Başkent’te dehşet

Güncelleme Tarihi:

Başkent’te dehşet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 00:00

Piknik tüpüne yerleştirilen patlayıcıyla yapılan bombalı terör saldırısı başkenti kana buladı. Şehrin göbeği Kızılay’daki patlamada 1’i kadın 3 kişi can verdi, 34 kişi yaralandı. Polis 3 kişiyi gözaltına aldı. Patlamanın olduğu aracı galeriden satın alan kişinin okulun karşısındaki otoparkçıya otomobili teslim edip '5 dakikaya kadar geliyorum' dediği, bu sözleri söyledikten kısa süre sonra da aracın patladığı iddia edildi.

Haberin Devamı

ANKARA’nın kalbi sayılan Kızılay’ın en kalabalık olduğu saatte dün bir araçta saat 11.05’te patlama oldu. Saldırı ile Kumrular Caddesi’nde Çankaya Kaymakamlığı’nın yakınında, Namık Kemal İlköğretim Okulu’nun tam önü hedef seçildi. Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’na yaklaşık 200 metre mesafede olan bölgedeki patlama sonrası büyük panik yaşandı. Patlamanın olduğu yerde park halindeki 7 araçta yangın çıktı. İtfaiye yangını söndürmeye çalışırken, ikinci bir patlama ihtimali üzerine güvenlik çemberi genişletildi.

OLAY YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR

 İŞTE CEP TELEFONU KAMERASINDAN PATLAMA ANI / WEB TV

Savcılık: Terör eylemi

Olay yerinde genç bir kadın, Ankara Otogarı’nda Tunceli’ye gitmek isteyen bir erkek ile bir kişi daha gözaltına alındı. Polis, eşgali belirlenen bir şüpheliyi arıyor. Başsavcı Ekrem Kuriş, başsavcıvekili Hüseyin Görüşen ve 2 özel yetkili savcı olay yerine gitti. Özel yetkili savcılık, olayın “Terör eylemi” olduğunu açıkladı.

Askerden yeni gelmiş

Patlamada ölen 3 kişinin kimliği akşamü saatlerinde tespit edildi: 18 yaşındaki Orhan Güzel, 22 yaşındaki Mustafa Bingöl ve Dürdane Beyhan. Keçiören Adli Tıp Kurumu’na giden ağabeyi ve kız kardeşi, Mustafa Bingöl’ü teşhis etti. Motosiklet tutkunu olan Bingöl, vatani görevini 2 ay önce tamamlayarak Ankara’ya dönmüştü. Bingöl, patlamanın meydana geldiği yerde bulunan GSM şirketinde asgari ücretle çalışıyordu.

Harçlığını çıkarıyordu

Orhan Güzel harçlığını çıkarmak için patlamanın olduğu yerin yakınındaki kuruyemişçide çalışıyordu. Babası Mustafa Güzel, tüm hastaneleri dolaştıktan sonra oğlunu Keçiören’deki Adli Tıp Kurumu’nda bularak teşhis etti.

Haberin Devamı

İŞTE PATLAMADAN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

15 kilo TNT patlatmışlar

Yaşanan dehşetle ilgili bilgi veren üst düzey bir yetkilisi, otomobilin LPG tankının yanına yarleştirilen 15 kiloluk TNT’nin patlatıldığını söyledi. Araç, MOBESE kameraları tarafından görülmeyen bir yere bırakılmış.

ŞÜPHELİ KADIN BÖYLE GÖZALTINA ALINDI / WEB TV 

İnsanlıktan nasiplerini almamışlar

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile geldiği Osnabrück Belediye Binası’nda yaptığı konuşmada Ankara’daki patlamaya değindi. Gül, “İnsanlıktan hiç nasibini almamış insanların, sivil insanlara karşı nasıl terör uyguladığını ve Ankara’da bir saldırı yaptıklarını öğrendim. Hayatını kaybedenler var. Bu terörü şiddetle ve nefretle telin ediyorum” dedi.

Hain eller işbaşında

CUMHURBAŞKANI Vekili Cemil Çiçek, “Toplumsal huzuru bozmak isteyen hain eller, bu sefer de Kızılay’da boy gösterdi” dedi. Kırıkkale’deki programını yarıda kesen Çiçek, Ankara’ya dönerek olay yerinde yetkililerden bilgi aldı. Çiçek, patlamaya ilişkin yayımladığı mesajda da “Yüzlerce çocuğumuzun öğrenim gördüğü bir ilkokulun yanında, vatandaşlarımızın yoğun olduğu bir saatte binek otomobiline konulan bomba düzeneğiyle saldırıyı gerçekleştiren hain eller” yorumunu yaptı.

Yaralılar 5 hastanede

Patlama sonrası olay yeri savaş alanına döndü. Yaralılar, Numune, Hacettepe, Yüksek İhtisas, Dışkapı ve Atatürk Hastanelerinde tedavi altına alındı. Numune Hastanesi’ndeki yaralılar, Meltem Öztürk, Serap Turgut, Zübeyir Yılmaz, Halis Öztürk, Çağrı Baydaş, Rıfat Yılmaz, Berna Ünsal, Ekin Toker, Alaaddin Yaygın ve Yusuf Ünal. Diğer yaralılar ise Cengiz Sevinç, Cem Sinence, Onur Tosun, Filiz Çelikçi, Semra Güven, Selçuk Suci, Batuhan Öztürk, İlknur Öztürk, Muzaffer Acun.

