Güncelleme Tarihi:
Erdoğan, Çanakkale Valiliği önündeki toplu açılış ve 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenen ‘Zaferin Ab-ı Hayat Neferleri’ programında özetle şunları söyledi:
PATİNAJ YAPIYOR
“Türkiye geçtiğimiz bu 12 yılda büyük bir değişim yaşadı. Eğer bu dönemi iyi değerlendirmemiş olsaydık, bugün Türkiye’nin yeri dünyada çok gerilerde olurdu. Şimdi tüm dünya ile birlikte biz de çok kritik bir dönemeçten geçiyoruz. Önümüzdeki dönemde ya 2023 hedeflerimize ulaşarak, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri haline geleceğiz. Ya da bir kez daha 1970’lerin 90’ların kaos ortamına geri döneceğiz. Bizim gayretimiz bir yerden sonra yetersiz kalıyor. Çünkü tekerlek patinaj yapıyor. Çok emek veriyoruz, çok enerji harcıyoruz, milletçe çok fedakarlık yapıyoruz ama az bir mesafe kat ediyoruz. Halbuki daha hızlı olmamız lazım. Karar alırken, uygularken hızlı olmamız lazım. Artık bu kantar bu yükü tartamıyor. Öyleyse ülkemizin hedefleri, ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir değişim süreci başlatmamız lazım. İşte biz buna yeni Türkiye diyoruz. Yeni Türkiye için de yeni anayasaya ihtiyaç var. Başkanlık sistemine ihtiyaç var.
TAHLİL ETSEN DE
Türkiye darbe anayasasıyla daha fazla yoluna devam edemez. Eğer mevcut anayasanın Türkiye için en iyisi olduğunu söyleyenler varsa onlara sorun bakalım 1960 darbesinden beri yaşadığımız bunca sıkıntının sebebi neymiş. Ruhuna darbecilerin nefesi, yüzüne onların ellerindeki kanın bulaştığı bu anayasayı ne kadar tahlil ederseniz edin olmuyor, temizlenmiyor. Bizim milletimizin tarihine, kültürüne, hissiyatına, taleplerine, vizyonuna uygun yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Yeni anayasayla birlikte başkanlık sistemini de gündemimize almak, bunun hazırlığını yapmak durumundayız.
DİKTATÖRLÜK MÜ VAR
Türkiye siyasi bölünmüşlüğün, siyasi çekişmelerin, kurumlar arasındaki uyumsuzlukların bedelini defalarca ve ağır şekilde ödedi. İstikrar ve güven ortamının garantisi bana göre başkanlık sistemidir. Bugün gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, işte Amerika ortada, öyle mi? Öyleyse biz niye bunda diretiyoruz? Dünyadaki pek çok devlet başkanlık sistemiyle yönetiliyor, hepsinde de işler gayet güzel yürüyor. Türkiye’yi niye biz bu imkandan mahrum bırakalım? Benim milletimin onlardan neyi eksik? Efendim neymiş başkanlık sistemi diktatörlüğü getirirmiş. Amerika, Meksika, Brezilya ortada, diktatörlük mü var? Yok şuna kapıyı açarmış, yok şuna yol açarmış. Bunları söyleyenler ya kendi milletini tanımıyorlar ya da kendi milletlerine saygı duymuyorlar.
KAHRAMAN SIHHİYE
Bu yıl 14 Mart Tıp Bayramı’nı Çanakkale’de düzenlenmesini anlamlı ve önemli buluyorum. Bugün 3 tarihi olayı birlikte kutluyoruz: 14 Mart 1827’de Türkiye’nin ilk tıp okulunun açılışı; ikincisi 96 yıl önce 14 Mart 1919 tarihinde İstanbul’daki işgal kuvvetlerinin toplarının tıbbiyenin üzerine doğrultulduğu bir günde okulun iki kulesi arasında asılan Türk Bayrağı ile işgale başkaldırı; üçüncüsü de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ile nisan ayındaki kara savaşlarının 100. yıldönümü. Çanakkale Savaşı’nın ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile taçlandırılan İstiklal Mücadelesi’nin en önemli kahramanlarından biri de Sıhhiye personeliydi. Kimi zaman cephe gerisinde kimi zaman da cephe hattında fedakarca görev yapan, şehit olan, yaralanan Sıhhiye personeline millet olarak çok büyük minnet borcu bulunuyor. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak hazırladığı ‘Sıhhiye 1915’ kitabında, doktor ve Sıhhiye görevlilerinin sergiledikleri özveriyi görebilirsiniz. O 300 fotoğrafta bizi biz yapan değerlere, vatan, millet, hürriyet uğruna ortaya konan azim ve kararlılığa, bugünler için ödenen bedellere şahitlik ediyoruz.”
18 Mart niyetine
HER yıl Çanakkale’de düzenlenen 18 Mart törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu yıl 18 Mart’ta düzenlenecek törenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılacağını, kendisinin ise 24 Nisan’daki törene katılacağını söyledi. Erdoğan bu nedenle, 18 Mart’ta yapamayacağı Şehitler Abidesi ziyaretini dün yaptığı toplu açılış töreninden sonra gerçekleştirdi. Helikopterle gittiği Gelibolu Yarımadası’nın en ucundaki Şehitler Abidesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, çelenk bıraktıktan sonra şehitler için dua etti.
Yağmur altında
Yağmur altında yapılan açılış töreninde Erdoğan’ın oturduğu koltuğun önündeki sehpanın altına sıcak hava üfleyen minik bir fan konuldu.
Tıp Bayramı programının açılışında Çanakkale Kara Savaşları’nda şehit olan sağlıkçılar anısına kısa film gösterimi yapıldı. Film, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seslendirdiği “Şehit” şiiri ile sona erdi.
Erdoğan helikopterle gittiği Çanakkale Şehitler Abidesi’nde Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı için hazırlanan kamu spotunun çekimlerine de katıldı.
Cumhurbaşkanı, akşam da Romanlar Konfederasyonu’nun “14 Mart Romanlar Günü Çanakkale Buluşması”na katıldı, konuşma yaptı. Erdoğan’ın konuşması sırasında Esma Bayramiç isimli 24 yaşındaki Roman kadın, Erdoğan’dan, çocuk gelinler sorununa çözüm bulmasını istedi.
8 gözaltı