeri etrafında, vadi ile Dikmen tarafı ve Hoşdere-Yıldız tarafından dar bir bölgede oluşturuldu. ODTÜ ormanı çıkışları ise kontrol altına alındı. İkinci olarak tüm Çankaya çembere alındı, olay yerinden itibaren arama ve tıkama noktaları oluşuruldu, yaya ve araçlara yönelik uygulama yapılarak şüpheliler tek tek arandı.Polis, üçüncü olarak tüm başkentin çıkışlarında arama uygulaması yaptı, havaalanı, gar ve otobüs terminalinde de çalışma yaptı.

Haberin Devamı

Vadide yapılan tarama sırasında eşkale uyan 2 kişinin Konya yolu istikametinde ilerledikleri tespit edildi, özel harekat polisleri hızla bölgeye sevk edildi. Bu sırada eylemi DHKP/C terör örgütünün gerçekleştirdiğini de belirleyen polis, zanlıların silahlı ve yanlarında el bombalı olduğu, çatışmaya girebilecekleri yönünde tüm ekipleri uyardı.

TERMAL KAMERALI HELİKOPTERLERDEN DESTEK

Eşgale çok benzeyen ve polisin eylemi yaptığına inandığı şüpheli şahıslar, uzaktan kontrole alınarak operasyona uygun bir alana gelmeleri sağlandı. Kalabalık ortamda çevredeki vatandaşların zarar görmemesi için operasyon bekletildi. Teröristlerin en son görüldüğü bölge ablukaya alındı, kaçmaları önlendi. Bu sırada havadan termal kamera ve aydınlatma özeliği olan 2 helikopter sıcak takiple yerdeki polislere destek oldu.

Haberin Devamı

Zanlıların Konya yoluna yakın mevkide gizlendiklerini gören polis, özel harekat ekipleriyle teröristlerin olduğu dar bölgeyi ablukaya aldı. Sıcak takibin ardından arazide kıstırılan teröristlere teslim olamaları yönünde defalarca uyarıda bulunuldu. Ancak saldırganların ateşle karşılık vermesi üzerine teröristlerden biri ölü, diğeri yaralı ele geçirildi.

YUNANİSTAN'DAN GELDİLER

Yaralının el bombası ile tuzaklama yapma ihtimaline karşı bölgeye ilk olarak bomba imha ekipleri sevk edildi. Ekiplerin incelemesinin ardından olay yerine diğer güvenlik görevlileri ve ambulans çağrıldı.

Polis, teröristlerin Tekirdağ'dan silahlarıyla birlikte eylemden birkaç saat önce Ankara'ya ulaştığını belirledi. Teröristlerin Yunanistan'dan geldiği belirtildi.

Haberin Devamı

Zanlılarla ele geçirilen roketatarın 82 mm patlayıcı savaş başlağı takılabilen, 150 metre menzile sahip ve 200 mm zırhı delebilen Rus yapımı tanksavar olduğu belirlendi. Silahın dolu ağırlığının 4 kilo 67 gram olduğu kaydedildi.

MUHARREM KARATAŞ AK PARTİ'YE DE SALDIRI GERÇEKLEŞTİREN İSİM

Raporda, zanlılardan Muharrem Karataş'ın AK Parti Genel Merkezine lav silahlı saldırı gerçekleştirdiği ve kırmızı bültenle arandığı yer aldı. Rapora göre, Karataş'ın, Ankara 2 Nolu Hakimliğince, silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 3, tehlikeli maddeyi izinsiz bulundurmak ve devletin birliği ile ülke bütünlüğünü bozmak suçundan da birer araması bulunuyor. Zanlının Çorum Cumhuriyet Başsavcılığında silahlı terör örgütüne üyel olmak suçundan yakalandı kaydı da var.

Yaralı el geçirilen Serdar Polat'ın ise terör örgütüne üye olmak suçundan 4 yakalandı kaydı bulunuyor. DHKP/C militanı Polat'ın eylemden önce Yunanistan'da olduğu ve hakkında eylemlere katılabilecekler arasında olduğu yönünde bilgi bulunuyor. Polat'ın da terör örgütüne üye olmak suçundan 4 yakalandı kaydı yer alıyor.

SAHTE KİMLİK KULLANDILAR

Ele geçirilen teröristlerin üzerinden kendi fotoğraflarının bulunduğu ancak başkaları adına düzenlenmiş kimlikler çıktı. Kimlik bilgileri kullanılan kişilerin yurtdışında bulundukları, söz konusu kişilere ulaşmak için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.

KARATAŞ'IN VÜCUDUNDA 5 MERMİ

Bu arada Muharrem Karataş'ın otopsisinde vücuduna 5 merminin isabet ettiği belirlendi. Serdar Polat'ın muayenesinde ise vücudunda 3 mermi yarası tespit edildi. Teröristlerle ele geçirilen silahların başka eylemlerde de kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi için de balistik incelemesi yapılıyor.

ODTÜ ORMANINA ÇIKAN NOKTALAR TUTULDU

AK Parti Genel Merkezine ve bir alışveriş merkezinin önünde yapılan saldırıların ardından teröristlerin ODTÜ ormanına kaçarak izlerini kaybettirmesinin üzerine polis bu konuda da bazı önlemler aldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü binalarına yapılan saldırı sonrasında da teröristlerin yine aynı yolu izleme ihtimalına karşı ekipler, ODTÜ ormanına çıkacak tüm noktaları tutarak geçişleri önledi.

Öte yandan, raporda saldırı gerçekleştirenlerden Serdar Polat'ın yaralı olarak ele geçirilmesinin Türk polisinin insan hakları karnesine artı olarak yazıldığına yönelik yorum da bulunuyor.

Uzmanlar, dünyada bu tür eylemlerin ardından saldırganların yaralı veya sağ olarak ele geçirilmediğine dikkat çekiyor. Avrupa'da bıçaklı saldırıda bulunanların bile silahla vurularak etkisiz hale getirildiğine dikkati çeken uzmanlar, üzerinde bomba ve silah bulunan, çatışmaya gireceği kesin olan bir teröristin yaralı yakalanmasının önemli bir ayrıntı olduğunu vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!