Haberin Devamı

PATLAMADAN HEMEN SONRA / WEB TV

Ramazan Akyürek’in kızı da yaralı

Numune Hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan Çağrı Bağdaş’ın (22) durumu ciddi. Yoğun bakıma alınan gencin yakını Hasan Ölmezvücut, “Çağrı işe yeni başladı. İkinci günüydü” dedi. Saldırıda, 4 kadın zabıta memuru da yaralandı ancak durumları iyi. Caddeye yakın bir lojmanda oturan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in kzı da evdeyken kırılan camlardan yaralandı.

Bacaklar koptu

PATLAMANIN görgü tanıkları dehşet anlarını Hürriyet’e anlattılar. Mehmet Şakir Ünaldı, patlamanın, yöneticisi olduğu apartmanın hemen önünde meydana geldiğini belirterek, “Çok şiddetli bir patlama meydana geldi. Apartmanın bütün camları kırıldı, hemen kendimizi dışarıya attık. Ortalık savaş alanı gibiydi. Yerde bir sürü yaralı vardı, araçlar yanıyordu. Bacağı kopanlar, ağır yaralı olanlar vardı. Onları kucaklayarak olay yerinden uzaklaştırdık. İtfaiye ve ambulans çok geç geldi, yaralılar yerde dakikalarca bekledi. Benim aracım da dahil olmak üzere çok sayıda araç yandı” dedi.

Kafa karıştıran açıklamalar

Saat 11.05’teki bombalı saldırının ardından kafaları karıştıran açıklamalar geldi. Ölenlerin, “3 adet vatandaş” olarak nitelendirildiği açıklamalar şöyle:

/images/100/0x0/55eb5b5ef018fbb8f8bbedb1

11.55 Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık: Görgü tanığı, bir binadan atılan tüpün patladığını söylüyor.
12.25 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Patlayan aracın içinde bomba olduğu tespit edilmiş veya biliniyor.
12.30 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: Can kaybı yok, 15 yaralı var. Tüp mü, başka birşey mi araştırılıyor.
12.50 Vali Alaaddin Yüksel: Dönerci dükkânından atılan yanan tüpün, araca gelmesiyle patlama oldu.
15.00 İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin: Patlama “06 BS 099” plakalı araçta oldu. Yakındaki LPG’li araçlar da patladı.13 Eylül’de parası verilerek alınmış araç ama henüz noter devri yapılamamış. Sokakta ve caddede can kaybı yoktu. Ancak binaların içinde yaptıkları incelemelerde adli makamların, 3 adet maalesef vatandaşımızın can kaybına maruz kaldığı bilgisi var elimizde. Elinde tüple dışarı çıkan bir şahıstan bahsediliyor. O zayıf bir olasılık gibi gözüküyor, tüketilirse o zaman terör olayı şeklinde kendini gösteriyor bu saldırı.

Haberin Devamı

ANKARA VALİSİ OLAYLA İLGİLİ KONUŞTU / WEB TV

Bakan açıkladı

15.40 Ankara Savcılığı: Patlama, bir terör eylemi olarak değerlendiriliyor. Bir araç içerisine yerleştirilen parça tesirli bir bombanın patlatılması sonucu biri bayan üç vatandaşımız öldü, üçü ağır 34 vatandaşımız yaralandı.
17.15 Başbakan Erdoğan: Bir terör saldırısı olduğu yönünde bilgi yok. Kesin bilgi geldiğinde paylaşacağız.

PATLAMA SONRASI OLAY YERİ / WEB TV 

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK: İNŞALLAH ÜZÜCÜ BİR ŞEY OLMAZ

Tehdit etmişlerdi

TERÖR örgütü PKK’nın kentlerdeki eylem birimi olarak bilinen Kürdistan Özgürlük Şahinleri (Teyrênbazên Azadîya Kurdistan-TAK), Türk devletine karşı topyekûn saldırıya geçtiklerini açıklamıştı. Açıklamada, “Gerek siviller, gerekse de turistler konusunda gösterdiğimiz hassasiyet artık geçersizdir” denilmişti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN'DAN İLK DEĞERLENDİRME / WEB TV

Otoparkçı saldırıyı yapanı gördü mü?

Milliyet’in haberine göre, saldırıda kullanılan 06 BS 099 plakalı, Renault Laguna marka araç, bir süre önce bir galeriden satın alındı. Galeriye N.K. adlı kadın tarafından Eylül başında satılan aracı, 13 Eylül’de sahte kimlikle satın alan kişi pazarlık yaptı, kendisini 'ülkücü ve vatansever biriyim' diye tanıtarak aracı ruhsatı üzerine geçirmeden aldı. Patlamadan yaklaşık 5 dakika önce Kumrular Caddesi’ne gelen kişi, önceden belirlediği, Namık Kemal İlköğretim Okulu’nun karşısındaki bölgeye yanaşarak, araçtan indi. Acele tavırlarla anahtarını, caddedeki otoparkçıya vererek, “Sen park et, işim acele” diyen bir kişi, caddeden ayrıldı. Otoparkçının, geri geri yanaşarak park ettiği araba ise yaklaşık 5 dakika sonra patladı. Otoparkçı, kamera görüntülerine yansıyan kişilerin teşhisi ve bu kişileri tanıyıp tanımadığının anlaşılması için gözaltına alındı. Olaydan sonra, Ankara Otogarı’nda tıraş olan ve üzerini değişen bir kişinin tuvalette gözaltına alındığı da iddia edildi. Ancak bu iddia doğrulanmadı.

Haberin Devamı

TERÖR BİR BABAYI BÖYLE YIKTI / WEB TV  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!