Güncelleme Tarihi:
Başkentin en ünlü yerlerinden biri, ağaçlarla bezenmiş bahçelerin ardına gizlenenen kafelerin yer aldığı Arjantin Caddesi. Bir zamanlar Kızılay ve Ulus çevresinde yaşayan, daha sonraları ise Ankara'nın yokuşlarına doğru tırmanan gençliğin yeni gözdesi bu kafeler sokağı.
Arjantin Caddesi, ya da başkentliler arasındaki diğer adıyla ‘‘Kafeler Sokağı’’. Her gün, cadde üstünde bulunan işyerlerinden ve Ankara'nın diğer köşelerinden gelen yüzlerce insanın bir fincan kahve içmek, birşeyler atıştırmak ve birkaç saat hoşça vakit geçirip sohbet etmek için uğradığı bir sosyal mekan.
‘‘Kafeler Sokağı’’nın tarihi çok eski değil. Arjantin Caddesi'nin sakin, sessiz günlerine ilk rengi katan 1994 yılında açılan ‘‘Cafemiz’’di. Ankaralılara, Fransız usulü sokak kahvesi anlayışının yanı sıra pazar brunch'larını armağan eden Cafemiz, yeni tür bir sosyal hayatı da sunmuş oldu.
HER DAMAĞA HİZMET VAR
Caddeye taşan Fransız şarkılarına kısa süre sonra yeni sesler eklendi Arjantin Caddesi'nde. Önce Cafemiz tarzı yeni mekanlar, ardından da dünya mutfaklarının lezzetleri katıldı sokağın her geçen gün artan kalabalığının arasına. Ancak, Ankara'daki elçilik çalışanlarının ve Türklerin damak zevklerini tatmin ettikleri bu caddenin tek sıkıntısı ise bitmek tükenmek bilmeyen trafik gürültüsü. Yine de, Arjantin Caddesi, içinde hemen her kültürün yer aldığı mutfakları geliştirmeye ve başkentlilere sunmaya devam ediyor.
Ankara'nın apartman aralarında ne yapıp edip ayakta kalmayı başaran bu eski villalarının bahçe duvarlarının ardından yükselen insan ve müzik sesleri, Karacaoğlu ile Türk, Quick China ile Çin, Wiener Cafe ile Viyana, Paul ile Fransız ve daha birçok mutfağa karışıp gidiyor.
Bütün bunlara ek olarak, Arjantin Caddesi'nin inanılmaz yükselişi ve bereketi, caddenin dışına da kısa sürede taştı. Rekabet ortamı ve yenilik arayışları çok geçmeden meyvelerini caddeye paralel sokaklarda vermeye başladı. Örneğin Budakaltı, Budak Sokak'ta, 1950'li yıllarda Ankara'da yapılan 14 Mayıs kooperatif evlerinden birinin restorana dönüşümü ile ortaya çıktı.
Bir diğer mekan ise, İran Caddesi'nde Kaliforniya yemekleri sunarak başkente Amerikan mutfağını taşıyan ve 38 çeşit ‘‘cheese cake’’i ile tatlı düşkünlerini müdavimi yapan ‘‘Sarmaşık’’ anlamına gelen IVY ile hayat buldu.
Caddenin son ev sahiplerinden biri ise Ankaralıları yıllarca mimari yapısı ve bahçe düzeniyle büyülemiş olan ve bulunduğu konumdan dolayı ‘‘Köşe’’ adını alan kafe oldu. Arjantin Caddesi'nin son sahiplerinden Köşe'nin bir başka özelliği ise salı ve perşembe günleri canlı piyano resitalleri verilmesi.
NEV-İ ŞAHSINA MÜNHASIR
Mekan sahipleri de kafeler sokağında doğan her yeni günde kepenklerini açmaktan hayli mutlu. Tüm yaş gruplarına hitap etmenin ve hizmet vermenin kendilerine keyif verdiğini ve kuşaklar arasında bir köprü görevi gördüklerine inandıklarını da dile getiren ‘‘Arjantinliler’’, caddenin daha uzun yıllar aynı canlılığını koruyacağına inanıyor. Çünkü Arjantin Caddesi başkente nefes veren, müdavimlerinin tabiriyle ‘‘nev-i şahsına münhasır’’ bir cadde.
Ankara'da kafelerin bu kadar yoğun olarak biraraya geldiği başka hiçbir cadde ya da sokak bulunmadığını da hatırlatan mekan sahipleri, bir zamanlar konut olarak kullanılan bu villaların, halkla buluşarak apartman olmaktan kurtulmalarına da seviniyorlar.
Nerede ne yenir
Arjantin Caddesi'nde, dünya mutfaklarından örnekler bulmak mümkün. Birbirlerinden farklı sofralarla, başkentlilere hizmet veren kafeler, restoranlar ve barlarda özellikle yenmeden geçilmemesi gereken özel menüler de var:
Cafemiz: Mahmut Usta'nın salatası ve sebzeli bademli tavuk.
Cafe Kahve: Mantarlı biftek ve sütlaç.
Divan Pastanesi: Mekik, çikolatalı divan spesiyal.
Karacaoğlu Alaturka: Susamlı tavuk ve bonfile eti ile yapılan iskender.
Budakaltı: Sezai Bey usülü dana külbastı, budakaltı salata, dondurmalı ve çikolatalı profiterol.
IVY: Cheese cake üzerine tam 38 çeşitlemesi var.
Quick China: Yeşil biberli dana eti ve Çin salatası.
Paul: Zeytinli ekmeği ve değişik malzemelerle hazırlanan kirş.
Daily News: Osmanlı sarma, mud pie, Meksika salatası.
Köşe: Köşe kebabı.
Wiener Cafe: Tabii ki Viyana usulü schnitzel.