Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de yıllardır çok popüler olan, ancak bir türlü kendine net bir isim bulamayarak kavram kargaşasına neden olan meze türü, bu kez de Rus resepsiyonuna damgasını vurdu.
Rusya'nın Milli Günü nedeni ile Ankara'daki Büyükeçilikte düzenlenen resepsiyonda ikram edilen salatanın Rus mu yoksa Amerikan mı olduğu yönünde davetliler ve Rus diplomatlar arasında ilginç bir tartışma yaşandı.
Türkler, Rus ile Amerikan salatası arasındaki farkın sosis ve salam kullanılıp kullanılmamasından kaynaklandığını belirtirken, Ruslar değişik bir iddiada bulundular.
Türk yöneticilerin zamanında, ‘‘Amerika ile yakın ilişkileri’’ ve ‘‘Rus rejim ihracı korkusu’’ nedeniyle tüm dünyada Rus salatası olarak bilinen bu meze türüne Amerikan salatası dediklerini iddia eden Rus diplomatlar, ‘‘Bu durum son yıllarda değişen dünya ile bizim lehimize döndü’’ değerlendirmesini yaptı.
Hürriyet'e ilginç iddiayı aktaran bir diğer Rus diplomat ise şunları söyledi:
‘‘Aslında Türkiye'de on yıllarca bu salataya Rus salatası dendi. Ancak Menderes döneminden itibaren sağ iktidar buna Rus salatası demek yerine, Türk toplumuna Amerikan salatası ifadesini empoze etti ve bu yıllarca böyle kaldı.’’
Bu yüzden Türkiye'nin, dünyada Rus salatasına Amerikan salatası diyen tek ülke olarak dikkat çektiğini belirten Rus diplomat, şöyle devam etti:
‘‘Şimdi ise Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından kimse bunun ne salatası olduğuna aldırmıyor. Ama, ülkenizde bu Amerikan salatası diye yenen şeyler bizim salatamızdır.’’
Rus Salatası nasıl yapılır
2 havuç
2 turp
2 patates
1/2 bardak bezelye
1 1/2 bardak mayonez
1/4 bardak kornişon, dilimlenmiş
Havuçları kazıyın. Turpları ve patatesleri soyun. Fasulyelerin kenarlarını alın. Havuç, patates ve turpları küçük zar biçiminde doğrayın.
Tüm sebzeleri hafif diri kalacak şekilde ayrı ayrı tuzlu suda haşlayın. Soğuk sudan geçirip süzün. Sebzeler tamamen soğuyunca bir kağıt havlu ile fazla sularını alın.
Bütün sebzeleri büyük bir kaba aktarıp mayonez ile iyice harmanlayarak, tamamen mayoneze bulanmalarını sağlayın.
Tabaklara aktarıp kornişon ile süsleyerek servis yapın.
8 kişiliktir.
AFİYET OLSUN