Güncelleme Tarihi:
Yazar Fikret Başkaya hakkında "Akıntıya Karşı Yazılar" kitabı nedeniyle açılan davada beraat kararı veren Ankara 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıcı Mehmet Nuri Öztürk, gerekçeli kararını açıkladı.
TARTIŞMALI YARGITAY KARARINI ÖRNEK GÖSTERDİ
Â
Yargıç Öztürk, beraat kararına, Yargıtay’ın tartışmalı laiklik kararını emsal göstermesi dikkat çekti. Gerekçeli kararda, "Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 206 esas numaralı kararı değerlendirildiğinde, yazının ifade özgürlüğü kapsamında, eleştiri sınırları içerisinde kaleme alındığı, atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı hususlarında tam kanaat hasıl olmuştur" denildi.
  Â
Kararda, bu nedenle, yazar Başkaya’nın beraatine karar verildiği açıklandı.
TARTIÅžMALI KARAR
Â
Oysa, Yargıtay’ın Selahattin Aydar ile ilgili verdiği tartışmalı karar, içtihat niteliğinde bulunmuyor.
  Â
Yargıtay’da tartışma yaratan karar Aydar’ın Türk Ceza Yasası’nın "Sınıf, ırk, din, mezhep, veya bölge farklılığına dayanarak, halkı birbirine karşı kamu düzeni için tehlikeli olabilecek bir şekilde düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tarhik etme" suçunu düzenleyen 312’nci maddesi uyarınca aldığı mahkumiyet kararının bozulmasını öngörüyordu. YCGK bu kararını 13’e karşı 14 oyla almıştı.
YARGITAY’DAN YENİ KARAR
Â
Öte yandan, Ankara 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mehmet Nuri Öztürk, gerekçeli kararını yazdığı sıralarda, Yargıtay’dan farklı bir karar daha geldi.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, laiklik Milli Gazete’nin bir başka yazarı Mehmet Şevki Eygi’nin ise 312’nci maddeden aldığı mahkumiyet kararını 4’e karşı 24 oyla onadı.
İLGİNÇ TESADÜF
Â
Başkaya’nın yargı süreci ilginç bir tesadüfü de ortaya çıkardı.
  Â
Yazar Fikret Başkaya, Akıntıya Karşı Yazılar kitabında "Sivas katliamı bugüne kadar olduğu gibi düpedüz devletçe örgütlenmiş bir katliamdır" dediği için yargılanıyordu. Başkaya’nın beraatine neden olan YCGK’nın laiklik kararına en sert tepkiyi gösteren Yargıtay 11’inci Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülger de bu karara karşı oy yazısı yazarken, "Madımaklar bir daha yaşanmasın" uyarısında bulunmuştu. Ülger karşı oy yazısında, "Yakın zamanlarda Sivas’taki ’Madımak Olayı’ hatırlanmalıdır. Olayların nasıl alevlendiği ve sıçradığı, kaç kişinin yaşamını yitirdiği unutulmamalıdır" ifadelerini kullanmıştı.
BAŞKAYA’NIN YARGILANMASI
Â
Yazar Fikret Başkaya hakkında, "Akıntıya Karşı Yazılar" kitabı nedeniyle 1 Ocak 2003 tarihinde dava açılmıştı. Başkaya, kitabında, "Sivas katliamı bugüne kadar olduğu gibi düpedüz devletçe örgütlenmiş bir katliamdır", "Asıl söz konusu olan işkence cumhuriyetidir" ifadelerini kullandığı gerekçesiyle, Türk Ceza Yasası’nın 159’uncu maddesinde düzenlenen "devletin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif etme" suçundan yargılanıyordu.