Başkanlık çıkışına siyasi tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Başkanlık çıkışına siyasi tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 23:16

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki gün ‘başkanlık sistemi’yle ilgili referandum işareti veren çıkışının ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın tekliflerini en kısa sürede Meclis’e getirecekleri açıklaması ‘başkanlık’ tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Haberin Devamı

MEVCUT DURUM ORTADA
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: Sayın Bahçeli’nin çıkışı oldukça önemli. Yeni anayasa ve başkanlık sisteminin Türkiye’nin önünü açacağı ve yönetimde istikrarı sağlayacağını düşünüyoruz. 15 Temmuz’dan sonra ortaya çıkan fiili toplum sözleşmesinin karşılığı böyle bir anayasa olmalıdır. Mevcut durum ortadayken gözlerimizi kapatarak hareket edemeyiz. Seçimle gelen, eskisi gibi Meclis’in değil halkın seçtiği güçlü yetkileri olan bir Cumhurbaşkanımız var. Bir bakıma fiili durumun hukukileştirilmesi gerekiyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu: Devlet Bey’in açıklaması bir ümit verdi ama destek konusunda net bir şey yok. Çünkü bu fiilen getirilecek pakete bir desteğe dönüşmezse referandum yolu açılmaz, çünkü sayımız belli, yetmiyor. Böyle bir paket ümit varsa getirilir. Şu da denebilir, getireceğin metne halka sormak kaydıyla yani referanduma gidecek şekilde destek veririm, vatandaş he derse mesele yok, yok derse de yine mesele yok. Bu da iktidar partisine bir şans sunmadır. Ben hep tam başkanlığı savundum ama şu anda fiili olan bir tablo var ortada, bu tabloyu düzeltmek için geçiş süreci için yarı başkanlık da olabilir.

SON DERECE TEHLİKELİ
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Sayın Bahçeli’nin AKP’ye adeta ümit veren açıklamasıyla bitmiş olan tartışmayı başlatmasını anlamış değiliz. Böyle bir tartışmanın içine Türkiye’yi sürüklemek son derece yanlış, tehlikelidir. Sayın Bahçeli bence başkanlık tartışmasını başlatacağına, Cumhurbaşkanı’nın bu fiili durumları karşısında net duruş sergilemelidir. Bitmiş olan bir tartışmanın başlatılması, ‘Kapalı kapılar ardından başka pazarlıklar var mı’ sorusunu haklı olarak getiriyor. CHP çok nettir, ne böyle bir tartışmanın içinde oluruz ne de böyle bir sistemin Türkiye’de yer almasına izin veririz.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem: Liderimizin orada söylediği şudur: ‘Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri anayasaya aykırı davranmaktadır. Anayasaya aykırılığa aciliyetle son vermesi gerekiyor çünkü fiili olarak başkanlık sistemi varmış gibi hareket ediyor.’ Liderimizin söylediği, buna isim konması gerekiyor. Bu isim ya anayasa değişikliği getirerek ya da milletimizin iradesine giderek olmalı. Fiili başkanlık sistemi uygulamasına son vermek zorunda, anayasa ihlali doğru bir şey değil. MHP, ‘330 ile biz sandalyeyi tamamlayalım ve referanduma gidelim’ demedi, ‘Tamamlayabiliyorsanız buyurun tamamlayın’ dedi. Meclis’e getirin ve getirdikten sonra sonucu hep birlikte görelim. Zaten sandalye sayısı yetersizse bu fiili duruma son vermek zorunda.

MHP İLE DANIŞIKLI PLAN
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklama, Türkiye’de fiili olarak bir diktatörlük rejiminin hayata geçmesiyle ilgili MHP ve AKP’nin aleni bir ortaklığını gösteriyor. Bütün demokrasi ve barış güçleriyle birlikte Erdoğan’ın, MHP ile birlikte ortaya koyduğu bu danışıklı planlara karşı demokrasi ilkeleri çerçevesinde mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!